Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Козаченко Укр мова

.pdf
Скачиваний:
17101
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
14.46 Mб
Скачать

 

Тема ?. УІс рфопс гічні норми

сучасної української літературної мови

о же

надумався стати

моряком

то

був мій перший, дитячий

ще,

вибір професії (Ю.

Смолич).

 

 

Увага! Якщо присудок стоїть перед підметом, то тире не ста-

иться:

Чудова штука життя.

 

Розділові знаки при прямій мові:

 

1. Слова автора перед прямою мовою

 

А: "П".; А: "П?"; А: "ПГ; А: "П"...

 

2. Слова автора після прямої мови

а.

"П",

— а.; "П?" — а.; "П!"

3. Слова автора в середині прямої мови "П, — а, — п".; "П, — а. — П".; "П! — а. — П".; "П? — а. —

II".;

"П... — а, — п".; "П... — а. — П".; "П, — а ( і додав): — П". 4. Пряма мова включена в авторську мову А: "П", — а.; А: "П?", — а.; А: "П!", — а.; А: "П...", — а.

Андрій сказав: "Вчитися ніколи не пізно". "Ходімо зі мною", — запропонувала подруга. "Якщо вже так треба, — сказав батько, — то поїдемо".

У діалогах пряму мову починаємо з абзацу і перед репліками ставимо тире:

— Вставай, сину, підемо. Протираю од сну очі.

Куди, мамо?

О, а хіба ти забув: підемо дивитися, як сонце сходить

(Васильченко).

5.Якщо репліки беруться в лапки й записуються поспіль без слів автора, то між ними ставимо тире: "Мамо, — питаю, — то льони цвітуть"? А мати сміються: "То, — кажуть, — Дніпро". — "А чого він такий синій?" — "Від неба", — кажуть (О. Гончар).

КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ

1.Що вивчає синтаксис?

2.Що вивчає пунктуація?

3.Що таке пунктограми?

4.Що називається словосполученням, реченням?

5.Назвіть розділові знаки, що становлять систему пунктуації.

і

ш

221

Розділ IV. Нормативність і правильність фахового мовлення

6.Назвіть способи зв'язку слів у словосполученні.

7.Які ви знаєте різновиди речень?

8.Назвіть основні правила пунктуації.

ЗАВДАННЯ

93. Прочитайте речення, скажіть, які розділові знаки в них ви поставите.

1.Закон життя злякатися кінець.

2.Справжня радість бачити результати своєї праці.

3.Попереду було село за ним річка.

4.А степ як море котив свої зеленаво-сизі хвилі.

5.А дівчина як квіточка.

6.Він як завжди був спокійний і впевнений у собі.

7.Ішли ми осіннім лісом не кваплячись.

8.Тихо майже нечутно вона підійшла до гурту.

9.Яке чисте повітря і який спокій!

10.Тільки дуб стоїть у листі і калинонька в намисті.

11.Дощ пройшов і місто зеленіє.

12.Добре дбатимеш добре й матимеш.

94.Перепишіть речення, розставляючи потрібні розділові знаки.

1. Якщо людина що страждає на гіпертонію вживає гіпотензивні препарати які активізують судинорозширювальні властивості й одночасно алкоголь то вона ризикує стати жертвою колапсу однієї з гострих форм серцевої недостатності.

2.Мало хто знає що вживання аспірину ацетилсаліцилової кислоти або бутадіону одночасно з алкоголем нерідко провокує розвиток найсильніших шлунково-кишкових кровотеч які так добре знайомі хворим на виразку шлунка і дванадцятипалої кишки.

3.Якщо гостре алкогольне сп'яніння призвело до смерті то як свідчать дослідження зміни у нервових клітинах відбулися на рівні протоплазми і ядра причому тією ж мірою як при отруєнні сильними отрутами.

4.Характерно те що більшою мірою алкоголь вражає саме кору головного мозку де є зони що відповідають за вищу нервову діяльність.

222

Тема ?. Зині а <ссчні норми сучасної української літературної мови

5. Що ж таке залежність від алкоголю? Перш за все це зміни реактивності організму на алкоголь виникнення біохімічної психофізіологічної перебудови в організмі у відповідь на хронічну інтоксикацію алкоголем.

