Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_pratsi_ta_inzhenerna_2016.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
244.22 Кб
Скачать

8. Методи навчання.

Основними методами навчання дисципліни «Психологія праці та інженерна психологія» є: лекції, семінарські заняття, самостійна робота студентів з підручником, з іншими джерелами.

Найпоширенішим різновидом лекції є інформаційна, яка передбачає передавання студентам певного обсягу інформації шляхом послідовного розкриття наукових фактів, явищ, процесів.

Для успішного читання лекцій використовуються такі методичні прийоми:

  • принцип циклічності;

  • зв'язок з матеріалом попередньої лекції, іншими дисциплінами;

  • незвичайний початок лекції;

  • проблемний виклад матеріалу, що забезпечує зворотній зв'язок з аудиторією;

  • цікаві приклади-ілюстрації тез;

  • принцип наочності з використанням технічних засобів навчання;

  • аналіз навчальної літератури;

  • підведення підсумків навчальних питань лекції, доведення завдань на самостійну роботу і підготовку до практичних занять.

Крім тематичних лекцій читаються також вступна, заключна і оглядові лекції.

При проведенні семінарських занять використовуються методичні прийоми для активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів; елементи мозкової атаки, презентацій, рольових ігор, ситуаційних задач.

9. Методи контролю.

Методи контролю використовуються відповідно до «Положення про контроль та оцінювання навчальних досягнень студентів за Європейською кредитно-трансферною системою організації навчального процесу в Мукачівському державному університеті» (2014р.)

Поточний контроль проводиться з метою визначення рівня навчальних досягнень студентів на різних етапах опанування навчальної дисципліни, забезпечення зворотного зв’язку між викладачем і студентом у процесі навчання, управління навчальною мотивацією студентів та здійснення коригуючи дій щодо подальшої організації навчального процесу для забезпечення досягнення поставлених цілей.

Поточний контроль здійснюється під час проведення лекційних, практичних (семінарських) занять, а також для перевірки якості самостійної роботи студентів, що проводиться викладачем під час індивідуально-консультативної роботи зі студентом і має за мету перевірку рівня підготовленості студента до виконання конкретної роботи. Поточний контроль реалізується у формі опитування, захисту рефератів, виступів на практичних (семінарських) заняттях, експрес-контролю, тестування тощо, перевірки результатів виконання різноманітних навчальних, творчих завдань, контролю засвоєння матеріалу, визначеного навчальною програмою, запланованого на самостійне опрацювання студентом.

Модульний контроль з навчальної дисципліни проводиться один раз в кінці семестру і визначається як сума середньозважених балів за структурними блоками (аудиторна та самостійна робота, в т.ч. ІРС), контрольний захід (контрольна робота).

Підсумковий контроль для студентів денної форми навчання виставляється як сума середньозважених балів іспиту (ваговий коефіцієнт – 0,4) та модульного контролю.

Підсумковий контроль для студентів заочної форми навчання проводиться у формі семестрового іспиту, який проводиться за традиційною схемою, оцінюється за національною шкалою (ваговий коефіцієнт – 1,0)

Структура проведення семестрового контролю доводиться до відома студентів на першому занятті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]