Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК1 / 2008 / 2008

.rtf
Скачиваний:
33
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
638.86 Кб
Скачать

A. Ериніт

B. Ментол

C. Валідол

D. Талінолол

E*. Нітрогліцерин

68 У пацієнта герпетичний стоматит на фоні імунодепресії. Який препарат, що застосовують внутрішньовенно, всередину і місцево, забезпечить противірусну та імуностимулюючу дію?

A. Амоксицилін

B*. Ацикловір

C. Ремантадин

D. Левамізол

E. Метисазон

69 При обстеженні дитини виявлено: розростання глоткового мигдалика, що утруднює вихід повітря із носової порожнини. Які отвори носової порожнини перекриваються при цьому захворюванні?

A. Гайморова щілина

B*. Хоани

C. Крило-піднебінний

D. Грушоподібний

E. Ніздрі

70 У хворого 28-ми років діагностовано гострий запальний процес слизової оболонки нососльозової протоки. З анамнезу відомо, що після перенесеного грипу протягом 10-ти днів були виділення із носа. З якого відділу носової порожнини інфекція могла потрапити до нососльозової протоки?

A. Присінок носа

B. Верхній носовий хід

C*. Нижній носовий хід

D. Лобова пазуха

E. Середній носовий хід

71 Під час операції з приводу гранульоми в ділянці правого верхнього різця виникла кровотеча, яку вдалося зупинити тільки через 3 години. В анамнезі хворого хронічний лімфолейкоз. Що найбільш вірогідно стало причиною кровотечі?

A*. Тромбоцитопенія

B. Еозинофілія

C. Тромбоцитопатія

D. Лейкопенія

E. Лімфоцитоз

72 У хворого на гіпертонічну хворобу розвинулася гостра серцева недостатність. Який з наведених засобів найбільш доцільно використати в даному випадку?

A. Кордіамін

B. Кардіовален

C. Дігоксин

D. Кофеїн

E*. Корглікон

73 Одужання організму від інфекційної хвороби супроводжується нейтралізацією антигенів специфічними антитілами. Якими клітинами вони продукуються?

A*. Плазмоцити

B. Т-лімфоцити

C. Тканинні базофіли

D. Фібробласти

E. Еозинофіли

74 До лікаря звернувся пацієнт зі скаргами на запаморочення, погіршення пам'яті, періодичні судоми. Встановлено, що причиною таких змін є продукт декарбоксилювання глутамінової кислоти. Назвіть його:

A. ПАЛФ

B*. ГАМК

C. ТГФК

D. ТДФ

E. АТФ

75 Після введення місцевого анестетика у пацієнта розвинувся анафілактичний шок. Який механізм порушення кровообігу є провідним при цьому?

A. Зниження скоротливої функції серця

B. Активація симпато-адреналової системи

C*. Зменшення тонусу судин

D. Гіперволемія

E. Біль

76 Під час розтину жінки 35-ти років поряд із збільшенням багатьох лімфатичних вузлів була виявлена збільшена селезінка вагою 600,0; на розрізі неоднорідна, темно-червоного кольору, щільна, з ділянками некрозу сірувато-жовтуватого кольору, в діаметрі до 1 см (порфірова селезінка). Про яке захворювання можна думати?

A. Метастази раку

B. Хронічний лімфоїдний лейкоз

C. Лімфосаркома

D. Хронічний мієлоїдний лейкоз

E*. Лімфогранулематоз

77 У потерпілого відзначається правобічний перелом і крововилив у ділянці передньої третини нижньої щелепи, втрата шкірної чутливості в ділянці підборіддя. Який нерв травмований?

A. Щелепно-під'язикові нерви

B. Щічний нерв

C. Верхні альвеолярні нерви

D*. Підборідний нерв

E. Нижній альвеолярний нерв

78 Хворий після травми черепа втратив зір. Яка ділянка кори великих півкуль мозку ушкоджена?

A. Фронтальна

B. Тім'яна та скронева

C. Тім'яна

D. Скронева

E*. Потилична

79 У хворого на хронічний гломерулонефрит порушується інкреторна функція нирок. До дефіциту яких формених елементів крові це призведе?