95. Перепишіть текст, розставте розділові знаки.

Шкіра складається з багатошарового плоского зроговілого епітелію епідермісу сполучно-тканинної частини дерми із сосочковим і сітчастим шарами і гіподерми підшкірної жирової клітковини. Функції шкіри різноманітні. Вона захищає організм від пошкоджень мікроорганізмів бере участь в обміні речовин у водно-сольовому обміні через неї виділяється вода солі молочна кислота та продукти азотистого обміну ці процеси посилюються при ряді захворювань. Шкіра депо крові до 1 л крові може депонуватися в шкірі шкіра є величезним рецепторним полем завдяки великій кількості в ній нервових закінчень.

96. Прочитайте текст, розставте розділові знаки.

Зі шкільних уроків хімії мені в першу чергу запам'яталися експерименти з ртуттю. Самих експериментів звичайно не було натомість була сувора-пресувора лекція вчителя про те якої шкоди можуть наробити сріблясті кульки котрі випали з розбитого термометра. Під впливом мінімального натиску вони діляться на менші і знову зливаються у більші краплі. Захоплююча забава однак така небезпечна для здоров'я!

Ртуть як відомо постійно випаровується. На жаль ми цього не бачимо. Якщо ртуть розпливлася по підлозі й затекла в кожну шпаринку насичення повітря її випарами настає дуже швидко протягом кількох годин. При температурі повітря 40 °С у приміщенні де розлилася ртуть треба "прогнати" повітря 3 тис. разів щоб можна було надалі працювати в ньому 8 годин щодня.

Людському здоров'ю загрожують не тільки розбиті ртутні термометри але й популярні батарейки деякі з них все ще містять велику кількість ртуті і амальгамні пломби. До речі на авіаквитках навіть вказується окремим положенням те що заборонено перевозити ртуть у літаку. Розбитий у літаку термометр спричиняє зараження повітря яке циркулює в замкнутому просторі й тільки незначною мірою поповнюється свіжим повітрям ззовні (Христина Дорожовець).

223

-і

Розділ IV. Нормативність і правильність фахового мовлення

97. Прочитайте текст, розставте розділові знаки.

Якби Гіппократ мандруючи Скіфією навчив мешканців цього краю письма найдавніші українські трактати з фітотерапії датувалися б ще IV століттям до нашої ери. Історики стверджують що справді славетний грек побував у Північному Причорномор'ї заселеному скіфами і навіть зробив нотатки про чудодійні ліки зі скіфського кореня (ревеню) понтійської абсинтії (полину) чорного кореня (аїру) тощо. У місцях давніх стоянок знайдений посуд із залишками трав. Відомо що скіфи не тільки використовували багато дикорослих лікарських рослин але й розводили їх.

У I X — X століттях у Європі з'являються переклади травників римського лікаря Діоскарида Галена Гіппократа. До речі давньоримського ученого Клавдія Галена найбільше прославили якраз два його травники перекладені перською арабською латинською і давньоєврейською мовами. Європейські травники XV — XVI століть містили не тільки переклади але й додаткові свідчення і рисунки місцевих видів рослин (Христина Дорожовець).

 

98. Перепишіть речення і поставте, де треба, розділові знаки.

Поясніть їх вживання.

 

1. Тепер співаючи дівчата тією стежкою ідуть на спільну пра-

цю

пахне м'ята хліба радіючи цвітуть (М. Рильський). 2. Все

це

пережив старий Мирон за плугом ходячи все це переболі-

ло

його гаряче серце коло хазяйства нудячись... (П. Мирний).

