Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 1 / 2004 база / E06_profile 8

.rtf
Скачиваний:
61
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
619.37 Кб
Скачать

C. Лістеріоз

D. Тонзиліт

E. Скарлатину

2222 Лікар - педіатр при огляді трьохмісячнї дитини відмітив, що слизова оболонка порожнини рота, а також язик вкриті щільним білим нальотом. В матеріалі, взятому з місця ураження, бактеріолог виявив наявність грибів дріжжеподібної форми, в зв’язку з цим запідозрили мікоз:

A. *Кандідоз

B. Фавус

C. Епідермофітія

D. Актиномікоз

E. Трихофітія

2256 Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. Але на 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір і на 11 добу почав відторгатися. Які клітини приймають у

A. Т-лімфоцити

B. Ерітроцити

C. Базофіли

D. Єозінофіли

E. В-лімфоцити

2257 На базарі громадянин А. продавав ковбасу з назвою “свиняча домашня”. У держсанінспекції виникла підозра фальсифікації ковбаси. З допомогою якої серологічної реакції імунітету можна ідентифікувати харчовий продукт?

A. *Преципітації

B. РЗК

C. Аглютинації

D. Імунофлюорестенції

E. РНГА

2301 Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває доти, доки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету?

A. * Нестерильний

B. Гуморальний

C. Типоспецифічний

D. Природжений

E. Перехресний

2315 В лабораторії, з метою прискореної стерилізації цукровмісних середовищ текучим паром, її провели в один день: зранку, вдень та ввечері по 30 хвилин. Як правильно слід було простерилізувати середовища?

A. *Середовища необхідно стерилізувати тричі з інтервалом 24 години

B. Стерилізувати 15 хвилин

C. Стерилізувати 45 хвилин

D. Стерилізувати 1 годину

E. Стерилізувати двічі на добу

2340 При мікроскопічному дослідженні біоптату з ураженої ділянки слизової оболонки ротової порожнини, виявлені палички, розташовані у вигляді скупчень, що нагадують пачку сигар. За Цілем-Нільсеним фарбуються в червоний колір. Який вид збудника ймовірно виявлений у біоптаті?

A. * M.leprae

B. M.tuberculosis

C.

A.bovis

D.

A.israilii

E. M.avium

2341 У пацієнта спостерігається гарячка і поява везикул, що розташовуються на межі шкіри і слизових оболонок. За допомогою яких методів досліджень можна підтвердити наявність в організмі хворого віруса простого герпесу?

A. * Вірусологічного і серологічного

B. Вірусологічного і біологічного

C. Серологічного і біологічного

D. Мікроскопічного і біолоігчного

E. Мікроскопічного і алергічного

2342 В інфекційне відділення з ознаками ураження печінки поступила хвора, стоматолог за фахом. Які методи лабораторної діагностики необхідно призначити для встановлення діагнозу “вірусний гепатит В”?

A. * Виявлення HBs-антигену в сироватці крові

B. Вірусологічне дослідження фекалій

C. Вірусологічне дослідження сечі

D. Визначення функціональних проб печінки (білірубін і холестерин крові)

E. Виявлення активності ферментів (альдолази, трансаміназ та ін.)

2343 У ветеринарного лікаря після огляду вимушено забитої корови через певний час на щоці з’явився карбункул чорного кольору. При мікроскопічному дослідженні його вмісту виявлені грампозитивні, крупні, розташовані ланцюжками палички з обрубаними кінцями, що нагадують бамбукову палицю. Якому збуднику притаманні вказані морфологічні та тинкторіальні

A. *

B.anthracis

B.

C.perfringens

C. I.pestis

D. P.vulgaris

E.

tularensis

2377 В кабинете врача-парадонтолога с целью назначения общеукрепляющей терапии у пациентки изучены факторы неспецифической резистентности слюны и отделяемого слизистой оболочки. Какой из перечисленных ниже факторов неспецифической резистентности в первую очередь будет изучен в исследуемом материале.

