Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Спеціальна психологія / Програма розвитку Віконечко для дітей із ЗПР.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Особливості словотворення іменників

У зв’язку з недорозвитком пізнавальної діяльності, процесів аналізу й синтезу, порівняння, узагальнення у дітей із ЗПР виявлені й особливості словотворення. Процес словотворення затримується в часі і має якісну своєрідність. Відомо, що словотворення з допомогою суфіксів к-, ок- , ик- з’являється у дитини з нормальним розвитком у 2 роки 2 місяці. А суфікси иць-, єць – у 5 років. У дітей із ЗПР засвоєння суфіксів із зменшувально-

пестливим значенням здійснюється значно пізніше і з труднощами. Вони роблять при цьому ряд помилок: неправильно використовують суфікси:

дим-димик, дерево-деревко; замінюють словотворення словозміною: дерева – дереви, чайник – чайники; не засвоюють граматичне значення роду: банка – банчик, замінюють зменшувальну форму іншими словами: м’ячик-шарик, яблуко-яблунька; використовують два суфікси: чашка-чашеночка.

Ще важче дітям утворювати назви малят тварин, птахів: індик-індючик, білка-маленька білочка, гуска-гусененяточко, свиня-у свині дитина, корова- у корови корова і т. ін.

Особливості словотворення дієслів

Дієслова з’являються у мовленні дітей 1 року 8 місяців. Спочатку дитина утворює доконаний вид дієслова з допомогою префіксів, пізніше утворює дієслова доконаного виду з допомогою суфіксів.

У дітей із ЗПР старшого дошкільного віку виявлені значні труднощі диференціації дієслів доконаного й недоконаного виду, зворотних і незворотних дієслів, порушене словотворення префіксальних дієслів. При диференціації дієслів доконаного і недоконаного видів діти неправильно вживають префікси замінюють один вид іншим: дівчинка прочитала – дівчинка читала; роблять лексичні заміни: ставить-тримає, миється-стоїть.

Найскладнішим процесом для дітей є диференціація зворотних дієслів. У таких випадках вони роблять різноманітні заміни: катається-везе, миється-умивається.

Порушення словотворення найбільш спостерігається при вживанні дієслів з префіксами. У таких випадках діти замінюють префіксальне дієслово без префіксальним (помиє- миє. підходить-іде); замінюють один префікс іншим, близьким за значенням (вимітає-відмітає), замість дієслова з префіксом вживають основу без префіксального дієслова: (поливає-ливає).

Особливості словотворення прикметників

На початковому етапі розвитку дитини об’єкти дійсності сприймаються нею в нерозривному зв’язку з їхніми властивостями й ознаками. Назва ознаки здійснюється через назву об’єкта. У 2-3 роки дитина сприймає ознаки об’єктів як такі, що існують незалежно. У мові дітей після п’яти років життя з’являється багато прикметників. У цей час відбувається дитяча словотворчість, вони творять неологізми (скляниця за аналогією до салатниця).

Діти із ЗПР також володіють формами утворення прикметників, однак

у різній мірі; найкраще вони засвоюють присвійні прикметники. Однак процес словотворення у них відбувається своєрідно. Так, при утворенні прикметників вони замінюють чи неправильно вживають суфікси (снігна, яблукове, замінюють словотвір відтворенням іменника: лист клена-клен, (замість кленовий), не узгоджують іменник з прикметником (бабусина пальто), неправильно вибирають основу слова:( вареня з вишні-варенова, лапа ведмедя – лапочна). При словотворенні використовують обмежену кількість суфіксів.

Отже, у старших дошкільнят із ЗПР функції словотворення знаходяться лише на стадії формування.