Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Спеціальна психологія / Програма розвитку Віконечко для дітей із ЗПР.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

«Виховуємо здорову дитину»

П’ятий рік життя є періодом інтенсивного росту і розвитку організму. У даний віковий період у дітей спостерігається прагнення удосконалювати навички їсти акуратно, оволодівання уміннями підтримати особисту гігієну.

Характерним для даного віку є вміння ходити та бігати різноманітними способами. Для деяких дітей із ЗПР складним для виконання є біг врозтіч; біг 50-60 м із середньою швидкістю в чергуванні з ходьбою та інші вправи через швидку втомлюваність та різноманітні соматичні захворювання.

Діти можуть стрибати у різні сторони різними способами. В більшості діти із ЗПР стрибки з поворотом навколо себе вліво і вправо виконують на 50° за один стрибок; дітям складно виконувати одночасно два рухи. Діти оволодівають навичками прокочувати, підкидати, кидати м'ячі, кульки, обручі між предметами, у різні сторони, у «ворітця». Діти можуть підлізати під різні предмети, повзати. Але багатьом дітям із ЗПР необхідна допомога у вигляді страховки при повзанні по похилій дошці вгору і вниз через порушення координації рухів та страх падіння.

Щодо розвитку дрібної моторики, то рухи пальців рук вже більш швидкі, сміливі, але неточні; при розфарбовуванні розмальовки чи готових «заготовок» дитина перетинає лінію, залишає багато великих пробілів; спостерігається мала сила нажиму на олівець.

Завдання розвитку:

- зміцнювати здоров'я дітей;

- створювати умови в групі для ефективної профілактики простудних і інфекційних захворювань;

- становлення та розвиток довільних рухових і статичних функцій;

- розвивати координацію, рівновагу;

- формувати правильну поставу та розвиток стопи у кожної дитини;

- формувати вміння виконувати рухи ведучої руки з великою амплітудою та рухи кисті й пальців рук при зоровому контролі;

- розвивати маніпулятивну діяльність кисті рук і розвиток кінестетичних відчуттів розвивати в пальцях рук;

- здійснювати систему корекційно-відновлювальних заходів, спрямованих на розвиток психічних процесів і особистісних якостей вихованців, попереджати виникнення вторинних відхилень у психофізичному розвитку дитини;

П’ятий рік життя є періодом інтенсивного росту і розвитку організму. Протягом року маса тіла збільшується на 1,5-2 кг, зріст на 6-7 см. До 5 років маса тіла дитини досягає 19,0 кг, зріст - 110 см, окружність грудної клітки – 54 см.

У даний віковий період у дітей спостерігається прагнення удосконалювати навички їсти акуратно. Вчити приймати правильну позу за столом і зберігати її, правильно користуватися столовими приборами — ложкою, виделкою, ножем; страву брати потроху, їсти безшумно, в міру потреби користуватися серветкою. Оволодівають уміннями самостійно вмиватися, стежити за чистотою своїх рук, мити їх з милом, коли це потрібно, а також після відвідання туалету. Привчати правильно чистити зуби, причісуватись; під час кашлю відвертатися, прикриваючи рот носовою хусточкою.

Зміст педагогічної діяльності

Загартовування. Продовжувати всі види загартовування. У групових приміщеннях систематичним провітрюванням підтримувати температуру повітря в межах +20, +19°С. Денний сон організовувати при доступі свіжого повітря.

Забезпечити достатнє щоденне перебування дітей на свіжому повітрі. Прогулянку в зимовий період проводити при температурі до —18, —22°С, тепло вдягаючи дітей. При нижчих температурах тривалість прогулянки скорочувати.

Загартовувати дітей сонячним промінням під час ранкової прогулянки, додержуючись обов'язкових вимог.

Продовжувати проводити місцеві й загальні водні процедури — контрастні ванни для стоп, полоскання зіва прохолодною водою і розлоге умивання. Умови проведення обливання і купання дітей у відкритих водоймах, температурний режим такі самі, як і в другій молодшій групі.