A. *Лизоцим

B. Секреторный IgA

C. Пропердин

D. Интерферон

E. Комплемент

2393 В гное больного флегмоной челюстно-лицевой области обнаружены микроорганизмы шаровидной формы, грампозитивные, образующие колонии S-формы с золотистым пигментом, продуцирующие лецитиназу, плазмокоагулазу, гемолизин, расщепляющие маннит в анаэробных условиях. Какой вид микробов вызвал нагноение?

A. *S. aureus

B. Str. pyogenes

C. Str. mutans

D. S. epidermidis

E. Str. sanguis

2394 Обследуя больного врач поставил предварительный диагноз “Сибирская язва. Кожная форма”. В случае если предполагаемый диагноз верный в мазках из экссудата карбункула, окрашенных по Граму можно обнаружить:

A. *Крупные фиолетового цвета палочки с обрубленными концами, располагающиеся цепочками

B. Фиолетовые палочки, располагающиеся под углом друг к другу

C. Розовые палочки, располагающиеся в мазках беспорядочно

D. Палочки розового цвета биполярно окрашивающиеся

E. Розовые, слегка изогнутые палочки

2395 Врач, микроскопируя мазок крови, окрашенный по Романовскому, обнаружил простейших в форме полумесяца протоплазма которых вакуолизирована и окрашена в голубой цвет, а ядро в – красный. Какие простейшие вероятнее всего

A. *Токсоплазмы

B. Трипаносомы

C. Лейшмании

D. Лямблии

E. Балантидии

2439 Від хворого з підозрою на грип було взято патологічний матеріал (носоглотковий змив), яким заразили курячі ембріони у хоріон-алантоїсну порожнину. За допомогою якої реакції найдоцільніше довести, що в хоріон-алантоїсній рідині дійсно накопичився вірус грипу ?

A. * Гемаглютинації

B. Подвійної імунодифузії

C. Гальмування гемадсорбції

D. Гальмування гемаглютинаці

E. Нейтралізації

2507 При огляді хворого з некротичною флегмоною щелепно-лицевої ділянки в лікаря виникла підозра на газову гангрену. При мікроскопії гнійних виділень з рани виявлено грам-позитивні мікроорганізми паличковидної форми. Яке живильне середовище слід використати для виділення чистої культури збудника?

A. * Середовище Кітта-Тароцці.

B. Середовище Ендо.

C. Середовище Лєвіна.

D. М’ясо-пептоний агар.

E. Молочно-сольовий агар.

2524 У пологовому будинку новонародженому слід виконати щеплення проти туберкульозу. Який препарат необхідно при цьому використати?

A. * Вакцину БЦЖ.

B. Вакцину СТІ.

C. Вакцину EV.

D. Вакцину АКДП.

E. Туберкулін.

2525 У хвогого з підозрою на чуму взято на дослідження пунктат з пахових лімфовузлів. Матеріал висіяно на тверде живильне середовище. Який вигляд повинні мати колонії у випадку підтвердження діагнозу чуми?

A. * “Мережевної хустинки”.

B. “Краплинок ртуті”.

C. “Краплинок роси”.

D. “Шагреневої шкіри”.

E. “Левової гриви”.

2542 Спеціалісти стоматологи є групою ризику щодо професійного зараження гепатитом В. Вкажіть ефективний засіб для специфічної активної профілактики цієї хвороби серед лікарів-стоматологів.

A. *Вакцинація рекомбінантною вакциною

B. Надійна стерилізація медичного інструментарію

C. Виконання робіт в гумових рукавичках

D. Ведення специфічного імуноглобуліну

E. Введення інтерфероногенів

2543 У відділення хірургічної стоматології поступив пацієнт з відкритим переломом нижньої щелепи. Який препарат слід застосувати з метою активної імунізації проти правцю?

