Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задания 2 сем_519 з 2016 / Методичн_ рекомендац_ї по виконанню дипломної роботи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
449.54 Кб
Скачать

43

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського

Факультет економіки

Кафедра обліку та економічного аналізу

БУРОВА Т.А., УЖВА А.М., МІКРЮКОВА Л.В.,

СІБІЛЄВА О.А., БУРОВА О.М., ГОЛІКОВ І.В.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання дипломної роботи

для студентів денної та заочної форми навчання

галузь 0305 "Економіка і підприємництво"

спеціальність 7.03050901 "Облік і аудит"

Миколаїв - 2012

УДК 657.01.

Методичні вказівки до виконання дипломної роботи для студентів денної та заочної форми навчання галузь 0305 "Економіка і підприємництво" спеціальність 7.03050901 "Облік і аудит"

Підготували: к.е.н, доцент Бурова Т.А., к.е.н., доцент Ужва А.М., ст. викладач Мікрюкова Л.В., викладачі Сібілєва О.А., Бурова О.М, к.т.н., доцент Голіков І.В.

Кафедра обліку та економічного аналізу

Рецензент: к.е.н., доцент Гнатенко Є.П.

Розглянуто на засіданні кафедри обліку та економічного аналізу 21.08.2012 р., протокол №1

Рекомендовано науково-методичною комісією факультету економіки "__" _____ 2012 р., протокол № __.

ЗМІСТ

Вступ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4

І. Організація виконання дипломної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5

ІІ. Структура, обсяг та зміст дипломної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

13

ІІІ. Правила оформлення дипломної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

20

Додатки

ВСТУП

Дипломна робота являється важливим завершальним етапом навчання студентів в МНУ імені В.О. Сухомлинського та відіграє визначну роль в їхньому формуванні як фахівців з обліку і аудиту. Вона визначає загальноосвітню та фахову зрілість випускника, вміння діалектично мислити, творчо застосовувати набуті знання при розв‘язанні тих чи інших практичних завдань з обліку та аудиту в господарській діяльності підприємств різноманітних організаційних форм, напрямків спеціалізації і форм власності, в органах державної податкової служби, банках.

Метою виконання дипломної роботи є систематизація, поглиблення теоретичних знань студентів в галузі обліку та аудиту, набуття і розвиток навичок самостійного аналізу та узагальнення цифрового матеріалу, обґрунтування пропозицій по удосконаленню практики обліково – аналітичної роботи для досягнення позитивних результатів діяльності суб‘єктів підприємницької діяльності, зміцнення фінансової дисципліни.

Для вибору теми, розробки індивідуального плану роботи, її виконання, підготовки до захисту необхідно знати, як на основі вивчення та узагальнення практики діючих підприємств, огляду літературних джерел визначити основні напрямки розкриття теми роботи, конкретизувати висновки щодо поліпшення системи ведення обліку та організації внутрішнього контролю, розробити нові або удосконалити існуючі форми обліку з урахуванням вимог діючого законодавства щодо бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні.

Методичні вказівки підготовлені у відповідності з Положенням про організацію навчального процесу у вищих учбових закладах.

Методичні вказівки призначені для студентів денної та заочної форми навчання, які навчаються за спеціальністю 7.03050901 "Облік та аудит", для керівників, консультантів та рецензентів дипломних робіт. Вони покликані своєчасно ознайомити студентів, особливо тих, хто навчається на заочному відділенні, з тематикою дипломних робіт, з вимогами щодо змісту та оформлення дипломних робіт, так як успішне виконання студентами дипломних робіт значною мірою залежить від того, наскільки вони чітко уявляють собі основні вимоги щодо теоретичного рівня, змісту, структури, форми викладання матеріалу та оформлення роботи.

І. Організація виконання дипломної роботи

Дипломна робота – це кваліфікаційна наукова праця, яка містить систематизовані результати вивчення обліково – аналітичних аспектів економічних об‘єктів на підприємствах різних галузей національної економіки і форм власності, а також розробки автора щодо їх удосконалення. Сформовані під час виконання дипломної роботи висновки і пропозиції виносяться студентом на захист у Державній екзаменаційній комісії (ДЕК) для отримання кваліфікації зі спеціальності "Облік та аудит", кваліфікаційного рівня спеціаліст.