A*. Еритроцити

B. Лейкоцити

C. Тромбоцити

D. Лейкоцити та тромбоцити

E. Еритроцити та лейкоцити

80 У хворого для обробки опікової поверхні шкіри був використаний препарат, антисептичні властивості якого забезпечуються вільним киснем, що виділяється в присутності органічних речовин. Оберіть правильну відповідь:

A. Розчин йоду спиртовий

B. Натрію гідрокарбонат

C. Фурацилін

D. Хлоргексидин

E*. Калію перманганат

81 Під час розтину трупа чоловіка 70-ти років, який тривало хворів на атеросклероз і помер при явищах серцево-судинної недостатності, в черевному відділі аорти при макроскопічному дослідженні спостерігаються щільні, овальної форми фіброзні бляшки з відкладенням вапна у вигляді щільних, ламких пластин. Вкажіть стадію морфогенезу атеросклерозу:

A. Атероматоз

B. Звиразкування

C. Ліпоїдоз

D. Ліпосклероз

E*. Атерокальциноз

82 При мікроскопіюванні виділень з ясен хворого, який хворіє на парадонтоз, виявлені найпростіші грушоподібної форми, з довжиною тіла 6-13 мкм. У паразита одне ядро, на передньому кінці розташовані 4 джгутики, є ундулююча мембрана. Яких найпростіших виявили в хворого?

A. Лямблія

B. Балантидій

C. Лейшманія

D. Амеба

E*. Трихомонада

83 У дитини 5-ти років спостерігається покреслені жовтувато-коричневими смугами емаль і дентин, оголення дентину, множинний карієс. Відомо, що під час вагітності мати приймала антибіотики. Який препарат міг спричинити таку побічну дію?

A*. Тетрациклін

B. Ампіцилін

C. Ністатин

D. Лінкоміцин

E. Стрептоцид

84 У хворого, що знаходиться у опіковому відділенні, виникло гнійне ускладнення. Гній, що виділяється, має синьо-зелений відтінок, що вказує на інфекцію, зумовлену Pseudomonas aeruginosa. Яка ознака характерна для цього збудника?

A. Наявність спор

B. Розташування клітин парами

C*. Негативне забарвлення за Грамом

D. Кокова форма

E. Утворення міцелію

85 У дівчинки 5-ти років спостерігаються висока температура і біль у горлі. Об'єктивно: набряк м'якого піднебіння, на мигдаликах сірі плівки, які важко відокремлюються, залишаючи глибокі кровоточиві дефекти тканини. Яке захворювання найбільш вірогідне?

A. Інфекційний мононуклеоз

B. Ангіна Симановського-Венсана

C*. Дифтерія зіву

D. Некротична ангіна

E. Лакунарна ангіна

86 При дослідженні трубчастого органу встановлено, що його середня оболонка складається із гіалінових суцільних кілець. Який епітелій вистилає слизову оболонку цього органа?

A. Одношаровий кубічний

B. Багатошаровий плоский незроговілий

C. Одношаровий призматичний з облямівкою

D. Одношаровий призматичний залозистий

E*. Багаторядний призматичний війчастий

87 Хворий проходив чергове обстеження, в результаті якого у нього виявлено гіперглікемію, кетонурію, поліурію, глюкозурію. Яка форма КОС має місце за наявності цих явищ?

A. Метаболічний алкалоз

B. Негазовий ацидоз

C. Газовий алкалоз

D. Газовий ацидоз

E*. Метаболічний ацидоз

88 Усі нестероїдні протизапальні засоби можуть пошкоджувати слизову шлунка. Для пошуку речовин, що не викликають цього ускладнення, необхідно знати, з чим воно пов'язане. Вплив на який молекулярний субстрат слід зменшити, щоб послабити вираженість цього ускладнення?

