Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skorocheny_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
14.61 Mб
Скачать

Основні види цін і тарифів за окремими класифікаційними ознаками.

Централізовано фіксовані та регульовані ціни

- встановлюються державою на ресурси, що впливають на товари та послуги, що мають вирішальне соціальне значення, а також на продукцію (послуги), виробництво (надання) яких зосереджене на підприємствах (в організаціях), котрі займають монопольне становище на ринку.

Договірні ціни

- встановлюються на підставі домовленості між виробником (продавцем) і споживачем (покупцем) на певні обсяги продукції та строки її поставки

Вільні ціни

– це ціни, що визначаються підприємством (організацією) самостійно. Проте держава певною мірою впливає на договірні та вільні ціни через антимонопольну політику, регулювання умов оподаткування і кредитування для окремих груп підприємств.

Світові ціни

– грошовий вираз міжнародної вартості товарів, що реалізуються на світовому ринку. Вони визначаються: для одних товарів – рівнем цін країни - експортера;для інших – цінами бірж або аукціонів; для деяких готових виробів – цінами провідних фірм світу.

Оптові (відпускні) ціни

- на продукцію виробничо-технічного призначення, товари масового споживання і закупівельні ціни на сільськогосподарську продукцію встановлюється виходячи з: фактичних витрат на виробництво (собівартості) продукції; прибутку підприємства (з урахуванням кон’юнктури ринку, якості продукції); величини податку на додану вартість; суми акцизів (для товарів, з яких справляється акцизний збір); суми ліцензійного збору (для алкогольної продукції).

Закупівельні ціни

- застосовуються постачально-збутковими. Заготівельними організаціями, оптово-посередницькими фірмами, підприємствами (організаціями) оптової торгівлі та іншими юридичними особами, які здійснюють діяльність відповідно до затвердженого статуту. Вони включають оптову (відпускну) ціну підприємства-виробника, податок на додану вартість, акциз, ліцензійний збір, а також витрати цих підприємств (організацій) на закупівлю, збереження, фасування, транспортування й реалізацію продукції з урахуванням одержання прибутку, необхідного для нормальної діяльності.

Роздрібні ціни

- визначаються самостійно торговельними підприємствами, підприємствами громадського харчування та іншими юридичними особами, які здійснюють продаж товарів чи надають послуги населенню, згідно з кон’юнктурою ринку, якістю товару (послуг), виходячи з вільної ціни закупівлі.

Тарифи вантажного та пасажирського транспорту

- відображають плату за перевезення вантажів і пасажирів, які беруть транспортні підприємства з відправників вантажів та іншого населення.

Тарифи на платні послуги

- характеризують розмір оплати послуг із побутового обслуговування населення, послуг банків і зв’язку, що надають фізичним та юридичним особам.

У сучасній практиці господарювання застосовуються також ринкові ціни, які виокремлюються без певної класифікаційної ознаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]