A. *Правцевий анатоксин

B. Протирпавцевий імуноглобулін

C. Протиправцеву сироватку

D. Коклюшно-дифтерійну-правцеву вакцину

E. Гама-глобулін з крові донорів, імунізованих проти правцю

2568 Внаслідок несвоєчасного лікування пульпіту в пацієнта розвинувся остеомієліт нижньої щелепи. Яке дослідження дозволяє виявити збудника та підібрати ефективний препарат для лікування хворого?

A. *Виділення чистої культури

B. Виявлення специфічних антитіл

C. Мікроскопічне дослідження пунктату

D. Виявлення антигенів збудника

E. Комплексні серологічні дослідження

2582 Збудниками багатьох гнійно-запальних процесів ротової порожнини є анаероби. Які з перерахованих живильних середовищ можна використати для контролю контамінації перев’язувального матеріалу анаеробами?

A. Кітта-Тароцці

B. Ендо

C. Ру

D. Сабуро

E. Плоскірєва

2585 У відділенні щелепно-лицьової хірургії у хворого було зареєстровано гнійне ускладнення. При бактеріологічному дослідженні матеріалу із рани виділено культуру, що утворювала пігмент синьо-зеленого кольору. Який з перерахованих мікроорганізмів може бути збудником інфекції у

A. Pseudomonas aeruginosa

B. Proteus vulgaris

C. Bacillus subtilis

D. Klebsiella pneumoniae

E. Staphylococcus epidermidis

2676 Хворий 16 років поступив в хірургічне відділення з діагнозом гострий апендицит. Який типовий патологічний процес є головним при цьому захворюванні?

A. *Запалення.

B. Гіпоксія.

C. Гарячка.

D. Пухлини.

E. Тромбоз

2703 У лікарні вирішено проводити контроль якості стерилізації інструменту в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які мікроорганізми найбільш доцільно використати як тест -

A. * Спорові

B. Капсульні

C. Кислотоупорні

D. Патогенні

E. Термофільні

2785 У міську інфекційну лікарню поступив пацієнт із симптомами, що дали змогу лікарю поставити діагноз “туляремія”. Який із методів може бути використаний для ранньої діагностики

A. * Алергічна проба

B. Біологічний

C. Серологічний (реакція аглютинації)

D. Бактеріологічний (виділення чистої культури)

E. Мікроскопічний

2796 При обследовании молодого мужчины в центре по борьбе со СПИДом получен положительный результат ИФА с антигенами ВИЧ. Жалобы на состояние здоровья отсутствуют. О чем может свидетельствовать положительный результат ИФА?

A. * Об инфицировании ВИЧ

B. О заболевании СПИДом

C. Об инфицировании ВГБ

D. О перенесенном заболевании СПИДом

E. О персистенции ВГБ

2797 В баклаборатории при микроскопии мазков из мокроты больного с хроническим легочным заболеванием, окрашенных по Цилю-Нильсену, обнаружены красные палочки. Какое свойство туберкулезной палочки выявлено при этом?

A. *Кислотоустойчивость

B. Щелочеустойчивость

C. Спиртоустойчивость

D. Капсулообразование

E. Спорообразование

2798 При оформлении ребенка в школу для решения вопроса о необходимости ревакцинации поставлена проба Манту, которая оказалась отрицательной. О чем свидетельствует данный результат пробы?

A. *Об отсутствии клеточного иммунитета к туберкулезу

B. О наличии клеточного иммунитета к туберкулезу

C. Об отсутствии антител туберкулезным бактериям

D. Об отсутствии антитоксического иммунитета иммунитета к туберкулезу

E. О наличии антител к туберкулезным бактериям

2799 При обследовании донора, длительно не сдававшего кровь, методом ИФА выявлены анти-НBS антитела. О чем свидетельствует в данном случае положительный результат ИФА?