A. Лізосомальні ферменти

B. Циклооксигеназа 2

C. Калікреїн

D*. Циклооксигеназа 1

E. Аденілатциклаза

89 Синильна кислота та ціаніди належать до найсильніших отрут. Залежно від дози смерть наступає через декілька секунд чи хвилин. Пригнічення активності якого ферменту є причиною смерті?

A. Каталаза

B. Ацетилхолінестераза

C*. Цитохромоксидаза

D. АТФ-синтетаза

E. Метгемоглобінредуктаза

90 Дівчина 16-ти років звернулася до стоматолога з приводу темної емалі зубів. При вивченні родоводу встановлено, що вказана патологія передається від батька всім дівчаткам, а від матері - 50% хлопчиків. Для якого типу успадкування характерні ці особливості?

A. Аутосомно-рецесивний

B. Рецесивний, зчеплений з Х-хромосомою

C. Рецесивний, зчеплений з Y-хромосомою

D*. Домінантний, зчеплений з Х-хромосомою

E. Аутосомно-домінантний

91 До медико-генетичної консультації звернулось подружжя з питанням про вірогідність народження у них дітей з X-зчепленою формою рахіту (домінантна ознака). Батько здоровий, мати гетерозиготна і страждає на це захворювання. На вітаміностійкий рахіт можуть захворіти:

A*. Половина дочок і синів

B. Тільки сини

C. Всі діти

D. Тільки дочки

E. Всі діти будуть здорові

92 Емаль характеризується високою стійкістю до дії різних механічних та хімічних факторів. Синтез якого компоненту забезпечує таку резистентність?

A. Колаген

B. Карбонатний апатит

C*. Фторапатит

D. Хлорапатит

E. Гідроксиапатит

93 При втручанні з метою лікування вивиху нижньої щелепи, лікар повинен пам'ятати про дію м'яза, задні пучки якого тягнуть назад висунуту нижню щелепу. Про який з м'язів йдеться?

A. masseter

B*. temporalis

C. pterygoideus lateralis

D. pterygoideus medialis

E. mylohyoideus

94 Для зниження температури тіла при лихоманці і зменшення зубного болю хворому призначили парацетамол. Який механізм дії цього препарату?

A. Блокування ліпооксигенази

B. Блокування фосфодіестерази

C*. Блокування циклооксигенази

D. Блокування моноамінооксидази

E. Блокування холінестерази

95 У новонародженого виявляється гиперемія, набряк на слизовій рота, невеликі ерозії з в'язкими слизово-гнійними виділеннями. У мазках з виділень виявляється велика кількість лейкоцитів, що містять грамнегативні диплококи. Такі ж мікроорганізми розташовуються і поза лейкоцитами. Який діагноз можна припустити?

A. Вроджений сифіліс

B*. Гонококовий стоматит

C. Стафілококовий стоматит

D. Токсоплазмоз

E. Бленорея

96 Лікар-стоматолог знайшов неглибоку порожнину з ураженням емалі між двома верхніми центральними різцями. Діагноз: карієс. На якій поверхні коронки лікар пломбує зуб?

A*. Facies contactus mesialis

B. Facies contactus distalis

C. Facies occlusialis

D. Facies labialis

E. Facies lingualis

97 Хворий страждає брадиаритмією на фоні гіпертонічної хвороби. Який з лікарських засобів йому доцільно призначити?

A*. Платифіліну гідротартрат

B. Клофелін

C. Резерпін

D. Метилдофа

E. Папаверину гідрохлорид

98 Після перенесеної стафілококової інфекції у хворої з'явився набряковий синдром (анасарка). У сечі виявлена масивна протеїнурія. У крові: гіпопротеїнемія, гіперліпідемія. Яку патологію можна припустити?

A. Пієлонефрит

B*. Нефротичний синдром

C. Гломерулонефрит

D. ХНН

E. Сечокам'яна хвороба

99 При визначенні енерговитрат організму людини методом непрямої калориметрії встановлено, що за одну хвилину споживається 1000 мл кисню і виділяється 800 мл вуглекислого газу. Яким є дихальний коефіцієнт у досліджуваної людини?