3. Іван з жахом побачив як виткнувшись з-за галузок затрясли головами бородаті цапи (М. Коцюбинський). 4. Незважаючи на малесенький вітерець парило і робилося душно (Г. Тютюнник). 5. Замислившись Євген не помітив як підійшов до нього з-за спини Роман Блаженко і зупинившись теж мовчки став дивитися вниз на містечко (О. Гончар). 6. Прощаючись з бійцями які збившись навколо свого командира всіляко зичили йому щастя Брянський заспокоював їх. 7. Вона не звикла сидіти задумавшись (І. Нечуй-Левицький). 8. Він з радістю покинув будинок живучи в якому натерпівся стільки горя (О. Донченко). 9. Хто знає що тільки одиниці зважуються на це а зважившись знаходять силу розбити кайдани (М. Коцюбинський). 10. Автор "Клима Самгіна" постійно й послідовно стверджував що всі великі письменники світу виростали на ґрунті народної творчості що тільки припадаючи устами до цього невичерпного джерела

2 2 4

Тема ?. УІс рфопс гічні норми сучасної української літературної мови

могли вони написати свої поеми драми романи ліричні вірші (/V/. Рильський). 11. Можна бачити деякі зорі й не дочекавшись настання темряви (3 газети).

99. Перепишіть речення і розставте розділові знаки. Виділіть поширені прикладки комою або тире. Поясніть їх уживання.

1.Якраз одчинилися двері і сліпий Жан брат жінчин адмірал у відставці ввійшов під руку з своїм "міноносцем" як він кликав лакея ( М . Коцюбинський). 2. Прощай земле неприязний краю! (Т. Шевченко). 3. Хитким ходом підходить до командира начальник розвідки невисокий дебелий мужчина з широкою бородою (Ю. Яновський). 4. Надвечір Леонід Бронников комісар

іювосформованого полку був із своїми бійцями уже далеко в степу за Каховкою (О. Гончар). 5. Сошенко взяв близько до серця долю Тараса й познайомив його з видатним майстром живопису професором Академії мистецтв Карлом Брюлловим (3 підручника). 6. Є на світі чорна злюка родом кажуть з Кременчука (Л. Глібов). 7. Її тягло рвало туди до неї до своєї рідненької жалібниці до своєї єдиної порадниці. 8. Зараз до вас прийде новий викладач біології (Панас Мирний). 9. Здоров Василю пане-бра- те (Л. Глібов). 10. У журбі отакій і подружився Давид з одним австріяком на імення Стах (А. Головко). 11. Матір моя Марія читати мене навчила (Д. Павличко). 12. Дочки Ольга й Олена визбирували на городі картоплю (Б. Козаченко).

100.Перепишіть речення. Поставте, де потрібно, перед сполучником і кому, поясніть її вживання.

1.Земля тремтить у млості і ронить пелюстки і невідомі гості злітаються в садки (М. Рильський). 2. Ставок, гребелька і вітряк з-за гаю крилами махає (Т. Шевченко). 3. Я іду до гаю і в блакить безкраю серце моє лине й птицею співає про весну чудесну на моїй Вкраїні. 4. Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій. 5. Я люблю, коли в листя зелене дерева одягає весна і під вітром хитаються клени і співає в квітках далина (Б. Сосюра). 6. Коли він торкався смичком до струн скрипки, все на світі зникало і залишалася тільки музика (Б. Собко).

101.Перепишіть речення, розставте в них розділові знаки, поясніть їх уживання.

2 2 5

Розділ IV. Нормативність і правильність фахового мовлення

1.Із поля дівчина утомлена прийшла і хоч вечеряти дбайлива кличе мати за сапку і в квітник де рожа розцвіла. 2. Я люблю коли є в домі діти і коли вночі вони сміються (3 творів М. Рильського). 3. Незважаючи на постанову Кабінету Міністрів Верховна Рада України не затвердила закон про податки.

4.Біда навчить кому подати руку і від кого прийняти чесний хліб (Д. Павличко). 5. Якщо Ви хочете взяти участь у торгах пришліть нам будь ласка дані про об'єкт. 6. Треба докласти зусиль щоб перетворити оточення на ліпше якщо воно відстале або ж самому дорівнятися йому якщо відстав сам (О. Гончар). 7. Сподіваємось що запропоновані зміни у проекті угоди не викличуть суттєвих заперечень. 8. Тепер поле все ширше розкривало свої рамена все далі розстеляло свою одежу і коли він зійшов на горбок перед ним встали в повній красі всі ниви (М. Коцюбинський). 9. Унизу тексту заяви де стоїть підпис керівника установи чи закладу ставиться печатка. 10. Перевага стандартизованих документів у діловому мовленні безперечна через те що вони не потребують багато часу для їх складання легко сприймаються і основне зручні у використанні. 11. Автобіографія це документ у якому особа яка складає його подає опис свого життя та діяльності (3 посібника).