A. *Перенесенном гепатите В

B. Остром гепатите В

C. Остром гепатите С

D. Хроническом гепатите В

E. Хроническом гепатите С

2818 В реакции пассивной гемагглютинации, поставленной с эритроцитарным брюшнотифозным Vi-диагностикумом, выявлены антитела в разведении сыворотки обследуемого до 1:80, что выше диагностического титра. Такой результат свидетельствует

A. *О возможном носительстве палочек брюшного тифа

B. Об остром заболевании брюшным тифом

C. О рецидиве брюшного тифа

D. Об инкубационном периоде брюшного тифа

E. О реконвалесценции больного брюшным тифом

2819 Для определения токсигенности дифтерийных палочек на плотную питательную среду положили полоску фильтровальной бумаги пропитанную антитоксической дифтерийной сывороткой, а рядом с ней подсеяли в виде бляшек изучаемую культуру микробов и заведомо токсигенный штамм. Если изучаемая культура микробов продуцирует экзотоксин то образуются:

A. *Линии преципитации

B. Зоны гемолиза

C. Зоны диффузного помутнения

D. Зоны лецитоветилазной активности

E. Кольцо преципитации

2820 Возвратный тиф, вызываемый

B. caucasica встречается лишь на определенных территориях, где есть переносчик клещ рода Alectorobius. Как можно назвать такую инфекцию?

A. *Эндемической

B. Экзотической

C. Спорадической

D. Пандемической

E. Эпидемической

2821 Для определения уровня противодифтерийного иммунитета у ребенка решено было поставить реакцию пассивной гемагглютинации. Чем необходимо сенсибилизировать эритроциты, чтобы решить поставленную задачу?

A. *Дифтерийным анатоксином

B. Дифтерийным антитоксином

C. Антигенами дифтерийной палочки

D. Противодифтерийной сывороткой

E. Гемолитической сывороткой

2837 При изучении мокроты, взятой у больного с подозрением на туберкулез, приготовили препарат и окрасили его по Цилю-Нильсену. Какова микроскопическая картина при подтверждении предполагаемого диагноза?

A. *Тонкие бактерии красного цвета

B. Микроорганизмы с ядром рубиново-красного цвета и голубой цитоплазмой

C. Красного цвета овоидные бактерии биполярно окрашенные

D. Палочковидные микробы в виде цепочек, фиолетового цвета

E. Кокковидные микроорганизмы красного цвета

2873 В инфекционную клинику доставлен пациент с диареей. При бактериоскопическом исследовании фекальных масс у него выявили Грам-негативные изогнутые палочки. У больного можно предположить:

A. *Холеру

B. Брюшной тиф

C. Сальмонеллезный гастроэнтерит

D. Дифтерию

E. Кишечную форму чумы

2874 Больной сифилисом прошел курс антибиотикотерапии и полностью излечился. Через некоторое время он вновь был инфицирован Treponema pallidum. Эту форму инфекции можно отнести к:

A. *Реинфекции

B. Рецидиву

C. Вторичной инфекции

D. Суперинфекции

E. Осложнению

2884 В інфекційну клініку поступила дівчинка 7 років з високою температурою, скаргами на біль у горлі, загальну слабість. Лікар запідозрив дифтерію і дав вказівку взяти матеріал із зіву і виділити чисту культуру збудника. Виберіть, що із перерахованого є вирішальним для підтвердження діагнозу “дифтерія” після виділення чистої культури збудника?

A. *Проба на токсигенність

B. Виявлення у збудника волютинових зерен

C. Проба на цистиназу

D. Гемолітична здатність збудника

E. Фаголізабельність

2902 У місті епідемія грипу. Який препарат із перерахованих нижче можна порекомендувати людям для неспецифічної профілактики захворювання?

A. * Лейкоцитарний інтерферон.

B. Протигрипозну вакцину.

C. Пеніцилін.

D. Протигрипозний імуноглобулін.

E. Протигрипозну сироватку.

2917 У пацієнта після тривалого вживання антибіотиків розвинувся дизбактеріоз кишечника. Які препарати слід призначити для відновлення нормальної мікрофлори?

A. * Еубіотики (пробіотики).

B. Сульфаніламіди.

C. Інтерферон.

D. Протигрибкові препарати.

E. Нітрофурани.

2918 У інфекційну лікарню потрапив пацієнт з вірусним гепатитом А. Які антитіла будуть синтезуватися першими у відповідь на

A. * IgM.

B. IgG.

C. Ig

A.

