Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
273.41 Кб
Скачать

185 Пацієнт 15-ти років скаржиться на естетичний недолік (зменшення висоти нижньої третини обличчя, поглиблення підборідної борозни). Об'єктивно: змикання іклів і премолярів нормогнатичне, збільшення різцевого вертикального перекриття. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Перехресний прикус в бокових ділянках

B. Відкритий прикус

C. Звуження верхнього зубного ряду

D. Глибокий прикус

E. Дистальний прикус

186 Хворий 26-ти років скаржиться на біль у 16 зубі від температурних подразників. Біль проходить після усунення подразника. Об'єктивно: глибока каріозна порожнина в 16, дентин світло-жовтий, розм'якшений. При зондуванні дна порожнини - підвищена чутливість. Перкусія 16 безболісна. ЕОД- 16-12 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий глибокий карієс

B. Хронічний глибокий карієс

C. Гіперемія пульпи

D. Гострий середній карієс

E. Хронічний фіброзний пульпіт

187 Хворий 28-ми років після падіння звернувся до клініки щелепно-лицевої хірургії зі скаргами на обмеження відкривання рота, відчуття оніміння шкіри у підочній ділянці зліва, верхньої губи, крила носа, біль у лівій виличній ділянці, що посилюється при спробі відкрити рот. Пальпаторно визначається симптом "сходинки". Який найбільш імовірний діагноз?

A. Перелом верхньої щелепи за верхнім типом

B. Перелом верхньої щелепи за середнім типом

C. Перелом виличної кістки зі зміщенням

D. Перелом виличної дуги зліва

E. Перелом виличної кістки без зміщення

188 Пацієнт 52-х років скаржиться на больові відчуття у бічній ділянці нижньої щелепи з язикового краю зліва, що виникають при рухах язика. 2 дні тому пацієнту був виготовлений частковий знімний протез на нижню щелепу з кламерною фіксацією на 47, 42, 33 зубах. На слизовій оболонці в ретроальвеолярній ділянці визначається локалізована ділянка гіперемії, яка відповідає краю протеза. Яке анатомічне утворення визначає межу протеза в цій ділянці?

A. Зовнішня коса лінія

B. Підборідна ость

C. Язикова ямка

D. Крилоподібна горбистість

E. Внутрішня коса лінія

189 Під час профілактичного огляду у дівчинки 15-ти років виявлені крейдоподібні плями на вестибулярних поверхнях центральних різців та іклів верхньої і нижньої щелеп, які забарвлюються розчином метиленового синього. ГІ за Федоровим-Володкіною - 3,8 бала. Скільки разів на рік дівчинка повинна відвідувати стоматолога, якщо середній показник інтенсивності карієсу в регіоні у даній віковій групі складає 5?

A. 3-4

B. 2-3

C. 1-2

D. 1

E. 2

190 Дівчина 21-го року скаржиться на наявність каріозної порожнини у 26 зубі. Об'єктивно: у 26 каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, дентин щільний, пігментований, больова реакція на холодовий подразник позитивна, перкусія і зондування безболісні. Який попередній діагноз?

A. Гострий глибокий карієс

B. Хронічний глибокий карієс

C. Хронічний фіброзний пульпіт

D. Гострий середній карієс

E. Хронічний середній карієс

191 Хворий 30-ти років звернувся до лікаря для видалення 26 зуба з приводу загострення хронічного періодонтиту. Об'єктивно: коронка 26 зруйнована на 1/3. Які щипці можна використати для видалення даного зуба?

A. Прямі

B. Прямий елеватор

C. S-подібної форми з шипом на лівій щічці

D. S-подібної форми без шипів

E. S-подібної форми з шипом на правій щічці

192 До ортодонта звернулися батьки з дитиною 12-ти років зі скаргами на неправильне розташування зубів на верхній щелепі. Об'єктивно: обличчя вузьке, видовжене; прикус зміни зубів - тимчасові другі моляри. 13 та 23 розташовані поза зубною дугою - зміщені у губний бік та вище оклюзійної площини; проміжок між 12 та 14 - 2,5 мм, а між 22 та 24 - 1,5 мм; 33 та 43 повернуті навколо осі на 45o. Оберіть найбільш раціональний метод лікування:

