Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Спеціальна психологія / Програма розвитку Віконечко для дітей із ЗПР.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Зміст педагогічної роботи

Предметні ігри. Формувати дії з предметами та іграшками: ляльками, тваринами (собаками, кішками, курками, конями, зайцями, білками, ведмедями, їжаками), вантажними та легковими машинами, з поїздом, автобусом у спільних з вихователем іграх. Розширювати сенс ігрової ситуації: доповнювати за змістом дії дитини, стимулювати перехід до нової дії.

Формувати вміння добирати за допомогою дорослого іграшки для своїх ігор.

Формувати вміння переносити знайомі дії з іграшками в різні ігрові ситуації.

Формувати елементарні ігрові взаємодії між дітьми (перекочувати один одному предмети – машини, м’ячики тощо).

Формувати у дітей найпростіші форми рольової поведінки. Навчати відображати найпростіші образні дії деяких персонажів (бути зайчиками та пострибати, як зайчики).

Формувати вміння використовувати як партнера у грі ляльку, різних тварин.

Формувати вміння програвати побутові дії на дитині та ляльці (іграшку годують, лікують, купають, вкладають спати – повторюючи усі знайомі дітям побутові дії).

Дидактичні ігри. Дидактичні ігри з іграшками й настільно-друкованим матеріалом – важливий засіб організації діяльності дітей третього року життя. Ці ігри допомагають формувати й розвивати вміння різноманітно діяти з предметами відповідно до їх особливостей. Слід проводити ігри, спрямовані на орієнтування в кольорі, формі, величині предметів, оскільки вони сприяють розвитку уваги, мислення, сприймання, дрібної моторики рук дитини.

Доцільно використовувати ігри з розбірними іграшками (пірамідками з 3-х кілець, розташованих за збільшенням, матрьошками, башточками, циліндрами, кубиками, кулями тощо); з розрізними картинками, що складаються з двох частин; ігри типу «Узнай, хто говорить», «Добери до матусі її дитинча», «Великі й маленькі», «Знайди предмет такого ж кольору» тощо.

Формувати знання про назву предметів, їх призначення (іграшки; одяг ляльки, послідовність її одягання та роздягання; посуд, формувати вміння використовувати їх за призначенням; меблі).

Формувати вміння правильно називати предмети та дії з ними.

Формувати вміння збирати знайомі предмети із 2-3 розрізаних по горизонталі частин за наслідуванням дій вихователя (овочі, фрукти, іграшки, рослини). Розвивати знання про домашніх тварин та їхніх дитинчат, вчити хто як говорить.

Формувати здатність впізнавати предмети та іграшки за зразком вихователя, показувати та виділяти їх серед різноманітних об’єктів («Дай ляльку», «Покажи цуценя» тощо), ігри з парними іграшками – вибрати з двох предметів.

Формувати вміння розпізнавати чотири основні кольори (червоний, жовтий, зелений, синій), розміри предметів (великий, маленький), фігури (куб, куля, цеглина), формувати перші числові уявлення (один, багато, мало), уявлення про відстань (далеко, близько).

Формувати вміння знаходити однакові предмети за кольором, формою, розміром, призначенням у настільних друкованих іграх. 

Формувати вміння орієнтуватися у власному тілі, частинах тіла іншої людини, ляльки, іграшкових тварин («Покажи, де у киці лапки, ушки, хвостик») та їх зображеннях.

Розвивати дрібну моторику, застосовуючи масаж пальців та кисті рук в іграх з горіхами, каштанами, масажними м’ячиками, використовуючи по черзі холодну та гарячу воду.

Конструктивно-будівельні ігри.Формувати вміння діяти з будівельним матеріалом, ознайомити з їх різновидом.

Формувати вміння ставити кубики один на один, будувати невеликі будинки для ляльок, гаражі для машин, доріжки для пішоходів, машин, залізничні та трамвайні шляхи за наслідуванням дій вихователя.

Формувати вміння знаходити подібність між будівлями з будівельного матеріалу та знайомими навколишніми предметами, називати свої будівлі.

Формувати вміння будувати фігури з піску, снігу за допомогою готових форм.

Формувати вміння використовувати крупний будівельний матеріал, який складається з різних геометричних форм, для будівель на підлозі та настільний матеріал для будівництва на столі, конструктор «Лего» для дітей 3-ох – 4-ох років.

