Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Спеціальна психологія / Програма розвитку Віконечко для дітей із ЗПР.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Зміст педагогічної роботи

Сюжетно-рольові ігри.Формувати вміння самостійно вибирати тему для гри, розвивати сюжет на основі власного досвіду, здобутого в результаті спостережень за навколишнім життям, а також знань, одержаних на заняттях під час читання літературних творів, казок. Учити поєднувати знання, здобуті з різних джерел та відображати їх у єдиному сюжеті гри («Магазин»,(супермаркет), «Поліклініка», «Аптека», «Дитячий садок», «Перукарня», «Школа», «Зоопарк»). Спонукати дітей позначати словом роль гри, узгоджувати тему гри, розподіляти ролі, підбирати ігровий матеріал. Допомагати дітям будувати сюжети гри, деяким дітям знаходити партнерів для гри.

У процесі гри спонукати дітей додержуватися засвоєних норм та правил поведінки. Допомагати дітям виділяти моральний аспект стосунків, що пов’язані з роллю (чуйність, піклування). Виховувати відповідальність за свою поведінку в спільній грі, прагнення реалізувати ігровий задум.

Дидактичні ігри.Розвивати спостережливість, вміння обстежувати предмети, порівнювати їх, помічати незначну відмінність у їхніх ознаках (колір, форма, розмір, матеріал), визначати зміни в розміщенні предметів (спереду – ззаду, праворуч – ліворуч, під – над, посередині - збоку).

Розвивати вміння впізнавати за описом тварину, вид транспорту тощо.

Розвивати мислення, здатність поєднувати предмети за загальними ознаками, активізувати й поповнювати словниковий запас. Розвивати вміння складати з частин ціле: картинки з кубиків, мозаїку, розрізні картинки, пазли; ділити ціле на частини. Вчити розділяти складну форму предмета на елементи відповідно до зразків.

Заохочувати до самостійних дидактичних ігор з предметами, з настільно друкованим матеріалом.

Формувати інтерес до навчання у школі, розвивати знання про предмети, необхідні для навчання.

Розвивати знання про природу, уміння описувати фрукти, дерева, квіти, розрізняти їх за зовнішнім виглядом, смаком, запахом, дотиком. Поглиблювати знання про працю та життя людей, розвивати вміння добирати знаряддя праці відповідно до професії.

Розвивати знання про характерні ознаки диких і свійських тварин, птахів, їхніх малят, їжу, користь та шкоду, догляд людини за тваринами.

Розвивати знання про сезонні ознаки та послідовність пір року.

Розвивати вміння лічити у прямому та зворотному напрямку, порівнювати числа; розвивати уявлення про геометричні форми.

Конструктивно– будівельні ігри.Розвивати конструктивне мислення та просторові уявлення. Розвивати вміння порівнювати деталі, знаходити в них спільне й відмінне, розвивати зорове, слухове, дотикове сприймання, розрізнення кольорів, форми, величини, призначення предметів, оволодівати способами кріплення деталей, користуючись найпростішими інструментами (викрутка, гайковий ключ), застосовувати набутий досвід і навички складання.

Формувати вміння комбінувати з окремих елементів ціле, користуватися конструктивними тематичними наборами, окремими збірно-розбірними іграшками, які складаються за малюнком або схемою; розрізними картинками та малюнками на кубиках, що мають знайомі сюжетні зображення.

Розвивати вміння використовувати в іграх природний матеріал: пісок, воду, сніг, лід.

Розвивати вміння споруджувати будівлі, потрібні для сюжетно-рольвих ігор.

Рухливі ігри. Розвивати активність, самостійність, ініціативу дітей у рухливих іграх різної складності. Учити чітко виконувати правила ігор, діяти швидко, спритно, застосовуючи набуті рухові уміння. Спонукати самостійно організовувати рухливу гру й доводити її до кінця, виявляти товариськість та взаємодопомогу.

Загальна тривалість рухливої гри для дітей 6-ти – 7-ми років – 10 – 12 хвилин з повторенням кожної 5 – 6 разів.

Розвивати вміння ходьби та бігу на швидкість, вміння бігати парами, ходити в колоні.

Розвивати вміння стрибати угору, довжину, поштовхом обох ніг. Навчати стрибати на одній нозі.

Розвивати вміння підлазити під шнур, дугу, лазити по гімнастичній стінці, перелазити через лаву.

Розвивати вміння метання у ціль, кидати та ловити м’яч.

Розвивати увагу, спостережливість, пам'ять, вміння орієнтуватися у просторі, окомір, влучність,  швидкість, спритність.

Поради батькам:

6-ти – 7-ми річні діти знаходяться напередодні вступу у нове для них шкільне життя. Підготувати їх до незвичної ролі – спільне завдання дефектологів і батьків.

Відвідайте разом із дитиною школу, познайомтеся із вчителькою, зверніть увагу на те, що роблять діти, які шкільні приладдя використовують. Удома пограйтеся у сюжетно-рольову гру «Школа», «Магазин канцтоварів», розвивайте позитивне враження від навчання.

Грайтеся у дидактичні ігри з настільно-друкованим матеріалом, у комп’ютерні розвивальні ігри для дошкільників. Поступово відходячи від провідної ігрової діяльності та готуючи дитину до наступної – навчальної.

Результати навчально-виховної роботи:

  • діти можуть самостійно вибрати сюжет гри, домовитися про правила, місце проведення, вибрати необхідні предмети та іграшки;

  • використовують мовлення для погодження задумів;

  • можуть самостійно спілкуватися з однолітками;

  • використовують в іграх різноманітні матеріали, деталі конструкторів за їх призначенням;

  • уміють передавати відповідними рухами дії людей, за допомогою інтонації – настрій;

  • можуть групувати предмети за їх призначенням, кольором, величиною.