Під час виконання дипломної роботи студенти повинні знати і використовувати такі теоретичні категорії, як сутність і явище, зміст і форма, необхідність, закон, можливість і дійсність, тобто ті вихідні моменти, без яких дослідження неможливе.

Виконуючи дипломну роботу, необхідно використовувати загальнонаукові методи теоретичного узагальнення факторів (методи діалектичної і формальної логіки, абстрактного мислення) і специфічні методи економічного дослідження (статистичні та економіко-математичні), організації бухгалтерського та податкового обліку, методи аудиторської перевірки підприємства.

Дипломна робота повинна виконуватися індивідуально за затвердженою темою, на конкретних матеріалах і містити обґрунтовані реальні пропозиції, які могли б бути використані в практичній діяльності суб‘єкта господарювання, що являвся об‘єктом дослідження; при можливості, за замовленням – заявкою та мати позитивний відгук замовника.

Виконання кваліфікаційної роботи передбачає:

  • поглиблення, систематизацію та закріплення отриманих під час навчання теоретичних знань студента з обліку, аудиту та аналізу ;

  • виявлення здатності студента визначити та проаналізувати наукову або практичну проблему, розробити план її дослідження, визначити обсяг і джерела інформації, яка необхідна для аналізу досліджуваної проблеми, зробити теоретичні висновки та узагальнення;

  • напрацювання і розвиток навичок самостійної роботи, оволодіння методикою досліджень та експерименту, навичок роботи з науковою і методичною літературою;

  • засвоєння методів формулювання задачі та вибору методів її вирішення, пошук шляхів реалізації задачі в конкретних господарських умовах;

  • визначення рівня підготовленості дипломника до самостійної практичної роботи, творчого розв‘язання завдань.

Під час виконання дипломної роботи студенту необхідно самостійно:

  • обґрунтувати актуальність і значимість теми роботи в теоретичному аспекті та стосовно умов об‘єкту дослідження;

  • провести огляд літературних джерел та здійснити дослідження з теоретичних питань, пов‘язаних з темою дипломної роботи, встановити зв‘язок між теоретичним обґрунтуванням проблеми та її аналітичними, обліковими аспектами;

  • дати організаційно - економічну характеристику об'єкта дослідження;

  • проаналізувати особливості функціонування предмету дослідження згідно обраної теми, встановити їх закономірності;

  • володіти методикою аналізу організації бухгалтерського (і податкового, якщо цього вимагає тема дипломної роботи ) обліку в цілому та його окремих аспектів, визначити вплив принципів та методів бухгалтерського обліку на відображення в обліку конкретних операцій, складання фінансової звітності;

  • описати обліково – аналітичну інформацію в галузях промисловості, торгівлі, кредитних та бюджетних установах;

  • приймати рішення щодо оцінки стану обліку на досліджуваному підприємстві;

  • володіти методикою проведення аудиту та вміти представити результати проведення аудиту у вигляді аудиторського висновку (звіту);

  • продемонструвати обізнаність в питаннях роботи з прикладними програмами та іншими засобами автоматизації бухгалтерського обліку та аудиту; вміти визначити найбільш доцільні напрямки автоматизації обліку, аналізу та аудиту на досліджуваному підприємстві;

  • надати аргументовані висновки за результатами проведеного дослідження та пропозиції щодо удосконалення обліку, здійснити їх техніко – економічне обґрунтування.

Представлена до захисту дипломна робота має засвідчити відповідний рівень знань та професійної підготовки студента, який має бути достатнім для присвоєння йому фахової кваліфікації і видачі диплома.

Виконання дипломної роботи складається з наступних етапів:

  1. Призначення наукового керівника.

  2. Вибір теми дипломної роботи.

  3. Розробка завдання на дипломну роботу.

  4. Організація проходження переддипломної практики.

  5. Безпосереднє виконання дипломної роботи у відповідності з затвердженими строками.

  6. Оформлення дипломної роботи.

  7. Попередній (кафедральний) захист дипломної роботи.

  8. Рецензування дипломної роботи.

  9. Захист дипломної роботи на засіданні Державної екзаменаційної комісії.

Загальна тривалість виконання та захисту дипломних робіт визначається навчальними планами підготовки спеціалістів зі спеціальності "Облік та аудит" денної та заочної форми навчання.