Вправи з ходьби.Розвивати вміння ходити, високо піднімаючи коліна, на носках, п'ятках, зовнішній та внутрішній сторонах стоп, малими та широкими кроками, «змійкою» між розставленими на підлозі предметами (кубики, кеглі, м'ячі), з різними положеннями рук; на поясі, в сторони, за спиною; ходити приставним кроком лівим і правим боками з рухами рук (оплеск над головою, перед грудьми, за спиною); чергувати ходьбу з бігом, стрибками та іншими рухами. Ходити в колоні, змінюючи темп та напрям рухів зі зміною їх ведучим.

Вправи з бігу.Розвивати вміння бігати на носках, високо піднімаючи коліна, широким кроком, у колоні і парами, у різних напрямах, по колу, парами, тримаючись за руки, «змійкою», оббігаючи розставлені на одній лінії предмети, змінюючи напрям, темп; за сигналом знаходити своє місце в колоні й зупинятись під час бігу; бігати врозтіч з ловінням і вивертанням. Бігати 50—60 м із середньою швидкістю в чергуванні (три-чотири рази) з ходьбою (півдистанції — ходьба), те ж на 100—120 м: бігати 10 м з максимальною швидкістю за 4,3 с; 20 м — за 6,2 с (наприкінці навчального року). Човниковий біг три рази по 5—8 м. Пробігати швидко 10 м з перервами (два-три рази), пробігати повільно до 300 м по пересіченій місцевості.

Для деяких дітей із ЗПР складним для виконання є біг врозтіч; через швидку втомлюваність біг 50-60 м із середньою швидкістю в чергуванні з ходьбою краще робити 1-2 рази,; човниковий біг краще виконувати один раз та пробігати повільно по пересічній місцевості до 100м.

Вправи із стрибків.Розвивати вміння стрибати на місці, енергійно відштовхуючись обома ногами та просуваючись уперед (відстань 3—4 м), стрибати на місці то на правій, то на лівій нозі, стрибати з ноги на ногу; перестрибувати предмети, підстрибувати на місці, ноги разом та нарізно, з поворотом навколо себе вліво і вправо на 90° за один стрибок. Стрибати вгору, намагаючись торкнутись обома руками предмета, підвішеного на відстані 10—12 см вище від піднятих угору рук, з діставанням гілок кущів або дерев; стрибати через чотири-шість мотузків (відстань між ними до 50 см), з обруча в обруч з плоским ободом (чотири-п'ять обручів). Стрибати в довжину з місця (відстань 50—60 см) з приземленням на м'який ґрунт; стрибати через канавку, ка-мінці, шишки та інші предмети (10—12 см). Зістрибувати з висоти 20—30 см (лава, куб, колода, пеньок). Виконувати по 16—20 стрибків на місці (двічі-тричі з невеликими перервами), намагаючись стрибати з короткою скакалкою.

В більшості діти із ЗПР стрибки з поворотом навколо себе вліво і вправо виконують на 50° за один стрибок; дітям складно виконувати одночасно два рухи, тому стрибки з короткою скакалкою виконуються недосконало.

Вправи на кочення, кидання, ловіння.Розвивати вміння прокочувати м'ячі, кульки, обручі між предметами, у «ворітця» (ширина 50-40 см) з відстані 2—2,5 м. Підкидати м'яч угору і ловити його (чотири-п'ять разів підряд), ударяти м'ячем об землю (підлогу) і ловити його. Кидати м'яч одне одному обома руками знизу, від грудей та з-за голови і ловити його (відстань 1,5—2 м). Перекидати маленькі м'ячі правою та лівою рукою через мотузок (з відстані 2—2,5 м), підвішений на рівні голови дітей. Кидати м'яч, торбинку з піском масою 100 г, шишки правою та лівою рукою на дальність (наприкінці року відстань не менш як 3,5—6,5 м). Кидати торбинки з піском, м'ячі в горизонтальну ціль (ящик, кошик), у вертикальну ціль (щит, дерево) з відстані 2,5—3 м.

