Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабор_самост_ЛІРА.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.22 Mб
Скачать

1.4.1 Графічний документатор

Графічними образами, винесеними на аркуші креслень ГРАФИЧЕСКОГО документатора, можуть бути різні види розрахункової схеми та її напружено-деформованого стану (епюри зусиль і схеми переміщень вузлів).

Рядок меню режиму ГРАФИЧЕСКИЙ ДОКУМЕНТАТОР складається з таких позицій:

У підсистемі ГРАФИЧЕСКИЙ документатор кожен аркуш креслення на екрані являє собою окреме вікно. Під час вибору команди документатор відкривається вікно, призначене для створення змісту (списку аркушів) і роботи з ним (рис. 1.6, а). На рис.1.6 наведено призначення основних пунктів меню вікна ГРАФИЧЕСКИЙ документатор.

Меню РЕДАКТИРОВАТЬ (рис.1.6, б). У меню РЕДАКТИРОВАТЬ знаходяться операції, що дозволяють користувачеві вводити нові аркуші, видаляти створені раніше аркуші і змінювати їхні імена:

– команда ВВЕСТИ НОВЫЙ ЛИСТ дозволяє створити новий аркуш (піктограма або клавішаIns на клавіатурі). Новий аркуш автоматично стає активним. Ім'я нового аркуша з'являється в списку безпосередньо після обраного аркуша. Ця операція дозволяє також змінити послідовність аркушів у списку. Для цього попередньо необхідно виділити аркуш, що переставляється, і обрати аркуш, після якого треба розташувати виділений. Після виконання операції виділений аркуш стане наступним за обраним, для його редагування необхідно два рази натиснути лівою клавішею миші на символічне зображення аркуша;

– команда УДАЛИТЬ видаляє обраний у списку аркуш (продубльована піктограмою або клавішеюDel на клавіатурі).

Меню ВИД (рис.1.6, в ) активізується в режимі роботи ГРАФИЧЕСКОГО ДОКУМЕНТАТОРА.

Меню СОХРАНИТЬ (рис.1.6, г) містить одну операцію – СОХРАНИТЬ ВСЕ ЛИСТЫ (піктограма ). Ця операція дозволяє зберегти всі аркуші ДОКУМЕНТАТОРА у файлах на диску.

а)

б) в) г) д)

е) є)

ж)

Рисунок 1.6 – Меню для роботи з ГРАФИЧЕСКИМ ДОКУМЕНТАТОРОМ

Меню ВЫВОД (рис.1.6, д) містить одну операцію – виведення всіх аркушів. Ця операція (піктограма ) дозволяє вивести всі графічні документи на пристрій роздруку і керувати друком у стандартних вікнах "ПЕЧАТЬ", "ВЫБОР ПРИНТЕРА" і "ОПЦИИ".

Меню ОПЦИИ (рис.1.6, е) активізується в режимі роботи ГРАФИЧЕСКОГО ДОКУМЕНТАТОРА.

Меню ОКНО (рис.1.6, є ) містить стандартний набір операцій для роботи з вікнами.

Меню СПРАВКА надає можливість працювати з довідковою інформацією (рис. 1.6, ж).

Нижче системної області розташована область безпосередньої роботи з ДОКУМЕНТАТОРОМ.

Перший рядок вікна змісту Документатора це ім'я поточної задачі.

Щоб розгорнути список аркушів, необхідно натиснути лівою клавішею миші на піктограму , що знаходиться перед ім'ям задачі.