Дипломну роботу студент виконує під науковим керівництвом викладача МНУ імені В.О. Сухомлинського або провідного спеціаліста організацій, підприємств, банків, податкової інспекції. Персональне призначення наукових керівників дипломних робіт студентів проводиться випускаючою кафедрою під час дев‘ятого семестру навчання для студентів денної форми навчання та заочної форми навчання. В цей період студенту надається можливість самостійно вибрати наукового керівника, а науковому керівнику – студента – дипломника шляхом попередніх переговорів. Студент – дипломник, отримавши згоду викладача або фахівця – практика, подає заяву на ім‘я завідуючого випускаючою кафедрою у вільній формі з проханням призначити йому наукового керівника, вказує його прізвище, ініціали, вчений ступінь, посаду та узгоджену з ним тему дипломної роботи. На даній заяві викладач або фахівець – практик, що дали згоду на наукове керівництво, ставить візу "Не заперечую" та свій підпис. Кількість студентів-дипломників на одного наукового керівника визначається його затвердженим індивідуальним планом. Студентам, що не вирішили самостійно питання про свого керівника і не подали заяву на кафедру в установлені строки, призначення керівника здійснюється завідуючим випускаючої кафедри.

Керівник дипломної роботи надає студенту допомогу при виборі теми дипломної роботи і підборі літературних джерел, складанні плану і графіку виконання дипломної роботи. Дипломник разом з науковим керівником розробляють завдання на виконання роботи.

Під час підготовки дипломної роботи керівник консультує студента, визначає обсяг і джерела фактичних (емпіричних) даних, склад додатків. Керівник ретельно вичитує робочий варіант дипломної роботи, дає свої зауваження, рекомендації щодо її структури, послідовності висвітлення окремих питань, методиці розрахунків, повноти розкриття теми тощо.

При цьому керівник повинен перевірити точність окремих виконаних розрахунків, правильність вибраних і застосованих методик, об’єктивність висновків та пропозицій. Однак за об’єктивність вихідних даних і правильність усіх розрахунків відповідає автор дипломної роботи.

Якщо зміст поданого рукопису не відповідає темі роботи або назві питання, його повертають студенту на доопрацювання або повторне виконання. При цьому керівник зобов’язаний вказати конкретні недоліки робочого варіанту роботи, рекомендувати літературні джерела, матеріали з підприємства, які необхідно додатково залучити для правильного і повного висвітлення змісту досліджуваного явища.

При незначних зауваженнях робота не переписується, а виконуються доповнення, виправлення, додатки, або ж переробляються лише окремі сторінки, розділи, розрахунки, рисунки. При перевірці заключного варіанту дипломної роботи керівник звертає увагу студента на помилки редакційного характеру, на грамотність роботи, правильність оформлення таблиць, графіків, схем, діаграм, списку використаних літературних джерел тощо. Керівник допомагає студенту підібрати демонстраційний матеріал і підготувати доповідь для захисту, дає на дипломну роботу свій письмовий відгук, який подається разом з дипломною роботою в ДЕК.

При необхідності поряд з науковим керівником призначаються консультанти з окремих розділів дипломної роботи. Призначення викладачів – консультантів здійснюється завідуючим кафедри.

Вирішальний момент підготовчої роботи до виконання дипломної роботи – вибір її теми.

Кафедра обліку та економічного аналізу пропонує студентам тематику дипломних кваліфікаційних робіт, яка щорічно переглядається та доповнюється з урахуванням змін, що відбуваються в законодавстві, практиці обліку і аудиту, а також заявок зацікавлених підприємств, організацій і установ. Перелік рекомендованих тем наведений у Додатку А.

Тема дипломної роботи вибирається студентом самостійно, або за рекомендацією наукового керівника в установлені кафедрою строки. Студент має право запропонувати свою тему дипломної роботи, але при цьому він повинен обґрунтувати доцільність розробки запропонованої теми. Якщо одну і ту ж тему дипломної роботи виявлять бажання виконувати кілька студентів, рішення приймає завідуючий кафедри і науковий керівник з огляду на рівень підготовки кожного студента, попередній досвід роботи з темою, а також час подання заяви на закріплення теми. Не дозволяється виконувати декільком студентам дипломну роботу з однієї теми на базі одного підприємства.

Тема має бути узгоджена з керівником. Керівник може скорегувати назву теми, не погодившись з запропонованим формулюванням. Вибрані теми закріплюються за студентами розпорядженням ректору МНУ імені В.О. Сухомлинського, в якому також призначається науковий керівник дипломної роботи та при необхідності консультанти з окремих розділів. Студенти, які хочуть уточнити чи змінити тему після її затвердження, подають обґрунтовану заяву на ім‘я завідуючого кафедрою.