D. Ig

D.

E. Ig

E.

2919 З метою встановлення токсигенності виділених від пацієнтів збудників дифтерії культури висіяли на чашку Петрі з поживним агаром по обидва боки від розташованої в центрі смужки фільтрувального паперу, змоченого протидифтерійною антитоксичною сироваткою. Після інкубації посівів в агарі між окремими культурами і смужкою фільтрувального паперу виявлено смужкоподібні ділянки помутніння середовища. Яку імунологічну реакцію було виконано?

A. * Реакцію преципітації в гелі.

B. Реакцію Кумбса.

C. Реакцію аглютинації.

D. Реакцію кільцепреципітації.

E. Реакцію опсонізації.

2920 Після проникнення в організм бактерії фагоцитуються макрофагами. Яку роль відіграють макрофаги в кооперації імунокомпетентних клітин на першому етапі формування імунної відповіді?

A. * Забезпечують процесинг і презентацію антигена Т-хелперам.

B. Активують Т-кіллери.

C. Активують NК-клітини.

D. Продукують імуноглобуліни.

E. Забезпечують процесинг і презентацію антигена Т-кіллерам.

2921 Ліквідатору наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що отримав велику дозу опромінення проведено трансплантацію кісткового мозку. Через деякий час після проведеної операції у пацієнта діагностовано розвиток реакції трансплантат проти хазяїна. Які антигени послужили пусковим механізмом виникнення цієї

A. * Антигени системи HLA клітин організму ліквідатора.

B. Антигени системи Rh еритроцитів ліквідатора.

C. Антигени HBs, HBc, HB

E.

D. Антигенами системи ABO еритроцитів ліквідатора.

E. Антигени системи HLA клітин організму донора.

2929 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, яка полягає в склеюванні мікроорганізмів при дії на них специфічних антитіл при наявності електроліту?

A. *Реакція аглютинації

B. Реакція преципітації

C. Реакція зв'язування комплементу

D. Реакція гемадсорбції

E. Реакція нейтралізації

2930 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, при якій високодисперсні антигени адсорбовані на еритроцитах?

A. *Реакція непрямої (пасивної) гемаглютинації

B. Реакція преципітації

C. Реакція зв'язування комплементу

D. Реакція гемадсорбції

E. Реакція нейтралізації

2934 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається реакція осадження з розчину антигену при впливі на нього імунної сироватки й електроліту?

A. *Реакція преципітації

B. Реакція аглютинації

C. Реакція зв'язування комплементу

D. Реакція гемадсорбції

E. Реакція нейтралізації

2935 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, заснована на взаємодії гомологічних антитіл і розчинних антигенів в агаровому середовищі?

A. *Реакція преципітації в гелі

B. Реакція аглютинації

C. Реакція зв'язування комплементу

D. Реакція кільцепреципітації

E. Реакція нейтралізації

2936 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, для проведення якої необхідні 5 інгредієнтів: антиген, антитіло і комплемент (перша система), еритроцити барана і гемолітична сироватки (друга система)?

A. *Реакція зв'язування комплементу

B. Реакція пасивної (непрямої) гемаглютинації

C. Реакція преципітації

D. Реакція гальмування гемаглютинації

E. Реакція нейтралізації

2937 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, при якій використовуються антитіла, мічені флюоресцюючими речовинами?

A. *Реакція імунофлюоресценції

B. Реакція ензиммічених антитіл

C. Ланцюгова полімеразна реакціяї

D. Реакція зв'язування комплементу

E. Реакція молекулярної гібридизації

2938 Реакція Васермана у хворого 30 років різко позитивна (++++). Для діагностики якого інфекційного захворювання використовується реакція Васермана?

A. *Сифіліс

B. Бруцельоз

C. Туберкульоз

D. Поліомієліт

E. Грип

2939 В сироватці крові при постановці імуноферментної реакції був визначений HBs-антиген. При якому захворюванні зустрічається даний антиген?

