Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 1 / 2004 база / E06_profile 8

.rtf
Скачиваний:
61
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
619.37 Кб
Скачать

A. *Ig E

B. Ig А

C. Ig D

D. Ig G

E. Ig M

3017 У дитячому відділенні інфекційної клініки хлопчику поставлено діагоноз "дифтерія". Який препарат потрібно ввести хворому в першу чергу ?

A. Протидифтерійну антитоксичну сироватку.

B. Дифтерійний анатоксин.

C. АКДП.

D. АДП.

E. ТАВt

E.

3018 У мазку з нальоту на мигдалинах хворого з підозрою на дифтерію виявлено палички синього кольору з потовщеннями на полюсах. Який метод фарбування мазків було використано?

A. Леффлера.

B. Буррі.

C. Гінса.

D. Грама.

E. Нейссера.

3019 У пологовому будинку проведено імунізацію немовлят проти туберкульозу. Яка з перелічених вакцин була використана ?

A. БЦЖ.

B. АДП.

C. АКДП.

D. EV.

E. CTI.

3020 В першому класі було проведене медичне обстеження учнів з метою відбору дітей для ревакцинації проти туберкульозу. Яку з наведених нижче проб при цьому використали?

A. Проба Манту.

B. Проба Шика.

C. Нашкірна проба з тулярином

D. Проба Бюрне.

E. Проба з антраксином

3021 В дитячому садку планується проведення вакцинації проти коклюшу. Який з наведених нижче препаратів необхідно використати з цією метою?

A. Вакцина АКДП.

B. Вакцина БЦЖ.

C. Типоспецифічна сироватка.

D. Нормальний гама-глобулін.

E. АДП анатоксин.

3022 Хворій жінці поставили клінічний діагноз “гонорея”. Яке із перерахованих нижче досліджень можна застосувати для підтверджння діагнозу?

A. Мікроскопія патологічного матеріалу.

B. Зараження лабораторних тварин

C. Проба з бактеріофагом.

D. Реакція гемаглютинації.

E. Реакція іммобілізації

3111 В інфекційне відділення з ознаками ураження печінки поступила хвора, стоматолог за фахом. Які методи лабораторної діагностики необхідно призначити для встановлення діагнозу “вірусний гепатит В”?

A. * Виявлення HBs-антигену в сироватці крові

B. Вірусологічне дослідження фекалій

C. Вірусологічне дослідження сечі

D. Визначення функціональних проб печінки (білірубін і холестерин крові)

E. Виявлення активності ферментів (альдолази, трансаміназ та ін.)

3135 В кабинете врача-парадонтолога с целью назначения общеукрепляющей терапии у пациентки изучены факторы неспецифической резистентности слюны и отделяемого слизистой оболочки. Какой из перечисленных ниже факторов неспецифической резистентности в первую очередь будет изучен в исследуемом материале.

A. *Лизоцим

B. Секреторный IgA

C. Пропердин

D. Интерферон

E. Комплемент

3144 В гное больного флегмоной челюстно-лицевой области обнаружены микроорганизмы шаровидной формы, грампозитивные, образующие колонии S-формы с золотистым пигментом, продуцирующие лецитиназу, плазмокоагулазу, гемолизин, расщепляющие маннит в анаэробных условиях. Какой вид микробов вызвал нагноение?

A. *S. aureus

B. Str. pyogenes

C. Str. mutans

D. S. epidermidis

E. Str. sanguis

3145 Обследуя больного врач поставил предварительный диагноз “Сибирская язва. Кожная форма”. В случае если предполагаемый диагноз верный в мазках из экссудата карбункула, окрашенных по Граму можно обнаружить:

A. *Крупные фиолетового цвета палочки с обрубленными концами, располагающиеся цепочками

B. Фиолетовые палочки, располагающиеся под углом друг к другу

C. Розовые палочки, располагающиеся в мазках беспорядочно

D. Палочки розового цвета биполярно окрашивающиеся

E. Розовые, слегка изогнутые палочки

3238 При огляді хворого з некротичною флегмоною щелепно-лицевої ділянки в лікаря виникла підозра на газову гангрену. При мікроскопії гнійних виділень з рани виявлено грам-позитивні мікроорганізми паличковидної форми. Яке живильне середовище слід використати для виділення чистої культури збудника?