Завдання на дипломну роботу видається кафедрою в двох примірниках. Один примірник завдання видається студенту, другий залишається на кафедрі. Завдання включає в себе чітке формулювання теми дипломної роботи, перелік питань, що підлягають розробці, та графічного матеріалу, календарний план виконання дипломної роботи. Завдання підписується науковим керівником, консультантом (при його наявності), в тому, що вони видали завдання, а також студентом - в тому, що прийняв дане завдання до виконання, та затверджується завідуючим кафедрою. Завдання входить до складу документів, необхідних для допуску до захисту перед ДЕК.

Важливим етапом в організації виконання дипломної роботи являється переддипломна практика. Під час проходження переддипломної практики можливі уточнення формулювання теми дипломної роботи за узгодженням з науковим керівником. Про зміні теми дипломної роботи студент – дипломник письмово повідомляє завідуючого випускаючої кафедри. Порядок організації переддипломної практики та вимоги щодо її проходження розкриваються у відповідних Методичних вказівках. Під час проходження практики студент повинний зібрати та узагальнити практичний матеріал щодо об‘єкту дослідження не менш, як за три роки. У разі, якщо студент не пройшов переддипломну практику, або отримав незадовільну оцінку під час захисту Звіту з практики, він не допускається до виконання дипломної роботи.

Студент самостійно виконує дипломну роботу, при цьому керується порадами наукового керівника. Головним керівним кафедральним документом організації виконання дипломної роботи є Календарний план, наведений в Завданні та підписаний керівником. Вибравши тему, студент повинен чітко визначити мету дипломної роботи, послідовність її виконання, підібрати відповідну наукову літературу та нормативно-інструктивні матеріали. Кваліфіковану допомогу в цьому можуть надавати викладачі, працівники бібліотеки.

Під час самостійного підбору літературних джерел студенту доцільно використовувати такі каталоги бібліографії:

  • систематичний каталог наукової, навчальної та довідкової літератури;

  • періодичні видання ;

  • нормативно-методичні матеріали.

При цьому необхідно фіксувати бібліотечні шифри кожного джерела, щоб не витрачати часу на повторний їх пошук та оформлення посилань. З метою прискорення роботи доцільно використовувати перелік статей, надрукованих за рік, який подається в останньому (дванадцятому) номері журналу.

Роботу з літературними джерелами треба починати зі складання правильного та повного списку книг, статей, з посиланням на джерело. Найбільш оптимальний варіант - складання картотеки на окремих картках. Після вивчення літературних джерел і нормативних матеріалів студент приступає до складання плану роботи.

Складання плану - один з важливих етапів підготовчої роботи. Від його правильності, чіткості та логічності залежить виконання всієї роботи. Попередній план дипломної роботи полегшує та конкретизує збір необхідної інформації під час проходження переддипломної практики, а також пошук і накопичення необхідної законодавчої та нормативної бази, спеціальної літератури, методичних розробок тощо, що дозволить студенту чітко сформулювати концепцію і повно розкрити розділи дипломної роботи. План повинен відобразити сутність вибраної теми, напрямок її дослідження, постановку окремих питань, використання методів аналізу. Після самостійного складання двох-трьох варіантів плану рекомендується звернутися до наукового керівника. Після обговорення кількох варіантів плану (або на їх основі) складається найбільш оптимальний. Під час виконання роботи план може уточнюватися.

Виконану та оформлену згідно з вимогами дипломну кваліфікаційну роботу студент подає на розгляд науковому керівнику, який дає відзив на неї, в якому відмічає теоретичний рівень дипломної роботи, глибину проведених досліджень, доцільність пропозицій та рекомендацій, їх обґрунтування, відзначає елементи новизни та підготовленість студента до самостійної роботи за фахом, робить висновок про можливість допуску виконаної роботи до захисту (Додаток Б).

Дипломна робота згідно з календарним планом подається студентом на кафедру для її попереднього захисту. Попередній захист дипломної роботи має своєю метою виявити ступінь готовності дипломної роботи та студента – дипломника до її захисту перед Державною екзаменаційною комісією.

Для проведення попереднього захисту дипломних робіт рішенням кафедри створюються кафедральні комісії з числа викладачів кафедри. Усі студенти – дипломники закріплюються за відповідними комісіями розпорядженням завідуючого кафедрою.

