Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Спеціальна психологія / Програма розвитку Віконечко для дітей із ЗПР.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

« Образотворча діяльність»

При розробці програми з образотворчої діяльності враховувалися вікові можливості та психофізичні особливості дітей із затримкою психічного розвитку.

Заняття з образотворчої діяльності сприяють розвитку в дітей відчуття прекрасного, формуванню естетичних смаків, уміння розуміти і цінувати твори мистецтва, красу і багатство рідної природи, мають величезний пізнавальний потенціал.

У зв’язку з цим, доцільно організувати спостереження дитини за об’єктами та явищами навколишнього середовища, сприяти вдосконаленню вмінь образотворчої діяльності. Зокрема, дитину треба зацікавити процесом образотворення та його результатами, навчити сприймати різні об’єкти довкілля, виділяти частини в цілому, визначати колір. Заняття мають бути спрямовані на формування та розвиток наочно-дійового мислення; зорового, слухового, дотиково-рухового сприймання; просторової орієнтації; фіксуючої, супроводжуючої, плануючої функції мовлення.

Дошкільники із затримкою психічного розвитку виконують практичні дії за наслідуванням вихователя, за зразком та словесною інструкцією, в залежності від року навчання.

Ліплення має велике значення для дітей дошкільного віку із затримкою психічного розвитку, оскільки розвиває дрібну моторику рук. Систематичні заняття з ліплення у поєднанні з гімнастикою пальців сприяють зміцненню м’язів китиці, формуванню вмінь тримати олівець та ручку, здатності здійснювати рухи, які необхідні для письма.

Найпростішим прийомом ліплення є скачування паличок між долонями прямими рухами. Оволодівши цим прийомом, діти вчаться скачувати між долонями кульки коловими рухами. В процесі подальшого навчання у вихованців необхідно формувати та розвивати вміння з’єднувати кінці паличок, защипувати краї пальцями, відтягують дрібні частини, з’єднують їх прикладанням і притискуванням, передавати розмір, форму, характерну будову та особливості зображувальних предметів.

Перед виконанням кожного практичного завдання діти мають розглянути зразок предмета чи його зображення, визначити розмір, форму виробу та окремих його частин. Вихователь повинен показати прийом ліплення для даної фігури, ознайомити з інструментами, матеріалами, які стануть у пригоді під час виготовлення виробу.

Заняття з аплікації сприяють формуванню відчуття форми, кольору, просторового мислення, розвивають естетичні почуття. На цих заняттях діти вчаться обривати, вирізати, викладати візерунки, наклеювати їх, добирати кольори, визначати однакові й різні за кольором, розміром, формою елементи, чергувати їх при створенні виробу.

Починати роботу потрібно з викладання всього візерунку, що важливо для перевірки правильності розуміння дітьми поставленого перед ними завдання та для попередження помилок у розміщенні фігур.

Вихователь повинен формувати та розвивати вміння правильно користуватися ножицями, клеєм, пензлем, кольоровим папером. Якщо дітям складно самостійно користуватися ножицями, доцільно підготувати необхідні деталі перед початком заняття з аплікації.

Малювання сприяє всебічному розвитку дошкільників, збагачує їхні знання про навколишній світ.

У дошкільників із затримкою психічного розвитку формують вміння проводити вертикальні, горизонтальні, замкнені заокруглені лінії, малювати замкнені форми, крапки, мазки, створювати кольорові плями. Оволодівши цими прийомами, діти зможуть відтворювати нескладні форми предметів. Під час занять діти ознайомлюються з використанням різноманітного приладдя: фарб, олівців, пензлів, фломастерів; кольорами та формами предметів, розрізняють їх, вчаться визначати просторові відношення в межах аркуша паперу – низ, верх, ліворуч, праворуч.

Перед зображенням на папері, доцільно ознайомити дітей з конкретним предметом або явищем. Для цього слід використовувати наочність: реальні предмети та муляжі, природні явища варто спостерігати. З цією метою теми занять доцільно пов’язувати з явищами природи, предметами навколишнього середовища, дитячими іграми, що відповідають певній порі року.