A. * Середовище Кітта-Тароцці.

B. Середовище Ендо.

C. Середовище Лєвіна.

D. М’ясо-пептоний агар.

E. Молочно-сольовий агар.

3252 У пологовому будинку новонародженому слід виконати щеплення проти туберкульозу. Який препарат необхідно при цьому використати?

A. * Вакцину БЦЖ.

B. Вакцину СТІ.

C. Вакцину EV.

D. Вакцину АКДП.

E. Туберкулін.

3253 У хвогого з підозрою на чуму взято на дослідження пунктат з пахових лімфовузлів. Матеріал висіяно на тверде живильне середовище. Який вигляд повинні мати колонії у випадку підтвердження діагнозу чуми?

A. * “Мережевної хустинки”.

B. “Краплинок ртуті”.

C. “Краплинок роси”.

D. “Шагреневої шкіри”.

E. “Левової гриви”.

3267 Спеціалісти стоматологи є групою ризику щодо професійного зараження гепатитом В. Вкажіть ефективний засіб для специфічної активної профілактики цієї хвороби серед лікарів-стоматологів.

A. *Вакцинація рекомбінантною вакциною

B. Надійна стерилізація медичного інструментарію

C. Виконання робіт в гумових рукавичках

D. Ведення специфічного імуноглобуліну

E. Введення інтерфероногенів

3268 У відділення хірургічної стоматології поступив пацієнт з відкритим переломом нижньої щелепи. Який препарат слід застосувати з метою активної імунізації проти правцю?

A. *Правцевий анатоксин

B. Протирпавцевий імуноглобулін

C. Протиправцеву сироватку

D. Коклюшно-дифтерійну-правцеву вакцину

E. Гама-глобулін з крові донорів, імунізованих проти правцю

3288 Внаслідок несвоєчасного лікування пульпіту в пацієнта розвинувся остеомієліт нижньої щелепи. Яке дослідження дозволяє виявити збудника та підібрати ефективний препарат для лікування хворого?

A. *Виділення чистої культури

B. Виявлення специфічних антитіл

C. Мікроскопічне дослідження пунктату

D. Виявлення антигенів збудника

E. Комплексні серологічні дослідження

3300 Збудниками багатьох гнійно-запальних процесів ротової порожнини є анаероби. Які з перерахованих живильних середовищ можна використати для контролю контамінації перев’язувального матеріалу анаеробами?

A. Кітта-Тароцці

B. Ендо

C. Ру

D. Сабуро

E. Плоскірєва

3303 У відділенні щелепно-лицьової хірургії у хворого було зареєстровано гнійне ускладнення. При бактеріологічному дослідженні матеріалу із рани виділено культуру, що утворювала пігмент синьо-зеленого кольору. Який з перерахованих мікроорганізмів може бути збудником інфекції у

A. Pseudomonas aeruginosa

B. Proteus vulgaris

C. Bacillus subtilis

D. Klebsiella pneumoniae

E. Staphylococcus epidermidis

3387 При мікроскопічному дослідженні біоптату з ураженої ділянки слизової оболонки ротової порожнини, виявлені палички, розташовані у вигляді скупчень, що нагадують пачку сигар. За Цілем-Нільсеним фарбуються в червоний колір. Який вид збудника ймовірно виявлений у біоптаті?

A. * M.leprae

B. M.tuberculosis

C.

A.bovis

D.

A.israilii

E. M.avium

3388 У пацієнта спостерігається гарячка і поява везикул, що розташовуються на межі шкіри і слизових оболонок. За допомогою яких методів досліджень можна підтвердити наявність в організмі хворого віруса простого герпесу?