Комісія у своїй роботі звертає увагу насамперед на наступне:

  • контролює відповідність змісту дипломної роботи назві теми;

  • з‘ясовує глибину опрацювання ключових питань дипломної роботи;

  • виявляє наявність методичних та методологічних помилок при розробці теми;

  • перевіряє правильність оформлення дипломної роботи.

Комісія заслуховує доповіді, з якими студенти – дипломники готуються виступити на захисті дипломної роботи перед Державною екзаменаційною комісією, задає питання по змісту дипломної роботи. Комісія може обмежитися заслуховуванням одного чи декількох доповідачів та на їхньому прикладі дати необхідні рекомендації. Роботу комісії з попереднього захисту дипломних робіт контролює завідуючий кафедрою.

Під час попереднього захисту ведеться протокол засідання комісії, в якому відзначаються всі виявлені недоліки за структурою, змістом, оформленням дипломних робіт. Якщо дипломна робота цілком відповідає вимогам, комісія приймає рішення "Допустити до захисту". У випадках, коли комісія розкрила недоліки у виконанні дипломної роботи, вона вправі або повторно заслухати захист, або не допустити дипломника до захисту перед Державною екзаменаційною комісією. Недопущені до захисту перед ДЕК студенти мають право захистити свою дипломну роботу на наступний рік. Допуск до захисту являється підставою для брошурування дипломної роботи та надання її на рецензію зовнішньому рецензенту.

Рецензія є важливим документом у складі комплекту документів, необхідних для захисту дипломної роботи перед Державною екзаменаційною комісією. Список рецензентів готується завідуючим випускаючої кафедри при участі наукових керівників дипломних робіт, затверджується наказом ректора до початку роботи комісії з попереднього (кафедрального) захисту дипломних робіт. Рецензентами можуть призначатися доценти та професори інших вищих навчальних закладів, провідні фахівці виробництва, банків, наукових установ. Одному рецензенту, як правило, доручається рецензування не більше чотирьох дипломних робіт денного та не більш чотирьох дипломних робіт заочного відділення. Направлення на рецензію видається випускаючою кафедрою.

Рецензенту студент надає повністю готову дипломну роботу, зшиту, підписану керівником та консультантами, якщо такі призначалися, та допущену до захисту завідуючим випускаючої кафедри. Рецензія на дипломну роботу готується в письмовій формі і повинна відображати ступінь відповідності змісту і обсягу роботи, що рецензується, завданню та вимогам випускаючої кафедри. Рецензент звертає увагу та відображає в рецензії:

- відповідність змісту дипломної роботи назві теми;

- ступінь глибини розробки окремих розділів роботи, її новизну;

- рівень прийнятих у дипломній роботі рішень, обґрунтованість висновків та пропозицій, їхню практичну значимість чи помилковість;

- достатність використання практичних даних, законодавчих та нормативних актів, літературних джерел;

- логіку розміщення розділів та підрозділів дипломної роботи;

- якість оформлення і грамотність написання;

- дотримання студентом чинних вимог щодо оформлення дипломної роботи.

У заключній частині рецензент дає загальну оцінку роботи за чотирьохбальною системою: "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно". При цьому рецензенту надається право окремо викласти свою точку зору щодо теми, змісту та обсягу дипломної роботи. Типовий перелік питань, які необхідно висвітлити в рецензії, наведено у Додатку В.

Рецензія, підписана рецензентом, надається на кафедру не пізніше, ніж за тиждень до початку роботи Державної екзаменаційної комісії. Підпис рецензента завіряється установою, підприємством, в якому він працює. Без зовнішньої рецензії дипломна робота до захисту не допускається.

Дипломна робота захищається перед Державною екзаменаційною комісією. Секретарем Державної екзаменаційної комісії готується список студентів, в якому вказується послідовність захисту їх дипломних робіт. Не пізніше, ніж за два тижня до захисту студент представляє на кафедру наступні документи: дипломну роботу, завдання на виконання дипломної роботи, відзив на роботу наукового керівника, рецензію, залікову книжку. В день захисту студент-дипломник надає демонстраційний матеріал, який повинний ілюструвати зміст дипломної роботи, результати проведених досліджень, висновки, узагальнення та пропозиції. Матеріал включає демонстраційні таблиці, схеми, графіки та діаграми, які є в наявності у дипломній роботі, виконується на стандартних листах формату А4 в кількості, що відповідає кількості членів ДЕК.