A. 0,9

B*. 0,8

C. 1,0

D. 1,25

E. 0,84

100 У пацієнта 42-х років, що страждає на парадонтоз, у коронковій частині пульпи виявлені округлі звапновані утворення діаметром 2-3 мм. Назвіть ці структури:

A. Інтерглобулярні простори

B. Склерозований (прозорий) дентин

C*. Дентиклі

D. Інтертубулярний дентин

E. Мертвий дентин

101 На мікропрепараті, зробленому з невідомого органа, виявлені ацинуси, які містять 10-15 клітин конічної форми з базофільною цитоплазмою, круглим ядром і добре розвиненою гранулярною ендоплазматичною сіткою. Ацинус оточений базальною мембраною, в розщепленні якої локалізуються міоепітеліальні клітини. З якого органа зроблено зріз?

A. Під'язикова залоза

B. Підшлункова залоза

C*. Привушна слинна залоза

D. Легені

E. Печінка

102 Під час оперативного втручання у жінки виникла необхідність перев'язати маткову артерію. Яке з утворень може бути випадково перев'язаним разом з нею?

A. Маткова труба

B. Сечівник

C. Кругла зв'язка матки

D*. Сечовід

E. Внутрішня клубова вена

103 До лікаря звернулася вагітна жінка зі скаргами, характерними для токсоплазмозу. Для підтвердження клінічного діагнозу в неї взято кров. Яку серологічну реакцію необхідно поставити в цьому випадку?

A*. Реакція зв'язування комплементу

B. Реакція нейтралізації

C. Реакція преципітації

D. Реакція Відаля

E. Реакція Васермана

104 Для дезінфекції неметалічного інструментарію в хірургічному відділенні використали розчин формальдегіду. До якої групи за хімічною будовою відноситься даний антисептичний препарат?

A*. Засоби аліфатичного ряду

B. Галогеновмісні сполуки

C. Засоби ароматичного ряду

D. Спирти

E. Детергенти

105 На об'єктах зовнішнього середовища і харчових продуктах антигени щигел Зонне виявляють у реакції з використанням діагностичної тест-системи, в набір якої входить полістероловий планшет з адсорбованими специфічними антитілами. Назвіть цю реакцію:

A*. ІФА

B. Реакція імуноелектрофорезу

C. РЗПГА

D. РІФ

E. РПГА

106 У хворої людини деформовані кістки щелеп. Гістологічно виявлено розростання на місці кісток клітинно-волокнистої пухлиноподібної тканини з примітивним остеогенезом без чітких меж. Для якого захворювання характерна така картина?

A. Остеосаркома

B*. Фіброзна дисплазія

C. Еозинофільна гранульома

D. Амелобластома

E. Паратиреоїдна остеодистрофія

107 У постраждалого травма верхньої щелепи з пошкодженням підочноямкового отвору. Яка поверхня щелепи ушкоджена?

A. Підскронева

B. -

C. Носова

D*. Передня

E. Очна

108 При дегельмінтизації з фекаліями виділився гельмінт довжиною до 2 м. Тіло сегментоване, з маленькою голівкою, на якій є чотири присоски і гачки. Визначте вид гельмінта:

A. Стьожак широкий

B. Неозброєний ціп'як

C. Карликовий ціп'як

D*. Озброєний ціп'як

E. Ехінокок

109 У хворого з черепно-мозковою травмою спостерігається зупинка дихання. Пошкодження якого відділу мозку є найбільш вірогідним?

A. Кінцевий мозок

B. Проміжний мозок

C. Середній мозок

D*. Довгастий мозок

E. Мозочок

110 У чоловіка 50-ти років раптово виникло сильне серцебиття, біль у серці, різка слабкість, підвищення артеріального тиску; пульс неправильний з дефіцитом. На ЕКГ: відсутність зубця P і різні інтервали R-R. Яке порушення серцевого ритму в хворого?

A. Поперечна блокада серця

B. Дихальна аритмія

C. Синусова екстрасистолія

D*. Миготлива аритмія

E. Пароксизмальна тахікардія

111 При диспансерному обстеженні хлопчику 7-ми років встановлено діагноз - синдром Леша-Найхана (хворіють тільки хлопчики). Батьки здорові, але у дідуся за материнською лінією таке ж захворювання. Який тип успадкування захворювання?