A. * Вірусологічного і серологічного

B. Вірусологічного і біологічного

C. Серологічного і біологічного

D. Мікроскопічного і біолоігчного

E. Мікроскопічного і алергічного

3389 У ветеринарного лікаря після огляду вимушено забитої корови через певний час на щоці з’явився карбункул чорного кольору. При мікроскопічному дослідженні його вмісту виявлені грампозитивні, крупні, розташовані ланцюжками палички з обрубаними кінцями, що нагадують бамбукову палицю. Якому збуднику притаманні вказані морфологічні та тинкторіальні

A. *

B.anthracis

B.

C.perfringens

C. I.pestis

D. P.vulgaris

E.

tularensis

3404 Врач, микроскопируя мазок крови, окрашенный по Романовскому, обнаружил простейших в форме полумесяца протоплазма которых вакуолизирована и окрашена в голубой цвет, а ядро в – красный. Какие простейшие вероятнее всего

A. *Токсоплазмы

B. Трипаносомы

C. Лейшмании

D. Лямблии

E. Балантидии

3480 У пацієнта із виразки, яка розташована на слизовій оболонці ротової порожнини, при забарвленні за Романовським-Гімза виявлені тонкі спіралевидної форми мікроорганізми блідо-рожевого кольору із 12-14 завитками та загостреними кінцями. Якому збуднику властиві такі ознаки?

A. * Збуднику сифілісу

B. Збуднику лептоспірозу

C. Збуднику поворотного тифу

D. Збуднику кампілобактеріозу

E. Збуднику содоку

3481 У пацієнта в результаті активації власних мікроорганізмів, що входять до складу мікрофлори слизової оболонки рота виник гнійно-запальний процес тканин пародонту. До якої форми інфекції належить захворювання?

A. * Аутоінфекція

B. Екзогенна інфекція

C. Реінфекція

D. Суперінфекція

E. Рецидив

3495 На слизовій рота жінки 20 років лікар-стоматолог помітив округлу виразку з щільним дном та рівними краями, яка нагадує твердий шанкр. Який метод діагностики слід використати на даному етапі захворювання, щоб підтвердити етіологію

A. * Бактеріоскопічний

B. Бактеріологічний

C. Біологічний

D. Серологічний

E. Алергічний

3516 У хворого з періодичними нападами ядухи, які виникають при вдиханні різних ароматичних речовин, діагностована атопічна бронхіальна астма. Діагностовано збільшення Ig

E. Для якого типу реакцій це характерно:

A. * Анафілактичні реакції

B. Цитотоксичні реакції

C. Імунокомплексні реакції

D. ГСТ

E. Автоімунні реакції

3517 У хворого з клінічними ознаками первинного імунодефіциту виявлено порушення функції антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

A. *Макрофаги, моноцити

B. Т-лімфоцити

C. В-лімфоцити

D. Фібробласти

E. 0-лімфоцити

3522 У жінки 37 років протягом року періодично виникали інфекційні захворювання бактеріального генезу, їх перебіг був вкрай тривалим, ремісії – короткочасними. При обстеженні виявлена гіпогамаглобулінемія. Порушення функції яких клітин може бути прямою її причиною?

A. *Плазматичних клітин

B. Фагоцитів

C. Нейтрофілів

D. Макрофагів

E. Лімфоцитів

3525 Больному, поступившему в стоматологическую клинику по поводу удаления кариозного зуба для обезболивания, был введен новокаин. Через несколько минут у больного появились следующие симптомы: одышка, падение кровяного давления, потеря сознания, одутловатость лица. Врач заподозрил развитие аллергической реакции на новокаин. К какому типу аллергических реакций относится осложнение у данного

A. * Анафилактическим

B. Атопическим

C. Иммунокомплексным

D. Цитотоксическим

E. Замедленного типа

3537 Из гнойного экссудата больного с одонтогенной флегмоной выделена чистая культура грамположительных микробов шаровидной формы, обладающая лецитиназной активностью, коагулирующая плазму кролика, расщепляющая маннит в анаэробных условиях. Какой из перечисленных ниже микроорганизмов мог способствовать возникновению гнойного осложнения?