Прилюдний захист дипломної роботи починається з представлення до захисту дипломної роботи студента головою Державної екзаменаційної комісії (чи за його дорученням – членом комісії): оголошується тема дипломної роботи, називається науковий керівник, відмічається наявність всіх необхідних для захисту документів та позитивного відзиву керівника дипломної роботи. Студент надає членам Державної екзаменаційної комісії демонстраційний матеріалі і виступає з доповіддю, яка розрахована до 10 хвилин.

В доповіді слід розкрити актуальність обраної теми, дати характеристику об‘єкта та предмета дослідження, доповісти про отримані результати, висловити висновки та пропозиції, обґрунтувати їх ефективність.

Під час доповіді необхідно звернути увагу членів комісії на демонстраційний матеріал без детального пояснювання його змісту.

Після доповіді голова і члени ДЕК задають питання дипломнику з метою визначення рівня його професійної підготовки, ступеня самостійності при виконанні дипломної роботи, ерудиції, далі голова ДЕК (чи за його дорученням – член комісії) оголошує відзив наукового керівника та рецензію. При наявності в рецензії зауважень до дипломної роботи, дипломник зобов‘язаний відповісти ДЕК на ці зауваження.

Результати захисту дипломної роботи оголошує голова ДЕК після засідання комісії. Студенти, які не виконали дипломної кваліфікаційної роботи у встановлені терміни або за результатами захисту одержали незадовільну оцінку, мають право на повторний захист роботи на наступний рік.

Дипломні роботи, в яких результати досліджень рекомендовані до впровадження у виробництво, і які можуть взяти участь у конкурсі дипломних робіт, оголошуються Головою ДЕК під час оголошення оцінок за підсумками захисту. Переможці в конкурсі дипломних робіт відзначаються наказом ректора з врученням Похвальних грамот.

ІІ. СТРУКТУРА, ОБСЯГ ТА ЗМІСТ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Дипломна робота повинна містити постановку відповідної мети і завдань, методику дослідження проблеми, отримані результати, їх аналіз та висновки. Всі частини дипломної роботи необхідно органічно пов‘язати між собою.

Робота повинна мати таку структуру:

1. Титульний лист (Додаток Д).

2. Зміст, в якому вказуються назви розділів, підрозділів та сторінок, на яких вони починаються (Додаток Ж, Додаток З).

3. Вступ.

4. Основна частина, яка складається з трьох або чотирьох розділів.

5. Висновки.

6.Список використаних джерел.

7. Додатки (облікові регістри, форми звітності, аудиторський висновок (звіт), таблиці, графіки, діаграми).

Вступ містить обґрунтування актуальності й практичної значущості обраної теми дипломної роботи, особливості постановки і вирішення питань стосовно конкретних умов дослідження. Слід чітко визначити мету і завдання роботи, предмет, об’єкт дослідження і подати коротку інформацію про нього, методи дослідження та інформаційні джерела дослідження. У вступі подається коротка анотація окремих розділів дипломної роботи, вказується її структура (кількість сторінок друкованого тексту, таблиць, рисунків, додатків, літературних джерел). Обсяг вступу не повинен перевищувати 3-4 стор.

Метою виконання дипломного дослідження є глибоке осмислення теми; комплексне оволодіння методами самостійного дослідження, практичне застосування теоретичних знань для вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення управління діяльністю суб’єкта господарювання. Завдання роботи повинні бути узгодженими з досліджуваним об‘єктом і визначати структуру дипломної роботи.

Структурно дипломна робота може складатися з трьох або чотирьох розділів. При виконанні дипломних робіт на теми, що пов’язані з дослідженням діючої практики обліку і аудиту, чи обліку і аналізу доцільно згрупувати матеріал в чотирьох розділах (додаток ), а в інших випадках – в трьох розділах (додаток ).

Перший розділ дипломної роботи є теоретико-методологічним дослідженням і присвячений вирішенню наступних задач:

  • огляду нормативно-законодавчої бази з досліджуваних питань;

  • теоретико-економічному обґрунтуванню питань, що вивчаються;

  • розгляду концепції предмету дослідження;

  • огляду методологічних основ організації обліку і аудиту з теми дослідження.

