Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Спеціальна психологія / Програма розвитку Віконечко для дітей із ЗПР.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

«Рідна природа»

Навчально-виховні завдання:

- розширювати уявлення про об’єкти природи;

- розвивати уявлення про явища природи, заохочувати називати їх;

- розширювати уявлення про рослини, тварини, знаходити їх на малюнках, картинках;

- формувати у дітей дбайливе ставлення до природи.

Зміст педагогічної роботи

Нежива природа. Сонце. Показувати дітям Сонце та пояснювати його розташування: зранку і ввечері Сонце низько над будинками, деревами, тому світла й тепла менше; вдень – високо в небі, тому світла й тепла більше. Вночі Сонця не видно.

Вода. Розширювати уявлення дітей про воду: вода є в річках, озерах, колодязі тощо. Дощ і сніг – це також вода. Вони падають з хмар. Пояснювати як правильно користуватися водою для пиття: не забруднювати, не розливати, закривати кран.

Земля. Тверді тіла. Вправляти дітей розрізняти м’яку і тверду землю; розуміти, що після дощу чи поливання земля мокра, м’яка. Пісок буває сухий, він розсипається, не зліплюється. Политий водою пісок є мокрим, тому з нього легко зліпити якусь форму.

Природні явища. Розширювати уявлення дітей про стан погоди: хмарно, сонячно, іде дощ, сніг, дме вітер.

Пори року. Надавати уявлень про пори року. Пояснювати найхарактерніші ознаки пір року: стан сонця, неба, кількість тепла (холодно, прохолодно, тепло, жарко), стан рослин (цвітуть, ростуть, опадає листя чи без листя), поведінка тварин (з’являються малята, сховалися чи відлетіли на зиму тощо) та людей (тепло вдягаються, обігрівають житло, купаються в річці тощо).

Рослини. Розрізняти і називати один-два види дерев (каштан, береза), квітучих трав’янистих рослин (троянда, тюльпан), декілька видів овочів (цибуля, морква, буряк, картопля) та фруктів (яблука, груші, сливи, вишні). Розрізняти овочі і фрукти за кольором і смаком. Ознайомлювати дітей з основними частинами рослин (стебло, листя, корінь, квітка). Пояснювати дітям, що рослини живі і для росту їм потрібні вода, земля, світло, тепло.

Тварини. Розширювати уявлення про тварин, які перебувають поряд, типові особливості зовнішньої будови тварин: у кішки, собаки – гострі кігті на лапах; у кролика – довгі вуха; у коня – грива, копита; у риби – плавники; у птахів – крила. Допомагати дітям помічати цікаві особливості поведінки тварин: їдять, пересуваються, чистяться. Пояснювати, що тварини по різному пересуваються: ходять, бігають (корова, кінь, собака), стрибають (жаба, кролик, горобець), літають (ворона, муха, комар), плавають у воді (риби), на воді (гуска, качка). Пояснювати дітям як визначати деяких тварин по голосу (півень, корова, собака, кіт). Пояснювати, що тварини – живі істоти, вони не можуть жити без їжі; тварини бувають свійські і дикі. Показувати на малюнках: особливості зовнішньої будови, де живуть, чим живляться.

Наше здоров’я і природа. Розширювати у дітей уявлення про окремі особливості будови життєво важливих органів: у роті є язик, зуби, у вухах – отвір; ніс має дві ніздрі; очі прикривають вії; на шкірі є волоссячко. Називати ознаки здоров’я органів: колір, відсутність болю, ушкоджень. Пояснювати дітям правила безпечної поведінки в сонячну, вітряну, дощову погоду та збереження здоров’я.

Поради батькам:

Виховуйте у дитини інтерес до явищ природи, починаючи з набуття вмінь вдивлятися, милуватися рослинами і тваринами; проявляти спостережливість і дбайливо ставитися до світу природи. Досліджуючи предмети природи малюк намагається сформувати цілісне уявлення про світ, який його оточує, розвиває сприймання, уяву, пам’ять.

Ознайомлюючи дітей з овочами (фруктами), навчайте відрізняти фрукти і овочі на дотик, смак, за кольором. Разом з дітьми називайте і групуйте їх (на одну купку фрукти, на другу – овочі). Читайте вірші про овочі (фрукти), після прослуховування вірша разом з дитиною назвіть овочі (фрукти), про які йшла мова в ньому. В ігровій формі навчайте дитину визначати овочі і фрукти на дотик із закритими очима.

Формування сприймання важливий елемент психічного розвитку дитини. Психологи зазначають, що формування сприймання чотирирічної дитини невід’ємно пов’язане з розвитком чутливості до кольорів, їх диференціювання. Великий вплив на розвиток сприймання дитини відіграює ознайомлення з природою. Так, розвиваючи сприймання дитини, батькам перед прогулянкою необхідно акцентувати увагу дитини на кольори природи, показувати картинки із зображенням довколишньої природи (квіти, трава, пісок, небо, хмари, а також різні предмети), відповідати разом з дитиною на запитання «Що якого кольору?». Під час прогулянки виберіть будь-який колір і починайте шукати предмети цього кольору, наприклад, червоний – квітка троянди, листя дерева восени, сукня Марійки, автомобіль тощо.

Такі заняття допомагають навчитися спостерігати за природою, навколишнім світом, розрізняти і правильно називати кольори. Водночас, сприяють розвитку мислення, сприйняттю кольорів, загальної моторики.

Ознайомлюючи дитину з тваринним світом спочатку запропонуйте розглянути картинки із зображенням тварин. Зверніть увагу дитини на будову кожної тварини. Пояснюйте дитині, що тварина не може жити без їжі. Розповідайте, що їдять тварини: корова, кінь, коза – щипають траву; кішка, собака – п’ють (хлепчуть) молоко, їдять м’ясо; ворона, горобець – клюють зерно, ловлять комах тощо.

Подаруйте дитині домашню тваринку. В такому віці малюкові підійдуть акваріум з рибиками, папужка, морська свинка, хом’ячок. Познайомте дитину з твариною, з її зовнішньою будовою тіла (лапи, голова, око, вухо, ніс, хвіст, крила тощо),розкажіть дитині про її звички (як тварина їсть, як спить, як поводиться тощо). У цьому віці можна запропонувати дитині виконати маленьке доручення по догляду за твариною – принести води для домашнього улюбленця, дати трішки їжі. Доглядаючи за твариною, навчайте дитину називати тварину (кролик, рибка, щур, хом’ячок). Відвідайте з дитиною зоопарк, познайомте з іншими тваринами.

Пояснюйте дитині особливості живої і неживої природи. Читайте казки та цікаві історії про природу.

Результати навчально-виховної роботи:

- діти знають, що тварини і рослини – це жива природа, а вода, ґрунт, каміння – нежива;

- мають уявлення про основні явища природи;

- можуть назвати особливості зовнішньої будови тіла тварин найближчого оточення;

- мають уявлення про необхідність дбайливого ставлення до живих істот;

- мають уявлення про будову та доступні, для безпосереднього сприймання, функції органів свого тіла, правила безпечної поведінки.