A. Автосомно-домінантний

B. Домінантний, зчеплений із статтю

C*. Рецесивний, зчеплений із статтю

D. Автосомно-рецесивний

E. Неповне домінування

112 У хворого 42-х років скарги на біль в епігастральній ділянці, блювання; блювотні маси кольору "кавової гущі", мелена. В анамнезі виразкова хвороба шлунка. У крові: ер.- 2,8*1012/л, лейк.- 8*109/л, Hb- 90 г/л. Вкажіть найбільш вірогідне ускладнення, яке виникло у хворого:

A. Пререродження в рак

B. Пілоростеноз

C*. Кровотеча

D. Перфорація

E. Пенетрація

113 При дослідженні гельмінтологічними методами фекалій хворого виявлено яйця овальної форми, коричневі, з горбкуватою зовнішньою оболонкою. Встановіть вид гельмінта:

A. Волосоголовець

B. Ціп'як карликовий

C. Стьожак широкий

D*. Аскарида

E. Гострик

114 При лабораторному обстеженні дитини виявлено підвищений вміст у крові та сечі лейцину, валіну, ізолейцину та їх кетопохідних. Сеча мала характерний запах кленового сиропу. Недостатність якого ферменту зумовила це захворювання?

A. Фосфофруктокіназа

B. Фосфофруктомутаза

C. Амінотрансфераза

D. Глюкозо-6-фосфатаза

E*. Дегідрогеназа розгалужених амінокислот

115 Під час макроскопічного дослідження тканини легені виявлені ділянки підвищеної повітряності з наявністю дрібних пухирів, а гістологічно - стоншення та розрив альвеолярних перетинок з утворенням великих порожнин різної форми. Яке захворювання виявлене в легені?

A. Хронічний бронхіт

B. Фіброзуючий альвеоліт

C. Кавернозний туберкульоз

D. Бронхоектатична хвороба

E*. Емфізема легень

116 Проводять дослідження на ізольованому м'язовому волокні. Встановлено, що поріг сили подразнення клітини суттєво зменшився. Що з вказаного може бути причиною цього?

A. Активація калієвих каналів мембрани

B*. Активація натрієвих каналів мембрани

C. Блокада енергоутворення у клітині

D. Інактивація кальцієвих каналів мембрани

E. Інактивація натрієвих каналів мембрани

117 До лікаря-генетика звернувся юнак 18-ти років астенічної тілобудови: вузькі плечі, широкий таз, високий зріст, нерясна рослинність на обличчі. Виражена розумова відсталість. Було встановлено попередній діагноз: синдром Клайнфельтера. Який метод медичної генетики дозволить підтвердити даний діагноз?

A. Популяційно-статистичний

B. Близнюковий

C. Генеалогічний

D. Дерматогліфіка

E*. Цитогенетичний

118 Вживання тетрациклінів в першій половині вагітності призводить до виникнення аномалій органів і систем плода, в тому числі до гіпоплазії зубів, зміни їх кольору. До якого виду мінливості належить захворювання дитини?

A. Мутаційна

B*. Модифікаційна

C. Рекомбінантна

D. Комбінативна

E. Спадкова

119 В процесі ембріогенезу із трофобласта формується зачаток органа, який має ендокринну функцію. Вкажіть, який це зачаток:

A. Амніон

B. Пуповина

C. Алантоїс

D*. Ворсинчастий хоріон

E. Жовтковий мішок

120 Відомо, що інформацію про послідовність амінокислот у молекулі білку записано у вигляді послідовності чотирьох видів нуклеотидів у молекулі ДНК, причому різні амінокислоти кодуються різною кількістю триплетів - від одного до шести. Як називається така особливість генетичного коду?