Перший підрозділ цього розділу повинен містити законодавчо-нормативні та теоретичні аспекти з розкриття економічного змісту відповідної групи господарських засобів чи процесів, їх класифікацію, оцінку. В ньому студент-дипломник розкриває різні погляди авторів на питання з посиланням на літературні джерела. Особлива увага звертається на викладання найновіших теоретичних розробок та здійснення критичного аналізу різних точок зору з теми дослідження. У цьому підрозділі необхідно висвітлити стан вивчення цього питання за науковими публікаціями, звертаючи особливу увагу на дискусійні положення, нерозв‘язані проблеми, навести різні точки зору на можливе вирішення цих проблем, проаналізувати їх і дати свою оцінку, викласти свою точку зору, окреслити можливі шляхи вирішення спірних питань.

Самостійні підрозділи слід присвятити вивченню та критичній оцінці методологічних основ організації облікової роботи та аудиту з досліджуваних питань.

Виконання теоретичного розділу дипломної роботи повинне ґрунтуватися на підборі та глибокому вивченні студентом необхідного переліку законодавчо-нормативних документів. Особливу увагу необхідно приділити оцінці їхньої повноти, взаємоузгодженості, виділенню недостатньо розв‘язаних проблем і можливих шляхів їх вирішення. Підвищить значимість проведених досліджень відображення досвіду країн з розвинутою ринковою економікою в частині законодавчо-нормативного регулювання і поглиблення теоретико-економічного обґрунтування питань і проблем по обраній темі дипломної роботи. Обсяг першого розділу не повинен перевищувати 30% загального обсягу дипломної роботи.

Другий розділ дипломної роботи повинен відображати діючу на досліджуваному підприємстві практику організації бухгалтерського обліку на відповідній її ділянці.

В цьому розділі необхідно надати коротку організаційно-економічну характеристику підприємства - об‘єкта дослідження. Цей підрозділ дипломної роботи повинен включати правові та організаційні основи функціонування підприємства, загальну оцінку економічного та фінансового стану розвитку підприємства в динаміці за два – три роки.

Зокрема, проведений студентом аналіз повинен бути ув‘язаний з темою дослідження.

Для визначення реального фінансово-майнового стану досліджуваного підприємства необхідно проаналізувати:

  • динаміку валюти балансу та його структури;

  • платоспроможність підприємства і ліквідність його активів;

  • рентабельність підприємства та інші показники.

Необхідно дати характеристику стану облікової роботи на підприємстві (форма обліку, наявність та виконання графіку документообігу, організаційної структури облікового процесу, використання прогресивних методів обліку). Більш поглиблену оцінку повинні отримати ті сторони діяльності підприємства, на основі яких будуть розглядатися спеціальні обліково-аналітичні питання.

В другому підрозділі в короткій формі чітко відображається стан облікової роботи на відповідній ділянці: завдання обліку, документування господарських операцій, організація складського, інвентарного, бухгалтерського, податкового обліку, регістри синтетичного та аналітичного обліку, форми звітності, методика розрахунків.

В тексті зазначають усі відхилення та нововведення на підприємстві (в господарстві) порівняно з нормативними та інструктивними положеннями. Тут же наводять або подають у додатках всі нетипові форми документів, регістрів чи розрахунків, будують загальну схему організації даної ділянки облікової роботи на підприємстві.

Підрозділ первинного та зведеного обліку за темою дослідження повинен містити:

  • характеристику первинних та зведених документів щодо обліку на підприємстві;

  • критичну оцінку організації первинного обліку на досліджуваному підприємстві згідно чинного законодавства.

Підрозділ синтетичного та аналітичного обліку за темою дослідження повинен відображати:

  • характеристику рахунків, що призначені для обліку тих чи інших об‘єктів дослідження;

  • зміст записів по дебету, по кредиту та сальдо зазначених рахунків;

  • бухгалтерські проводки, що зазначаються на досліджуваному підприємстві з обов‘язковим зазначенням суми, на яку вони здійснюються;

  • схему документообігу;

  • регістри аналітичного обліку, що мають місце на практиці досліджуваного об‘єкта;

  • послідовність записів у регістрах бухгалтерського обліку;

  • порядок складання та подання фінансової, а якщо вимагає тема дослідження, і необхідної податкової звітності;

  • критичну оцінку організації синтетичного та аналітичного обліку згідно до чинного законодавства.

Обсяг другого розділу - у межах 50-55% загального обсягу дипломної роботи.