A. Видалення премолярів та переміщення іклів

B. Видалення тимчасових молярів та розширення зубних дуг

C. Компактостеотомія та розширення зубних дуг

D. Розширення зубних дуг та масаж у ділянці верхівок іклів

E. -

193 Хірург-стоматолог, закінчивши амбулаторний прийом, приступив до заповнення стоматологічної документації. Назвіть форму щоденної звітності на дитячому стоматологічному прийомі:

A. Форма 9

B. Форма 29

C. Форма 39

D. Форма 19

E. Форма 49

194 Мати дівчинки 4-х років звернулась до cтоматолога зі скаргами на появу в роті дитини виразок. Хвороба почалася 3 дні тому лихоманкою. Об'єктивно: на слизовій оболонці порожнини рота спостерігаються ерозії до 0,5 см в діаметрі, які вкриті фібринозним нальотом. Ясна гіперемовані. Температура тіла 38,9oC. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені, болісні. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий герпетичний стоматит

B. Кандидомікоз

C. Хронічний рецидивуючий герпетичний стоматит

D. Багатоформна ексудативна еритема

E. Герпангіна

195 У дитини 6-ти місяців в місці переходу м'якого піднебіння в тверде виникла овальна виразка з чіткими краями. Ерозивна поверхня вкрита жовтуватим нальотом з вираженим запальним валиком навколо. Виразка різко болісна. Дитина знаходиться на штучному вигодовуванні. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Виразково-некротичний стоматит

B. Туберкульозна виразка

C. Афта Беднара

D. Гострий герпетичний стоматит

E. Хронічний кандидоз

196 У хлопчиків К. та Ф. правильно і вчасно прорізались зуби, співвідношення щелеп правильне. Але батьки хлопчика К. помітили, що він дихає ротом, а батьки хлопчика Ф. - що він смокче верхню губу. До яких диспансерних груп відносяться ці діти?

A. 3 група

B. 1 група

C. 4 група

D. 2 група

E. До всіх

197 Хворий 55-ти років звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність у ділянці червоної облямівки нижньої губи пухлиноподібного утворення округлої форми діаметром близько 1 см. Об'єктивно: пухлиноподібне утворення виступає над оточуючою червоною облямівкою на 5 мм, щільнуватої консистенції, сірувато-червоного кольору, на поверхні утворення наявні тонкі лусочки, які знімаються з утрудненням. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Еритроплазія Кейра

B. Бородавчастий передрак червоної облямівки губи

C. Абразивний прекарцинозний хейліт Манганотті

D. Хвороба Боуена

E. Обмежений передраковий гіперкератоз червоної облямівки

198 У хлопчика 10-ти років кровоточивість ясен і рухливість зубів протягом останнього року, сухість у роті. Об'єктивно: слизова оболонка порожнини рота суха, блискуча, незначно гіперемована. Слизова оболонка ясен набрякла, яскраво гіперемована, кровить під час дотику. Рухливість усіх зубів І-ІІ ступеня, пародонтальні кишені - 3 мм. На ортопантомограмі - збуток кісткової тканини міжальвеолярних перегородок на 1/3 висоти. ГІ - 4,2. Консультація якого спеціаліста необхідна у першу чергу?

A. Гастроентеролог

B. Гематолог

C. Ендокринолог

D. Інфекціоніст

E. Невропатолог

199 Хлопчик 6-ти років 1 добу тому вдарився лобом. Через кілька годин після травми з'явилася пухлина у правій надбрівній ділянці. Об'єктивно: значний набряк тканин лоба, який розповсюджується на повіки правого ока, шкіра над пухлиною ціанотична, консистенція пухлини м'яка, наявний симптом флуктуації. Загальний стан хлопчика не порушений. Встановіть попередній діагноз:

A. Посттравматичний набряк тканин правої надбрівної ділянки

B. Гематома правої надбрівної ділянки

C. Запальний інфільтрат тканин правої надбрівної ділянки

D. Нагноєна гематома правої надбрівної ділянки

E. Перелом лобної кістки

200 До відділення патології новонароджених до дитини 2-х днів на консультацію викликаний щелепно-лицевий хірург. Клінічно виявлено: різке недорозвинення нижньої щелепи (мікрогенія), западання язика, незрощення твердого і м'якого піднебіння. Визначається утруднення дихання і ковтання. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Синдром Франческетті-Клейна

B. Синдром Лоу

C. Синдром Гольденара

D. Синдром П'єра-Робена

E. Синдром Халлермана-Штрайфа

Соседние файлы в папке 2011