Рухливі ігри.Формувати вміння дітей гратися у рухливі ігри. Активізувати їх за допомогою різноманітних ігрових вправ. Розвивати рухові функції за наслідуванням дій вихователя (імітувати окремі рухи – присісти, встати, топнути, хлопнути, похитати головою тощо) та діям з предметами (перенести, перекласти тощо). Залучати дітей до спільної гри, враховуючи їхні індивідуальні особливості. Використовувати рухливі ігри з простим змістом, нескладними рухами, об’єднуючи дітей спочатку у невеликі групи, а потім включати в гру всіх дітей одночасно. Поступово вводити ігри з новими видами рухів. Тривалість гри для дітей 3-х – 4-х років становить у середньому 5 – 7 хвилин; повторювати кожну з них 6 – 8 разів.

Формувати вміння ходити по прямій, по зменшеній опорі, дотримуючись визначеного напряму. Учити ходити й бігати одне за одним. Учити бігати по прямій, у різних напрямках, не наштовхуючись одне на одного.

Формувати вміння повзати в упорі стоячи на колінах і спираючись руками об підлогу, повзати по зменшеній площині, лазити по гімнастичній стінці приставним кроком.

Формувати вміння прокочувати м’яч по підлозі, відштовхуючи його обома руками. Ловити м’яч, витягнувши кисті рук уперед.

Формувати вміння стрибати на місці на обох ногах, зістрибувати з невисоких предметів.

Формувати увагу, вміння орієнтуватися в просторі, окомір, почуття рівноваги, спритність. Виховувати організованість.

Поради батькам:

Без допомоги батьків дитина із затримкою психічного розвитку не зможе навчитися грати. Одних занять у дитячому садку недостатньо для корекції розвитку ігрової діяльності.

Дуже важливо викликати у дитини бажання гратися з оточуючими її предметами та іграшками. Для цього необхідно створити позитивний настрій, показуючи своєю поведінкою, наскільки цікаві усі навколишні предмети та іграшки. Ігри з дітьми потрібно проводити систематично, використовуючи для цього увесь вільний час. Навіть перед сном дитина, наприклад, може за допомогою дорослого викупати ляльку, надіти на неї нічну білизну та вкласти спати.

Необхідно учити діям із предметами та іграшками за допомогою спільних дій, коли дорослий керує рукою дитини; дій наслідування, коли дитина повторює дії, які виконав дорослий; дій за зразком, коли дитина відтворює усю послідовність, яку виконав дорослий.

Купуйте іграшки, які є педагогічно корисними для даного віку. Для дитини 3-ох – 4-ох років потрібні набори кубиків для конструювання (різні за кольором та величиною); набори форм, які вставляються одна в одну; м’які ляльки розміром від 10 до 25 – 35 см, з намальованими очима, з руками та ногами, що згинаються; набори посуду, відповідно до розміру ляльок; меблі різних розмірів; книжки з великими картинками й короткими віршами для дітей, з картонними сторінками; іграшки, що складаються з 2-ох – 3-ох частин; іграшки – моделі людей та тварин; парні картинки, лото, пазли для складання цілого з частин, розрізні картинки з 2-ох – 3-ох частин; хрестоматія для дітей від 2-ох до 4-ох років; фігурки тварин з дитинчатами; набори овочів та фруктів; іграшковий транспорт. Іграшки повинні бути реалістичного кольору, зручного розміру для тримання дитиною, легко митися, з екологічно безпечних матеріалів.

Кожна іграшка, яку отримує дитина, повинна бути їй представлена; лялькам та тваринам бажано давати імена. Іграшку необхідно уважно роздивитися, з’ясувати, з яких частин вона складається, з чого зроблена, якого кольору тощо. Слід показати способи дії з нею, дати дитині можливість самій виконати ці дії, погратися. Дитина із затримкою психічного розвитку, зазвичай, рідко виявляє бажання гратися, тому її необхідно стимулювати до гри.

Тільки за допомогою співпраці педагогів та батьків дитина здатна оволодіти предметними діями, що слугують передумовою розвитку сюжетно-рольвої гри.

Результати навчально-виховної роботи:

- у дітей з’являється інтерес до іграшки, вони можуть знайти її за назвою;

- починають використовувати запропоновані дорослими предмети та виконувати наслідувальні дії з ними;

- за допомогою сюжетно-образних іграшок слідом за дорослими відтворюють життєві ситуації, у яких беруть безпосередню участь (одягання, роздягання, підготовка до сну, прогулянки тощо);

- починають орієнтуватися у власному тілі, можуть показати очі, руки, ноги тощо;

- порівнюють предмети за розміром, деякі діти починають добирати предмети за кольором відповідно до зразка;

- ставлять один на одного кубики, цеглинки. Ліплять із піску за допомогою готових форм фігури.