Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
priroda.docx
Скачиваний:
162
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
110.52 Кб
Скачать

29.Позакласна робота з природознавства, її значення, види.

Позакласна робота – складова частина навчально-виховного процесу, одна із форм організації вільного часу школярів. Вона надає широкі можливості для всебічного розвитку учнів і підготовки їх до життя.Позакласну роботу з природознавства організовують на добровільних засадах, для збудження і стимулювання пізнавальних інтересів школярів. Засобами позакласної роботи учитель розширює світогляд учнів, поглиблює знання учнів, розкриває їхні здібності, інтереси та нахили.За способом організації учнів розрізняють індивідуальну, групову, та масову позакласну роботу.

Індивідуальну позакласну роботу з природознавства проводить з учнями, які виявляють стійкий інтерес до природи. Мета такої роботи – розширення кола пізнавальних інтересів школярів та поглиблення їхніх знань про природу.Одним із різновидів індивідуальної позакласної роботи є позакласне читання.Позакласне читання з природознавства розширює та поглиблює шкільну програму, а також задовольняє найрізноманітніші запити й інтереси учнів. Задоволення індивідуальних читацьких інтересів, смаків, нахилів, самостійність учня у виборі книг, роблять індивідуальне позакласне читання одним із важливих засобів формування особистості, розумового, морального та естетичного розвитку.

Предметний гурток є найпоширенішою формою групової позакласної діяльності учнів початкових класів. Мета гуртка з природознавства – зацікавити молодших школярів природознавством, поглибити і розширити їхні знання, виробляти у них навички експериментувати, спостерігати і досліджувати. У гуртку важливо поєднувати індивідуальну самостійну творчу і відповідальну роботу кожного учня з роботою колективною. Роботу в гуртку проводять за тематичним планом.

30.Календарний план для класу-комплекту 1-3 класів на і чверть

І-клас

ІІІ- клас

1

Для чого ми вивчаємо природозн.

Пізнання природи людиною

2

Вода в прир. та в житті людин

Вода в природі.Світовий океан

3

Які властивості має вода?

Властивості води

4

Властивості води

Сонце-найпотужніше джерело енергіі

5

Повітря

Повітря, його склад і властивості

6

Різноманітність рослин

7

Різноманітність тварин

Тварини.Різноманітність тварин

8

грунт

Грунт- важливе тіло природи

9

Гірські породи

Поняття про гірські породи. Їх різноманітн

10

Дикорослі та культурні рослини

Різноманітність культурних рослин

11

Дикі та свійські тварини

Свійські тварини

12

Хто такі комахи

.Комахи

13

Риби

Птахи

14

15

Звірі

Звірі або ссавці

16

Листяні та хвойні рослини

.Х ХХ Хвойні рослини. Їх значення у природі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]