A. * S. aureus

B. S. epidermidis

C. S. pyogenes

D. S. viridans

E. S. mutans

3538 Врач, осматривая ребенка, обнаружил на миндалинах серо-желтую пленку, трудно отделяющуюся от тканей. Учитывая жалобы больного на боли при глотании, повышенную температуру выставил предварительный диагноз “дифтерия?”. Каким методом может быть надежно подтвержден или отвергнут предполагаемый диагноз?

A. * Бактериологическим

B. Серологическим

C. Биологическим

D. Аллергологическим

E. Микроскопическим

3542 После обследования больного с рецидивирующим афтозным стоматитом и сопутствующим кандидозом врач решил исключить ВИЧ-инфекцию. Какое исследование поможет прояснить ситуацию и поставить предварительный диагноз?

A. *Иммуноферментный анализ

B. Реакция преципитации в геле

C. Реакция торможения гемагглютинации

D. Реакция гемагглютинации

E. Фазово-контрастная микроскопия

3632 Під час профілактичного огляду школярів лікарем-стоматологом в учня С. на слизовій оболонці ротової порожнини були виявлені білі кремоподібні бляшки, які легко знімались, залишаючи кров'яні ерозії. Лікар запідозрив псевдомембранозний кандидоз і призначив хворому мікологічне дослідження. Яке з перелічених поживних середовищ треба використати для виявлення збудника кандидозу?

A. * Середовище Сабуро

B. Середовище Ру

C. Середовище Ендо

D. Середовище Кітт-Тароцці

E. Середовище Гісса

3633 На практичному занятті з мікробіології студентам запропоновано пофарбувати суміш бактерій за методикою Грама та пояснити механізм фарбування. Які морфологічні структури бактерій зумовлюють грамнегативне та грампозитивне фарбування бактерій?

A. * Клітинна стінка

B. ЦПМ

C. Капсула

D. Джгутики

E. Цитоплазма

3654 На одязі людини, яку звинувачують у вбивстві, виявлені плями крові. За допомогою якої реакції можна довести, що це кров людини?

A. * За допомогою реакції преципітації

B. За реакцією імунофлюоресценції.

C. За допомогою реакції зв’язування комплементу

D. За допомогою реакції аглютинації.

E. За допомогою реакції нейтралізації

3657 Від хворого виділили чисту культуру коринебактерій дифтерії. Яку імунологічну реакції слід використати для виявлення токсигенності бактерій?

A. * Реакцію преципітації в агарі

B. Реакцію аглютинації

C. Реакцію зв’язування комплементу

D. Реакцію гальмування гемаглютинації

E. Реакцію непрямої гемаглютинації

3658 Пацієнт госпіталізований з попреднім діагнозом “гепатит В”. Для діагностики захворювання здійснено постановку серологічної реакції, яка базується на взаємодії антигену з антитілом, хімічно зв’язаним з пероксидазою або лужною фосфатазою. Яку назву має використана серологічна реакція?

A. * Імуноферментний аналіз

B. Радіоімунологічний метод

C. Реакція імунофлюоресценції

D. Реакція зв’язування комплементу

E. Реакція імобілізації

3659 Із організму хворого з гострим гастроентеритом виділений збудник захворювання. Його слід ідентифікувати за антигенною будовою. Яку серологічну реакцію потрібно використати для

A. * Реакцію аглютинації

B. Реакція зв’язування комплементу

C. Реакція нейтралізації

D. Реакція преципітації

E. Реакція опсонізації

3660 У пацієнта з попереднім діагнозом “сифіліс” лаборант взяв сироватку крові для постановки імунної реакції, яка основана на виявленні антитіл, які припиняють рух трепонем і призводять до їх загибелі. Яку реакцію було використано для діагностики?

A. * Реакція імобілізації

B. Реакція зв’язування комплементу

C. Реакція аглютинації

D. Реакція преципітації

E. Реакція нейтралізації

3664 Хворий доставлений в лікарню з підозрою на хронічну форму гонореї. Яку серологічну двосистемну реакцію можна використати для виявлення специфічних антитіл в сироватці

A. * Реакцію зв’язування комплементу

B. Реакцію нейтралізації

C. Реакцію аглютинації

D. Радіоімунний аналіз

E. Імуноферментний аналіз

3674 Хворого доставлено у лікарню із попереднім діагнозом “ботулізм”. Яку серологічну реакцію слід застосувати для виявлення ботулінічного токсину в досліджуваному матеріалі?

