Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Спеціальна психологія / Програма розвитку Віконечко для дітей із ЗПР.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Старша група (5-річні діти) Особливості організації виховання і навчання 5-річних дітей

П’ятирічні діти, які перебувають у дитячому садку третій рік, вжедосить самостійні: прийшовши в садок, вонивітаються з вихователем, уміють самостійно вдягатися, роздягатися, вмиватися, їсти, причісуватися, триматив порядку свої речі, шафу тощо. Водночас вони як раніше потребують ніжності, доброзичливого, уважного ставленнявихователя.

Бувають випадки, коли п'ятирічна дитина вперше починає відвідувати дитячий садок. Тут тактика вихователя залишається такою ж, як і в попередніх групах: до но­венької дитини потрібно бути особливо уважним, чуйним, доброзичливим, допомогти їй звикнути до нових умов, потоваришувати з дітьми.

Основні завдання розвитку полягають в розширенні знань про навколишній світ; розвиток пізнавальних процесів (сприймання; наочно-образного мислення); мовлення, гри, трудової діяльності.

Організація життєдіяльності дітей

З дітьми третього року навчання (старшої групи) рекомендується проводити з вересня по травень по 7-8 групових занять на тиждень у першу половину дня. В окремих випадках допускається проведення занять у другій половині дня (фізична культура, образотворча діяльність). Тривалість занять 20-25 хв. (комплексних – до 35 хв.).

При проведенні комплексних занять поєднувати деякі, а не всі напрями розвитку (наприклад, музичний - з фізичним, образотворчий – з музичним і літературним, трудовий – з художнім тощо).

Тематика занять повинна бути максимально пов’язана з реальним життям і його сьогоденними проблемами, сприяти розвитку самостійності дітей, звертатися до власного досвіду дошкільників. При організації занять не слід позбавляти дітей права на пересування, час завершення діяльності, можливості переходу до іншого виду діяльності.

Передбачати місце і час для різноманітних, вільних проявів інтересів самої дитини (особистий час), можливість займатися улюбленою справою протягом дня. Активно залучати членів родин до життєдіяльності групи (участь в організації різних видах діяльності дітей). Сприяти спілкуванню старших дошкільників з молодшими, залучати їх до спільної посильної діяльності. Вчити старших дітей уважно, турботливо ставитися до молодших, опікувати їх, враховувати їх побажання, передавати малятам свої знання та вміння, прагнути бути взірцем для них. Виявляти правдивість, чесність у стосунках з молодшими, справедливість в оцінці їхньої поведінки. У колі молодших дітей відчувати себе старшим.

Орієнтовний розпорядок дня на процеси життєдіяльності дітей

Вдома

Підйом, ранковий туалет

У дитячому садку

Ранкова зустріч дітей, ігри, самостійна діяльність за вибором дітей, індивідуальні заняття, гімнастика

Підготовка до сніданку, сніданок

Самостійна діяльність за вибором дітей

Ігри, підготовка до занять, заняття колектив­ні та індивідуальні

Підготовка до прогулянки, прогулянка

Повернення з прогулянки, підготовка до обіду, обід

Підготовка до сну, сон

Поступовий підйом, оздоровчі процедури

Полуденок, ігри, самостійна діяльність за вибором дітей, індивідуальні та спільні заняття

Підготовка до прогулянки, прогулянка

Повернення з прогулянки, вечеря, ігри, самостійна діяльність за вибором дітей

Повер­нення дітей додому, бесіди з батьками

Вдома

Прогулянка

Спокійні ігри, гігієнічні процедури

Укладання, колискова мами, нічний сон

6.30-7.30

7.30-8.30

8.30-9.00

9.00-10.00

10.00-12.00

12.00-13.20

13.20-15.20

15.20-15.50

15.50-16.40

16.40-18.10

18.10-18.45

18.45-19.00

19.00-20.15

20.15-20.45

20.45-6.30 (7.30)