Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на білети з політекономії.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
61.78 Кб
Скачать

29. Ринкова інфраструктура, сутність та складові. Банки та їх операції.

інфраструктура ринку-це сукупність підприємств що забезпечують рух товарів ,грошей ,робочої сили. Складові інф-ри є:1)банки.2)біржі.3)дилерські та брокерські контори..Банки- це фін. Кредитні установи які забезпечують рух грошей в суспільства .В україні існує дворівнева банківська система.1)центральний бак нбу- це державна установа яка контролює діяльність усіх інших установ зберігає золото ,валютні резерви країни.2)сукупність різноманітних комерційних банків різних форм власності які здійснюють різноманітні банківські операції. Пасивні операції -повязані із залученям грошей у вигляді депозитв..активні операції-використання залучени грошей у вигляді надання кредитів або здійснення інвестиційної наявності.. Комесійні – здійснення різноманітних платежів.

30.Поняття товарних бірж та біржових угод.

перші біржі виникають в 15-16 ст у франції ,Естонії ,Нідерландах,виникають як певні зібрання купців,угоди,переговори.В сучасних умовах Товарна біржа-це об’єднання фіз.. та юрд. осіб що здійснює оптові торговельні операції за певними стандартами де ціни встановлюють в умовах вільної конкуренції. В залежності від того що купують і продають біржі бувають а)універсальні – це такі що торгують різними групами товарів. б)спеціалізовані - що торгують одним або групами однорідних товарів. Результатом діяльності біржі є підписання біржових угод - це письмове оформлений документ купівлі продажу і доставки товару. . Фондова біржа - це особливий вид ринку на якому здійснюється купівля продаж цінних паперів. Касові угоди - цінні папери переходять покупцю в строк від 1 до 3 днів. покупець за цей час зобов’язаний сплатити готівку.

31. Поняття фондових бірж та біржових угод.

Результатом діяльності біржі є підписання біржових угод - це письмове оформлений документ купівлі продажу і доставки товару. . Фондова біржа - це особливий вид ринку на якому здійснюється купівля продаж цінних паперів. Касові угоди - цінні папери переходять покупцю в строк від 1 до 3 днів. покупець за цей час зобов’язаний сплатити готівку.

32.Ринкова економіка за А.Смітом.

Ринкова економіка, за теорією А. Сміта, - це лад, заснований на приватній власності, за якого здійснюється вільна гра ринкових сил. Рушійною силою господарського розвитку є прагнення індивідуума до досягнення власних економічних інтересів, яке збільшує не тільки його добробут, а й примножує багатство суспільства. Суперечність між індивідом і суспільством відсутня. У ринковій економіці держава виконує другорядну роль, хоча вона відіграє важливе значення в розвитку національного господарства. Тобто держава виконує лише ті функції, які окремий індивід, без ЇЇ втручання або взагалі, не може здійснити або зробить це економічно неефективно. Зокрема, такими функціями держави є організація громадського порядку, забезпечення національної оборони, організація державної поштової служби, запровадження обов'язкового шкільного навчання, емісія великих банкнот, будівництво деяких громадських споруд та їх утримання в належному стані тощо.