A. Триплетність

B*. Виродженість

C. Неперекриваність

D. Універсальність

E. Специфічність

121 При електронно-мікроскопічному вивченні клітини виявлені кулясті пухирці, які обмежені мембраною і містять безліч різноманітних гідролітичних ферментів. Відомо, що ці органели забезпечують внутрішньоклітинне травлення, захисні реакції клітини. Ці елементи:

A. Рибосоми

B*. Лізосоми

C. Ендоплазматична сітка

D. Мітохондрії

E. Центросоми

122 Хвора на рак нижньої щелепи 52-х років пройшла курс променевої терапії. Розмір пухлини зменшився. Який з наведених механізмів ушкодження клітини найбільш обумовлює ефективність променевої терапії?

A. Лізис NK-клітинами

B. Мутагенез

C. Тромбоз судин

D*. Утворення вільних радикалів

E. Гіпертермія

123 При лікуванні шкірних захворювань з вираженим запальним компонентом у щелепно-лицевій ділянці в стоматологічній практиці використовують глюкокортикоїди місцевого застосування. Які з нижче перерахованих препаратів мають найменшу резорбтивну дію?

A. Дексаметазон

B. Гідрокортизон

C. Преднізолон

D. Триамцинолон

E*. Флуметазона півалат

124 Під час підходу до щитоподібної залози з поперечного (коміроподібного) доступу розтинається клітковинний надгруднинний простір. Пошкодження якого анатомічного утворення, що знаходиться в даному просторі, є небезпечним?

A*. Венозна яремна дуга

B. Підключична артерія

C. Сонна артерія

D. Внутрішня яремна вена

E. Лімфатичні вузли

125 Під час проведення хірургічних маніпуляцій було використано новокаїн з метою знеболення. Через 10 хвилин у хворого з'явилися блідість шкірних покривів, задишка, гіпотензія. Алергічна реакція якого типу розвинулася в хворого?

A. Цитотоксична

B. Стимулююча

C. Клітинно-опосередкована

D*. Анафілактична

E. Імунокомплексна

126 У хворого після оперативного втручання розвинувся парез кишечнику. Який засіб із групи антихолінестеразних слід йому призначити?

A. Пілокарпін

B. Ацетилхолін

C*. Прозерин

D. Карбахолін

E. Ацеклідин

127 Причиною захворювання на пелагру може бути переважне харчування кукурудзою та зниження у раціоні продуктів тваринного походження. Відсутність у раціоні якої амінокислоти призводить до даної патології?

A. Гістидин

B. Ізолейцин

C*. Триптофан

D. Метіонін

E. Фенілаланін

128 У хворого інфаркт міокарда задньої стінки правого шлуночка. Гілки якої артерії тромбовані?

A. Ліва та права коронарна артерія

B*. Права коронарна артерія

C. Ліва коронарна артерія

D. Ліва підключична артерія

E. Права підключична артерія

129 Лікарю необхідно знеболити передній відділ слизової оболонки твердого піднебіння. Блокаду яких нервів йому потрібно зробити?

A*. Носо-піднебінні нерви

B. Глоткові нерви

C. Підочноямкові нерви

D. Виличні нерви

E. Нижні коміркові нерви

130 Інозитолтрифосфати в тканинах організму утворюються в результаті гідролізу фосфатидилінозитолдифосфатів і відіграють роль вторинних посередників (месенджерів) в механізмі дії гормонів. На що направлена їх дія у клітині?

A. Гальмування протеїнкінази С

B. Активація аденілатциклази

C. Активація протеїнкінази А

D*. Вивільнення іонів кальцію з клітинних депо

E. Гальмування фосфодіестерази

131 Хворий, який протягом багатьох років страждає на захворювання нирок, помер при явищах уремії. На розтині: нирки різко зменшені за розміром, щільні, дрібнозернисті, світло-сірого кольору. Як називаються нирки з такими змінами?

A. Строкаті

B. Сальні

C*. Вторинно зморщені

D. Первинно зморщені

E. -

132 Клінічне обстеження хворого дозволило встановити попередній діагноз: рак шлунка. В шлунковому соці виявлено молочну кислоту. Який тип катаболізму глюкози має місце в ракових клітинах?

Соседние файлы в папке 2008