Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт 1 частинаготов..doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
399.36 Кб
Скачать

1.2.Ознайомлення з інформаційною базою економічного аналізу підприємства

Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства в ринкових умовах відіграє важливу роль.

Господарський рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня.

Оперативний, бухгалтерський і статистичний облік та звітність Товариства ведуться в порядку й обсягах, встановлених чинним законодавством України.

Аналіз фінансового стану необхідний для поліпшення організації фінансів та підвищення ефективності їх використання в процесі господарської діяльності. Зміст аналізу полягає у вивченні розміщення і використання засобів виробництва, платоспроможності підприємства тощо.

Дані, що містяться в річному звіті Товариства, який надається Загальним зборам акціонерів,бухгалтерському балансі, рахунку прибутків і збитків, підтверджуються Ревізійною комісією Товариства.

Товариство публікує для загального відома річний звіт, бухгалтерський баланс, відомості про прибутки і збитки, а також іншу інформацію у випадках та порядку, встановленому законодавством.

Перед опублікуванням вищевказаних документів Товариство зобов'язане залучити для перевірки і підтвердження річної фінансової звітності незалежного аудитора, не зв'язаного майновими інтересами з Товариством, її акціонерами і членами органів управління Товариства.

Фінансові результати діяльності Товариства визначаються відповідно до річного звіту і балансу, що затверджуються Загальними зборами акціонерів.

Основними джерелами для проведення аналізу є звітні форми та розшифровки окремих рахунків.

В аналітичній роботі використовують так звану вхідну інформаційну базу яка дає можливість обирати ті величини, які підлягають дослідженню.

Основну роль в аналізі відіграє бухгалтерська звітність, яка містить інформацію про фінансові результати, про рух капіталу, рух грошових коштів тощо. Вона дістала назву фінансової звітності.

Фінансова звітність являє собою звітність, яка складається на підставі даних бух галтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів та містить інформацію про фінансовий стан , результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Метою складання фінансової звітності є подання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства для прийняття ними рішень щодо придбання, продажу та володіння цінними паперами, участі в капіталі підприємства, оцінки якості управління та здатності своєчасно виконувати свої зобов’язання.

Користувачами фінансової звітності можуть бути фізичні та юридичні особи, які потребують інформацію про фінансово-господарську діяльність підприємства для прийняття рішень. Такими особами можуть бути власники, засновники підприємства, трудові колективи цих підприємств, органи державної статистики, а також різні кредитори підприємства. Фінансова звітність підприємства включає:

1.Баланс

2.Звіт про фінансові результати

3.Звіт про власний капітал

4.Звіт про рух грошових коштів

5.Примітки до річної фінансової звітності

Інформація, що подається у фінансових звітах повинна бути зрозуміла і мати однозначне тлумачення користувачами, при умові, що вони мають відповідні знання та зацікавлені у сприйнятті цієї інформації.

Підприємство самостійно розробляє склад та зміст внутрішньої звітності, а також строки її подання на різні рівні управління. Інформація управлінського обліку становить комерційну таємницю. Ознайомлення з даними реєстрів і внутрішньою звітністю можливе лише з дозволу адміністрації підприємства або за рішенням суду.