A. * Реакцію нейтралізації

B. Реакцію аглютинації

C. Реакцію зв’язування комплементу

D. Реакцію преципітації

E. Реакцію імунофлюоресценції

3679 Стоматологи належать до групи підвищеного ризику щодо можливості професійного зараження гепатитом В. Виберіть препарат, який слід використати для надійної активної профілактики цієї хвороби

A. *Рекомбінантна вакцина з білків НВs Ag

B. Жива вакцина проти гепатиту В

C. Специфічний імуноглобулін

D. Протигепатина сироватка

E. Моноклональні антитіла проти НВs Ag

3680 До стоматолога звернувся пацієнт із проявами кандидозу порожнини рота, який постійно рецедивує і не піддається лікуванню. При опитуванні з’ясувалось, що у пацієнта тривалий час відмічається підвищена температура, втрата маси тіла. Які дослідження треба провести у хворго?

A. *Імунологічні та серологічні тести на ВІЛ-інфекцію

B. Бактеріологічні дослідження на дисбактеріоз.

C. Виділити чисту культуру збудника і дослідити чутливість до антибіотиків.

D. Перевірити стан гуморального імунітету.

E. Дослідити рівень специфічних антитіл до грибів Кандіда

3681 У великій стоматологічній клініці організована лабораторія в якій передбачено діагностику ВІЛ-інфекції. Якими діагностичними засобами повинна бути оснащена така лабораторія?

A. *Тест-системами для виявлення специфічних антитіл імуноферментним методом

B. Культурами клітин для виділення віруса

C. Наборами спеціальних поживних середовищ

D. Стандартними діагностичними сироватками

E. Антигенами і геолітичною системою для реакції зв’язування комплементу.

3744 Больной Т., 68 лет подвергался длительной антибиотикотерапии. После такого лечения у больного появился белесоватый налет на слизистой полости рта. Микроскопическое изучение мазков, приготовленных из налетов, выявило крупные,округлой формы, различной величины, грампозитивные микроорганизмы . Что необходимо предпринять для продолжения микробиологической диагностики ?

A. *Посев материала на среду Сабуро

B. Посе на среду Плоскирева

C. Посев материала на среду Китта – Тароцци

D. Посев материала на среду Эндо

E. Посев на желточно-солевой агар

3745 Через 7 дней после пластической операции, выполненной врачом-стоматологом, у пациента развился столбняк. Возникло подозрение, что причиной был контаминированный возбудителем столбняка шовный материал, который был доставлен в бактериологическую лабораторию. Какую питательную среду необходимо использовать для первичного

A. *Китт-Тароцци

B. Леффлера

C. Левенштейна-Иенсена

D. Эндо

E. Плоскирева

3765 Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) викликає вірус імунодефіциту людини. Які клітини організму є мішенями для цього вірусу?:

A. * Т-лімфоцити-хелпери

B. Природні кілери

C. Еозинофіли

D. Базофіли

E. Плазматичні

3766 Найважливішим центральним органом імунної системи людини є тімус, до якого надходить частина стволових клітин крові для їх подальшого дозрівання. Які клітини імунної системи людини диференціюються в цьому органі?:

A. * Т-лімфоцити

B. Плазматичні

C. Макрофаги

D. В-лімфоцити

E. Мікрофаги

3778 У бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження м‘ясних консервів на вміст ботулінічного токсину. Для цього дослідній групі мишей ввели екстракт із досліджуваного матеріалу та антитоксичну протиботулінічну сироватку типів А,В,Е; контрольній групі мишей ввели екстракт без протиботулінічної сироватки. Яку серологічну реакцію було використано?