Вправи на повзання та лазіння. Розвивати вміння підлізати під підняті над землею на 50—40 см палицю, мотузок, дугу правим, лівим боком і прямо. Повзати по дошці, гімнастичній лаві в упорі стоячи на колінах, спираючись кистями рук, по гімнастичній лаві, лежачи на животі та підтягуючись руками, по похилій дошці вгору і вниз, «змійкою» по підлозі, між предметами, шаблями драбинки, поставленої боком на підлозі. Пролізати в обруч діаметром 60—50 см правим, лівим боком та прямо. Перелізати через колоду (лаву). Підлізати під нижню рейку гімнастичної лави, проповзати по підлозі в упорі стоячи на колінах та ступнях ніг (як «ведмедик») до 8—10 м. Підлізати під низькі гілки. Лазити по гімнастичній стінці довільним способом.

Розвивати вміння ходити по доріжці, гімнастичній лаві (завширшки 20—15 см, заввишки 25—30 см), по мотузку, покладеному на підлогу прямо, по колу та зигзагоподібне (завдовжки 10 м), обхоплюючи його стопою. Ходити з торбинкою з піском масою 300 г на голові, руки в сторони, на поясі. Ходити і бігати по прямій та звивистій доріжках, об-минаючи дерева, кущі та ін. Переступати через палицю або мотузок, підняті на висоту 20—25 см. Ходити по ребристій дошці, обмеженій горизонтальній і похилій площині (колода, дошка, земляний вал). Підніматись на гірку, сходити чи збігати з неї. Ходити і бігати по покладеній похило (завширшки 20—15 см) дошці, один кінець якої піднято на висоту 30—35 см. Ходити по колоді прямо, боком, приставним кроком. Ходити по гімнастичній лаві (колоді) з рухами рук (уперед, у сторони) та переступати через предмети (кубики, м'ячі). Утримувати рівновагу, стоячи на носках, руки вгору; утримувати рівновагу на одній нозі, піднявши другу вперед або в сторону, руки на поясі. Крутитися в обидва боки, руки на поясі, у сторони. Робити перекати з п'яток на носки і навпаки, стоячи серединою ступні на гімнастичній палиці.

Вправи для рук та плечового поясу. Розвивати вмінняпіднімати руки вперед, у сторони, вгору й опускати по черзі. Піднімати навперемінно руки вперед — угору, опускати, відводити назад (ривком). У положеннях руки в сторони, вперед стискувати і розтискувати кисті, обертати їх, зводити і розводити пальці, витягати їх. Ставити руки перед грудьми, закладати кисті за голову і розводити лікті. Робити колові рухи зігнутими в ліктях руками. Піднімати руки через сторони вгору, міцно притискуючись спиною до стіни. Піднімати палицю, обруч угору, опускати їх за плечі.

Вправи для ніг та на коригування плоскостопості. Розвивати вмінняпідніматися на носки і стояти. Виставляти по черзі ноги вперед на п'ятку, потім — на носок, притупувати. Виконувати підряд чотири—п'ять напівприсідань. Присідати, тримаючи руки на поясі, відводячи їх у сторони. Згинати ногу в коліні, розгинати, знову згинати і розгинати. Відтягувати носки, згинати ступню. Піднімати пальцями ніг мотузок; захоплювати ступнями ніг і перекладати з місця на місце предмети. Переступати приставним кроком убік, спираючись п'ятками на палицю, канат, носками — на підлогу.

В.п. – сидячи на стільці (лаві), ноги на ширині стопи, руки на поясі. Підіймати з підлоги по черзі носки та п’яти. В.п. – таке саме. Колові рухи ступнями ніг всередину. Повторити 20-30 разів, після паузи 10-15 с повторити ще раз. В.п. – таке саме. Підняти п’ятки (великими пальцями доторкнутися до підлоги), розвести їх у боки до прямого кута, повернутись у в.п. повторити 20-28 разів.