A. *Вірусний гепатит В

B. Вірусний гепатит А

C. СНІД

D. Туберкульоз

E. Сифіліс

2940 При проведенні імуноблот-теста в сироватці крові був знайдений білок gp120. При якому захворюванні зустрічається

A. *ВІЛ-інфекція

B. Вірусний гепатит В

C. Туберкульоз

D. Сифіліс

E. Поліомієліт

2956 Для серологічної діагностики поліоміеліту досліджують парні сироватки хворого. Що слід використати як антиген в реакції нейтралізації цитопатогенної дії.

A. *Живі віруси трьох типів.

B. Комплементзв’язуючі антигени віруса.

C. Антигени, інактивовані формаліном.

D. Антигени -гемаглютиніни.

E. Антигени з капсидних білків віруса.

2957 З метою перевірки тваринницької сировини (шкіри, шерсті) на наявність збудника сибірки, виявляють розчинний термостабільний антиген у водно-сольовому екстракті із сировини. Яку реакцію застосовують для цієї мети?

A. *Кільцеприципітації

B. Преципітації в агарі

C. Аглютинації

D. Пасивної гемаглютинації

E. Нейтралізації

2970 Для діагностики генералізованої герпетичної інфекції досліджено сироватку крові з метою вивлення специфічних антитіл певного класу. Антитіла якого класу свідчать про гостру стадію вірусної інфекції?

A. *Ig M

B. Ig A

C. Ig E

D. Ig G

E. Ig D

2971 В інфекційну лікарню поступив пацієнт з клінічними ознаками енцефаліту. В анамнезі - укус кліща. В реакції затримки гемаглютинації виявлено антитіла проти збудника кліщового енцефаліту в розведенні 1 : 20, що не є діагностичним. Вкажіть наступні дії лікаря після одержання вказаного результату:

A. *Повторити дослідження із сироваткою, взятою через 10 днів

B. Дослідити цю ж сироватку повторно.

C. Використати чутливішу реакцію.

D. Повторити дослідження з іншим діагностикумом.

E. Відхилити діагноз кліщового енцефаліту.

2972 Мікробіологічна лабораторія одержала завдання підготуватись до дослідження матеріалів, підозрілих на зараження спорами збудника сибірки. Який з перерахованих нижче діагностичних препаратів дозволить провести швидке їх виявлення?

A. *Люмінесцентна протисибіркова сироватка.

B. Протисибірковий імуноглобулін.

C. Стандартний сибірковий антиген.

D. Ензиммічений імуноглобулін.

E. Моноклональні антитіла проти збудника сибірки.

2973 З метою діагностики ВІЛ-інфекції досліджують сироватку крові для виявлення специфічних антитіл методом твердофазного імуноферментного аналізу. Які ензиммічені антитіла при цьому використовують?

A. *Проти імуноглобулінів людини.

B. Проти антигенів ВІЛ.

C. Проти білка gp120.

D. Проти білка gp 17.

E. Проти білка gp 41.

2986 Для виявлення антитіл до токсоплазм в сироватці крові вагітної жінки було використано непряму реакцію імунофлюоресценції. Для цього спочатку фіксований мазок токсоплазм обробили досліджуваною сироваткою. Чим потрібно обробити препарат на наступному етапі?

A. *люмінесціюючою сироваткою проти імуноглобуліну людини

B. розчином флуоресцеїну

C. імуноглобуліном людським нормальним

D. діагностичною сироваткою, що містить антитіла до токсоплазм

E. сироваткою, що містить мічені флуоресцеїном антитіла до токсоплазм

2987 Жінка Д., 54 років звернулася до лікаря зі скаргами на непереносимість курячих яєць, що з’явилася нещодавно. Антигістамінні препарати, що їх призначив лікар призводили до деякого покращення стану хворої. Які антитіла могли сприяти розвитку цієї реакції?

Соседние файлы в папке 2004 база