A. *Нейтралізації

B. Преципітації

C. Зв‘язування комплементу

D. Опсоно-фагоцитарна

E. Подвійної імунної дифузії

3790 У бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження якості питної води. Її мікробне число виявилося близько 100. Які мікроорганізми враховувалися при цьому?

A. *Всі бактерії, що виросли на живильному середовищі

B. Бактерії групи кишкової палички

C. Бактерії, патогенні для людей та тварин

D. Умовно-патогення мікроорганізми

E. Ентеропатогенні бактерії та віруси

3791 При визначенні мікробного числа повітря у лікарняній палаті виявилося, що воно становить 1500 клітин/м3. Які групи мікроорганізмів враховувалися при цьому?

A. * Всі бактерії, що виросли на живильному середовищіі

B. Бактерії та віруси - збудники респіраторних інфекцій

C. Стафілококи та гемолітичні стрептококи

D. Збудники госпітальних інфекцій

E. Всі патогенні та умовно-патогенні бактерії

3831 Ребенок В., 1 год часто болеет вирусно-бактериальными инфекциями, которые плохо поддаются терапии. При проведении исследования иммунологического статуса выявлено отсутствие в крови лимфоцитов, обеспечивающих клеточный иммунитет. Какая недостаточность иммунитета и по какой системе выявлена у данного больного ребенка?

A. *Первичный иммунодефицит, по Т-системе

B. Вторичный иммунодефицит, по Т-системе

C. Первичный иммунодефицит, по В-системе

D. Первичный иммунодефицит, по макрофагальной системе

E. Первичный иммунодефицит, по микрофагам

3868 На территории определенной местности была зарегистрирована массовая гибель грызунов (эпизоотия). Возникло предположение, что причиной может быть возбудитель чумы. Какую серологическую реакцию следует использовать для быстрого установления антигена возбудителя этой эпизоотии?

A. *Преципитации

B. Агглютинации

C. Пассивной гемагглютинации

D. Связывания комплемента

E. Нейтрализации

3869 Для решения вопроса ретроспективной диагностики перенесенной бактериальной дизентерии было назначено провести серологическое исследование сыворотки крови с целью установления титра антител к шигеллам. Какую из перечисленных реакций целесообразно использовать для этого?

A. *Пассивной гемагглютинации

B. Связывания комплемента

C. Преципитации

D. Гемолиза

E. Бактериолиза

3870 При повторной постановке реакции агглютинации Видаля выявлено нарастание титров антител к О-антигенам S.typhi в сыворотке больного с 1:100 до 1:400. Как можно трактовать полученные результаты?

A. *Болеет брюшным тифом

B. Является острым носителем брюшнотифозных микробов

C. Является хроническим носителем брюшнотифозных микробов

D. Ранее переболел брюшным тифом

E. Ранее прививался против брюшного тифа

3871 При окрашивании мазка из мокроты больного с подозрением на крупозную пневмонию были использованы следующие красители и реактивы: раствор генцианвиолета, раствор Люголя, 96° спирт, водный фуксин. Какой способ окраски применен в данном случае?

A. *по Граму

B. по Цилю-Нельсену

C. по Романовскому

D. по Нейссеру

E. по Леффлеру

3941 Для вакцинации используют токсин, обезвреженный формальдегидом(0,4\%) при 37-40°С в течение четырёх недель. Впервые такой препарат применил для профилактики дифтерии Рамон. Что это за препарат?

A. *анатоксин

B. иммуноглобулин

C. антитоксическая сыворотка

D. адъювант

E. убитая вакцина

3942 В последние годы нашел применение метод геноиндикации возбудителей, позволяющий выявить в исследуемых образцах фрагменты нуклеиновых кислот патогенов. Выберите из приведенных реакций ту, которая подходит для этой цели.

A. *полимеразная цепная реакция

B. реакция нарастания титра фага

C. радиоиммунный анализ

D. реакция преципитации

E. иммуноферментный анализ

3973 Пацієнт одужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

A. * Реінфекція.

B. Рецидив.

C. Суперінфекція.

D. Персистуюча інфекція.

Соседние файлы в папке 2004 база