Вправи для тулуба та на коригування постави. Розвивати вмінняповертатися в сторони, тримаючи руки на поясі, розводячи їх у сторони (плавно і ривком). Стійка — ноги разом (нарізно), нахилятися уперед, доставати пальцями носки ніг, класти і піднімати з підлоги предмети. Нахилятися вправо і вліво, тримаючи руки на поясі (за головою, спиною). Прокочувати навколо себе м'яч, сидячи на підлозі і стоячи на колінах. Піднімаючи по черзі ноги, перекладати під ногою предмет з однієї руки в іншу. Трохи піднімати обидві ноги над підлогою в упорі сидячи позаду, згинати і випрямляти їх, опускати на підлогу. Сідати і вставати з положення ноги калачиком. В упорі стоячи на колінах прогинати і вигинати спину, по черзі піднімати руки. З положення сидячи лягти на спину з підтримкою, знову сісти. Лежачи на спині, виконувати різноманітні рухи рук; по черзі піднімати й опускати прямі ноги; одночасно згинати і розгинати їх. Повертатися зі спини на живіт, тримаючи у витягнутих угору руках предмет. Трохи піднімати витягнуті вперед руки, плечі і голову, лежачи на животі.

Дихальні вправи. Розвивати вміння виконувати дихальні вправи.1. Погодження дихання з різними рухами рук: вдих – під час підняття рук вгору, відведення рук у сторони; видих – під час опускання рук. 2. «Чий пароплав більше гуде?». Виконуючи видих – вимовляти: «У-у-у-у!» 3. «Косар». В.п.: Стоячи прямо, ноги нарізно, руки вперед – униз, пальці зімкнені в кулаки. Наслідуючи рухи косаря, повертаючи тулуб вправо та вліво, виконуючи широкі рухи руками та вимовляючи: «Ж-у-х!» 4. «Піймати комара». В.п.: Стоячи, ноги нарізно, руки вниз. Виконуючи оплески в долоні перед собою, на рівні грудей, лиця, над головою та вимовляючи «З-з-з-з!» 5. «Заблудилася». В.п.: Стоячи, руки складені рупором. Виконати вдих, потім під час видиху гучно вимовити: «А-у-у-у!».

Вправи на розслаблення. Розвивати вміння розслаблятися.Релаксація рук. Ліву руку підняти невисоко від підлоги, тримати 10-15 сек., згодом розслабити. Те ж повторити з другою рукою. Напружити обидві руки, лежачи на підлозі, на 5-10 сек., згодом розслабити їх. Повторити 2-3 рази.

Релаксація ніг. Підняти пряму ногу невисоко від підлоги на 5-10 сек., згодом опустити, розслабити м’язи. Напружити сідничні м’язи на 5-10 сек., згодом розслабити їх.

Релаксація м’язів тулуба. Втягнути живіт у себе, напружити м’язи преса, утримати це положення протягом 5-10 сек., згодом розслабитись. Вигнутися в попереку із положення лежачи на спині, утримати положення протягом 5-10 сек., згодом повернутися в початкове положення і розслабитись.

Релаксація м’язів шиї. Нахилити голову вправо – зафіксувати напруження лівосторонніх м’язів шиї, повернутися в поч. пол. Нахилити голову вперед – зафіксувати напруження м’язів задньої частини шиї, повернутися в поч. пол.

Релаксація лицьових м’язів. Округлити рот, ніби кажучи «ох!», відчути напруження, згодом розслабити губи, повторити 2-3 рази. Якомога ширше посміхнутись, слідкувати за напруженням в щоках, розслабитись. Повторити 2-3 рази.

Хвилинки-здоровинки. Розвивати вміння виконувати «хвилинки-здоровинки».Сидячи, ноги разом. 1-2 – піднімаючи руки вперед-вгору, опустити їх на лопатки; 3-4- повернути в поч. пол. Повторити 4-5 разів.