102.Перепишіть речення, поставте необхідні розділові знаки. Поясніть їх уживання.

1.Величні гори круті плаї квітучі полонини чарівний передзвін бистроплинних річок і потоків лінії електропередач і на-

фтові вежі світлі будинки обабіч асфальтових доріг все це ознаки неповторного пейзажу оновленого Прикарпаття (3 газет). 2. Текст доповіді складається з трьох логічних елементів вступу доведення і висновків (А. Головач). 3. У мові перетворюється силою народного духу на думку на картину й звук небо вітчизни її фізичні явища її клімат її поля гори й долини її ліси й річки її бурі й грози весь глибокий сповнений думки й почуття голос рідної природи (К. Уиіинський). 4. Українська мова поділяється на три діалектні групи північну (поліську) південносхідну й південно-західну (Б. Антоненко-Давидович). 5. У тундрах рослинність низькоросла невеличкі берізки верби та сосни (З газет). 6. Ввічливість уважність і чемність основна вимога мовного етикету (В. Скуратівський). 7. Найвища майстерність художника слова у його вірності життєвій правді яка вбирає в

2 2 6

Тема ?. УІс рфопс гічні норми сучасної української літературної мови

себе зокрема й правду народної мови засвідчену в найрізноманітніших виявах і в пісенному ліризмі і в гуморі і в згустках афористично тугої народної мислі (О. Гончар).

103. Перепишіть речення, розставте в них розділові знаки, поясніть їх уживання.

1. Любов і надія не в зорях не в морі між людьми поради питати! (Леся Українка). 2. Гляне холодною водою обіллє (Марко Вовчок). 3. В лісах стояв скляний дзвін то на стовбурах лопалася льодова кориця (Г. Тютюнник). 4. Ольга довідавшись про наглий від'їзд Метелиці щиро запечалилась тонкий усміх на устах прив'яв і наче гіркотою полину війнув погляд (Є. Гуцало). 5. У товаристві лад усяк тому радіє (Нар. творчість). 6. Думав доля зустрінеться спіткалося горе (Т. Шевченко). 7. Коли в грудях моїх тривога то потухає то горить коли загублена дорога а на устах любов тремтить коли уся душа тріпоче як білий парус на човні тоді рука моя не хоче пером виводити пісні (М. Рильський). 8. Коли згадаємо на якому маленькому клаптику землі розташувався Верхній Город Ярослава Мудрого дев'ятсот років тому і коли згадаємо що сто п'ятдесят років тому на Хрещатику були тільки шинки й винокурні коли згадаємо що дев'ятнадцяте століття Київ зустрів маючи лише кілька десятків кам'яних будинків і являючи собою як зазначав один мандрівник "тільки спогади та надії великого міста" то тільки тоді побачимо до яких фантастичних розмірів розрослося наше місто нині (П. Загребельний).

227

РОЗДІЛ V

СКЛАДАННЯ ДОКУМЕНТІВ

Тема 1. Загальні вимоги до складання документів

Види документів та їх класифікація

Слово "документ" походить з латинської "сіоситепіит" — повчальний приклад, взірець, доказ. В українській мові це слово з'явилося наприкінці XVII — на початку XVIII століття й позначало папери, що підтверджують чиїсь права, законність володіння чимось, законність певних дій — тобто мали юридичну силу. Слово "документ" витіснило з ужитку власне українські — грамота, лист, листовне письмо, що використовувалися на позначення таких самих реалій.

Документ — основний вид ділового мовлення, що фіксує та передає інформацію, підтверджує її вірогідність, об'єктивність.

Документ — це матеріальний об'єкт, що містить у зафіксованому вигляді інформацію, оформлений у заведеному порядку й має відповідно до чинного законодавства юридичну силу.

