Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
104.96 Кб
Скачать

5

  1. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Облік активів на підприємствах малого бізнесу

Тема 1.1. Особливості ведення бухгалтерського обліку на підприємствах малого бізнесу

Основні поняття суб’єктів малого підприємництва. Загальні питання організації та ведення бухгалтерського обліку суб’єктами малого підприємництва. Формування облікової політики малого підприємства. Форми бухгалтерського обліку, які застосовують суб’єкти малого бізнесу. Спрощена форма обліку суб’єктів малого підприємництва. Загальний план рахунків. Спрощений план рахунків. Регістри обліку для малих підприємств

Тема 1.2 . Облік необоротних активів

Поняття, класифікація основних засобів та відображення операцій з основними засобами на рахунках бухгалтерського обліку з застосуванням загального та спрощеного Плану рахунків. Облік нематеріальних активів. Амортизація основних засобів, інших необоротних матеріальних активів. Документування операцій з необоротними активами. Узагальнення інформації про наявність і рух основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів і зносу необоротних активів в регістрах бухгалтерського обліку при застосуванні загального і спрощеного плану рахунків.

Тема 1.3 . Облік виробничих запасів, готової продукції та товарів

Поняття запасів. Розподіл ТЗВ. Методи оцінки запасів. Документування операцій з запасами. Облік операцій з запасами з застосуванням загального і спрощеного Плану рахунків. Узагальнення результатів обліку запасів в регістрах бухгалтерського обліку.

Тема 1.4 . Облік витрат на виробництво на підприємствах малого бізнесу.

Визнання та склад витрат малого підприємства та їх класифікація. Особливості обліку витрат на виробництво малими підприємствами. Методи розподілу непрямих витрат малими підприємствами. Спрощений порядок списання витрат суб’єктами малого підприємництва. Калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг). Облік витрат з застосуванням спрощеного Плану рахунків. Облік витрат з застосуванням загального Плану рахунків. Узагальнення інформації про витрати в облікових регістрах. Облік витрат з застосуванням спрощеного плану рахунків та регістрів обліку для малих підприємств.

Тема 1.5. Облік грошових коштів і грошових документів

Порядок здійснення операцій з готівковими грошовими коштами. Документування операцій з грошовими коштами. Облік грошових коштів і грошових документів з застосуванням загального Плану рахунків. Узагальнення інформації про наявність і рух грошових коштів в національній, іноземній валюті в касах, на поточних, валютних та інших рахунках в банках, грошових документів в регістрах бухгалтерського обліку. Облік грошових коштів і грошових документів з застосуванням спрощеного плану рахунків і регістрів

Змістовий модуль 2. Облік розрахунків і власного капіталу

на підприємствах малого бізнесу

Тема 2.1. Облік власного капіталу малого підприємства

Структура власного капіталу малого підприємства. Організація обліку власного капіталу на підприємствах малого бізнесу. Особливості обліку власного капіталу з застосуванням загального і спрощеного плану рахунків малими підприємствами.

Тема 2.2. Облік доходів і результатів діяльності

Поняття доходів і результатів діяльності. Оцінка степеню завершеності операцій по наданню послуг, виконанню робіт. Облік доходів і результатів діяльності з використанням загального Плану рахунків. Узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності та фінансових результатів від звичайної діяльності та надзвичайних подій в регістрах бухгалтерського обліку. Облік з використанням спрощеного плану рахунків і регістрів обліку для малих підприємств.

Тема 2.3 . Облік розрахунків на малих підприємствах.

Методологічні основи бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості та зобов’язань. Облік розрахунків суб’єктів малого підприємництва з застосуванням загального Плану рахунків ( розрахунків з покупцями і замовниками, з постачальниками і підрядниками, з підзвітними особами, з засновниками, по податкам та платежам, розрахунків з вико-ристанням векселів). Узагальнення інформації про розрахунки в регістрах бухгалтерського обліку. Облік розрахунків з застосуванням спрощеного Плану рахунків і регістрів обліку для малих підприємств

Тема 2.4. Облік розрахунків по заробітній платі і фондами соціального страхування.

Загальні питання обліку розрахунків з оплати праці. Облік розрахунків з оплати праці і фондами соціального страхування з застосуванням загального плану рахунків. Узагальнення інформації про облік розрахунків з оплати праці і відрахувань на соціальні заходи в регістрах бухгалтерського обліку. Облік з застосуванням спрощеного Плану рахунків і регістрів обліку для малих підприємств.

Тема 2.5 . Звітність підприємств малого бізнесу

Нормативне регулювання звітності малих підприємств. Склад звітності суб’єктів малого підприємництва. Порядок заповнення Балансу (форми 1-м та 1 - мс) з використанням залишків на рахунках спрощеного Плану рахунків. Порядок заповнення Звіту про фінансові результати (форми 2-м та 2 - мс) з використанням залишків на рахунках спрощеного Плану рахунків. Порядок розрахунку і відображення у фінансовій звітності суб’єкта малого підприємництва частки суми єдиного податку в рахунок єдиного соціального внеску.

2. Структура навчальної дисципліни

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

денна форма

Заочна форма

усьо-го

у тому числі

усьо-го

у тому числі

л

п

лаб

інд

с.р.

л

п

лаб

інд

с.р.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Облік активів на підприємствах малого бізнесу

Тема 1.1. Особи-вості ведення бухгалтерського обліку на підпри-ємствах малого бізнесу

8

2

2

-

-

4

8

1

-

-

-

7

Тема 1. 2. Облік необоротних активів

12

2

4

-

-

6

12

1

1

-

-

10

Тема 1.3 . Облік виробничих запа-сів, готової про-дукції та товарів

14

2

4

-

-

8

14

1

-

-

13

Тема 1.4 . Облік витрат на вироб-ництво на під-приємствах малого бізнесу

16

4

4

-

-

8

16

1

1

-

-

14

1.5. Облік грошо-вих коштів і гро-шових документ-тів

10

2

4

-

-

4

10

1

-

-

9

Разом за змісто-вим модулем 1

60

12

18

-

-

30

60

3

4

-

-

53

Змістовий модуль 2. Облік розрахунків і власного капіталу на підприємствах малого бізнесу.

Тема 2.1. Облік власного капіталу малого підприємства

10

2

2

-

-

6

10

1

1

-

-

8

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Тема 2.2. Облік доходів і результатів діяльності

14

4

4

-

-

6

14

1

-

-

13

Тема 2.3 . Облік розрахунків на малих підприємствах

12

4

4

-

-

4

12

1

1

-

-

10

Тема 2.4. Облік розрахунків по заробітній платі і фондами соціального страхування

14

4

4

-

-

6

14

1

-

-

13

Тема 2.5. Звітність підприємств малого бізнесу

10

2

4

-

-

4

10

1

2

-

-

7

Разом за змісто-вим модулем 2

60

16

18

-

-

26

60

3

6

-

-

51

Усього годин

120

28

36

-

-

56

120

6

10

-

-

104