Те саме. 1-2 – злегка повернувшись вправо, торкнутися правим ліктем спинки стільця; 3-4 – вих. пол. 5-8 – те саме в іншу сторону. Ноги з місця не зрушувати, голову повертати у бік повороту. Повторити 3-4 рази.

Те саме. 1- поставити ноги на носки; 2 – в.п.; 3-4 – на п’яти й носки. Повторити 5-6 разів у різному темпі.

Подихати носом як маленька сіра мишка (поверхневе дихання).

Пофиркати як їжачок.

Заплющивши очі, вказівним пальцем торкнутися носа.

Пощипати ніс.

Міцно заплющити очі та розплющити їх.

Потягнути двома пальцями за мочки вух (5-6 разів).

Вставити мізинець у вухо і вібрувати ним (10-20 с у кожному вусі).

Вправи на розвиток дрібної моторики. Розвивати дрібну моторику.1. Без напруги згинати та розгинати пальці рук. 2. Почергово з’єднувати великий палець з іншими. 3. Перекладати м’ячі, конуси та інші предмети з одного місця на інше. 4. Плескати в долоні, змінюючи їх положення (знизу то одна, то друга).

На цьому етапі розвиткурухи пальців рук вже більш швидкі, сміливі, але неточні; при розфарбовуванні розмальовки чи готових «заготовок» дитина перетинає лінію, залишає багато великих пробілів; спостерігається мала сила нажиму на олівець.

Рухливі ігри та ігрові вправи. Ігри з ходьбою та бігом:«Знайди собі пару»; «У ведмедя у бору»; «Мак»; «Кольорові автомобілі»; «Про Катрусю і цапка»; «Пташки і кіт»; «Іменний пиріг»; «Пастух і стадо»; «Качечка»; «Прапорці»; «Метелики»; «Нумо в коло!».

Ігри з повзанням і лазінням: «Не дзвони»; «Діти і вовк»; «Переліт птахів»; «Кошенята і цуценята»; «Кролики».

Ігри з киданням та ловінням предметів:«Лови, кидай, падати не давай!»; «М'яч через сітку (мотузок)»; «Збий булаву»; «Школа м'яча»; «Кеглі».

Ігри зі стрибками: «Зайці і вовк»; «Лисиця у курнику»; «Заєнька сірий умивається»; «Жабки і журавлі»; «Горобчики»; «Не замочи ніг»; «Подзвони в брязкальця»; «Дідусь і зайченята».

Ігри на орієнтування в просторі: «Знайди, де заховано»; «Знайди і промовчи»; «Хто вийшов?»; «Відгадай по голосу»; «У лісочку на горбочку».

Поради батькам:

Щоденно разом із дітьми виконуйте ранкову гімнастику, здійснюйте загартовуючи процедури; виходьте на прогулянки.

Залучайте дітей до виконання основних рухів – вправляйте в ходьбі, бігу, стрибках, повзанні, лазінні, рівновазі, вправах із м’ячем.

Грайте в ігри на розвиток дрібної моторики та координації рухів.

Проводьте хвилинки-здоровинки.

Катайтеся на велосипеді.

Грайте у різні спортивні ігри.

Показники фізичного розвитку дитини:

  • ходить, «змійкою» між розставленими на підлозі предметами (кубики, кеглі, м'ячі), з різними положеннями рук;

  • бігає на носках, високо піднімаючи коліна, по колу, парами, тримаючись за руки;

  • стрибає на місці то на правій, то на лівій нозі, стрибає з ноги на ногу, перестрибує предмети;

  • кидає м'яч одне одному обома руками знизу, від грудей та з-за голови і ловить його (відстань 1,5—2 м);

  • підлізає під підняті над землею на 50—40 см палицю, мотузок, дугу правим, лівим боком і прямо;

  • утримує рівновагу, стоячи на носках, руки вгору; утримує рівновагу на одній нозі, піднявши другу вперед або в сторону, руки на поясі;

  • розстібує ґудзики, розв’язує шнурки, правильно тримає олівець, копіює коло.