Документи виконують офіційну, ділову й оперативну функції, оскільки вони — писемний доказ, джерело відомостей довідкового характеру.

Поняття високої культури діловодства й культури мови документів реалізується в таких конкретних вимогах:

документ видає повноважний орган або особа відповідно до її компетенції;

документ не може суперечити чинному законодавству й директивним вказівкам керівних органів;

228

Тема 1. Загальні вимоги до складання документів

документ повинен відповідати конкретним завданням керівництва, тобто базуватися на фактах і містити конкретні й реальні пропозиції чи вказівки;

документ слід складати за встановленою формою;

документ має бути бездоганно відредагованим та оформленим;

документи мають відповідати встановленим стандартам. В Україні діють стандарти національного, міждержавного та міжнародного рівнів.

Національні стандарти (ДСТУ) — це державні стандарти України, прийняті Державним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики. Державним стандартам присвоюють позначення, які складаються з індексу (ДСТ), скороченої назви слова "Україна" (У), реєстраційного номера і цифр року затвердження або перегляду стандарту. Наприклад, ДСТУ 3456:2011 "Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять.

Міждержавні стандарти (ГОСТ) — чинні стандарти, прийняті державами, що приєдналися до угоди про проведення узгодженої політики в галузі стандартизації, метрології та сертифікації. Наприклад, ГОСТ 7.12-98 "Сокращение слов на русском языке. Общие требования".

Міжнародні стандарти є стандартами, прийнятими Міжнародною організацією зі стандартизації (180). ДСТУ 180 — це національні стандарти, через які впроваджено стандарти 180. Номер стандарту відповідає номеру міжнародного стандарту, а рік — року затвердження національного стандарту. Наприклад, ДСТУ 180 9001-2003 "Система управління якістю. Вимоги".

Зовнішній вигляд документа є незаперечним свідченням стилю роботи управління, дисципліни та особистої культури працівників.

Види документів визначають за такими ознаками: найменування — заяви, листи, телеграми, довідки, службові

записки, інструкції, протоколи та ін.; походження — службові (офіційні) й особисті:

• службові документи створюються організаціями, підприємствами та службовими особами, які їх представляють. Вони оформляються в установленому порядку;

• особисті документи створюють окремі особи поза сферою їх службової діяльності;

229

Розділ V. Складання документів

місце виникнення — внутрішні та зовнішні:

внутрішні документи мають чинність лише всередині тієї організації, установи чи підприємства, де їх складено;

зовнішні є результатом спілкування установи з іншими установами чи організаціями;

призначення — організаційні, розпорядчі, довідково-інфор- маційні, обліково-фінансові, господарсько-договірні, щодо особового складу;

напрямок — вхідні й вихідні; форма — стандартні (типові) й індивідуальні (нестандартні):

стандартні — документи, які мають однакову форму й заповнюються в певній послідовності та за суворо визначеними правилами (типові листи, типові інструкції, типові положення);

індивідуальні документи створюються в кожному конкретному випадку для розв'язання окремих ситуацій, їх друкують або пишуть від руки (протоколи, накази, заяви);

терміни виконання — звичайні безтермінові, термінові й дуже термінові:

звичайні безтермінові — такі, що виконуються в порядку загальної черги;

термінові — зі встановленим терміном виконання. До них належать також документи, які є терміновими за способом відправлення (телеграма, телефонограма). Якщо службовий документ потребує негайного виконання, текст документа може передаватися також телефоном, телеграфом чи телефаксом;

дуже термінові — документи з позначенням "дуже терміново";

ступінь гласності секретні, несекретні та (для службового користування). Секретні документи мають угорі праворуч позначку "Секретно". Розголошення змісту такого документа тягне за собою кримінальну відповідальність;

стадія створення — оригінали, копії, виписки (витяги) і дублікати:

оригінал —- це основний вид документа, перший і єдиний його примірник. Він має підпис керівника установи й, у разі потреби, завірений штампом і печаткою;

копія — це точне відтворення оригіналу. На копії документа обов'язково робиться помітка "Копія" вгорі праворуч. Оригінал і копія мають однакову юридичну силу;

230