Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dodatk_l-Raekonom_Ist / Додатк.л-ра / Єщенко «Сучасна економіка (2005)» / 15. Доходи, їхні джерела та розподіл.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
503.2 Кб
Скачать

15.10. Форми і системи заробітної плати

Заробітна плата існує у двох формах: відрядній і погодинній. У свою чергу, кожна з них представлена відповідною системою (рис. 112).

Відрядна форма заробітної плати застосовується переважно тоді, коли за відповідного рівня механізації виробництва результат діяльності значною мірою залежить від інтенсивності праці робітників. Результати праці виражають у кількості продукції або кількості операцій. За відрядної форми оплати праці зростає частка відрядно-преміальної. У будівництві широко використовують акордну оплату праці. Відрядно-прогресивну оплату застосовують там, де потрібні стимули для підвищення інтенсивності праці (наприклад, упроваджують розцінки залежно від ступеня виконання прогресивних норм виробітку). Комплексна механізація та автоматизація виробництва зумовлюють широке використання погодинної форми заробітної плати. При цьому частка простої погодинної оплати знижується, а частка погодинно-преміальної — зростає.

15.11. Тарифна система

В Україні існує тарифна система, яка включає тарифні ставки, тарифні сітки, тарифно-кваліфікаційні довідники (рис. 113).

Тарифна система регулює основну частину заробітної плати. У процесі розвитку економіки відбуваються зміни в організації заробітної плати. Шляхи вдосконалення тарифної системи зображено на рис. 114.

Нормативний метод утворення фонду заробітної плати В умовах ринкової економіки для підприємств державного сектору (насамперед підприємств оборонно-промислового комплексу) важливого значення набуває питання формування фонду заробітної плати. Перевага надається нормативному методу утворення фонду заробітної плати залежно від способу вимірювання продукції (робіт, послуг), що виробляється на підприємстві (рис. 115).

Залежно від варіанта нормативного методу фонд заробітної плати розраховують за формулами Ф31=Н310П; Фз2=Бф.з + Н32, де Ф3., Фз2 — фонд заробітної плати, обчислений за нормативним методом (відповідно варіант І і II); Н3і — норматив заробітної плати на одиницю продукції (робіт, послуг) (варіант І); Н3 — сума збільшення (або зменшення) фонду заробітної плати залежно від нормативу за кожний відсоток приросту (або зменшення) обсягу продукції (варіант II); Бф3 — базовий фонд заробітної плати, що є фондом заробітної плати відповідно до звіту за попередній рік; Оп — оплата праці. В умовах переходу до ринкової економіки формується нова система оплати праці. Основні напрями формування нової системи праці наведено на рис. 116. Нова система оплати праці має підвищити її стимулюючу роль у забезпеченні високопродуктивної праці, бути гарантією соціального захисту працівників.

15.12. Доходи працівників колективних підприємств

Ринкова економіка допускає існування колективних підприємств. До них належать кооперативи в різних сферах господарства, а також підприємства, що функціонують на засадах спільної праці та власності, яка складається з індивідуальних паїв. Члени кооперативу і співвласники колективних підприємств не продають свою робочу силу. їхні особисті доходи є результатом реалізації товарів і послуг, створених колективною працею. На нашу думку, цей доход споживчого призначення не слід називати «заробітною платою», оскільки остання відображує відносини між найманим працівником і роботодавцем. Особливості доходу працівників колективних підприємств зображено на рис. 117.