Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_курс_Інвестування_08.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальності: 6.050.100, 7.050.104,

7.050.102,7.050.201,

6.050.100, 7.050.107

До друку і в світ дозволяю

Перший проректор університету Д.Л. Череднік

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

з курсу «Інвестування»

Усі цитати, цифровий, Затверджено

Фактичний матеріал та бібліографічні на засіданні кафедри

Відомості перевірені, написання фінансів та кредит

Одиниць відповідає стандартам Протокол № 13 від 16.04. 2007 р.

Укладачі: Л.І. Телишевська

Відповідальний за випуск В.І.Успаленко

Віза декана

Харків 2008

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальності: 6.050.100, 7.050.104,

7.050.102,7.050.201,

6.050.100, 7.050.107

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

з курсу «Інвестування»

Харків 2008

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальності: 6.050.100, 7.050.104,

7.050.102,7.050.201,

6.050.100, 7.050.107

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

з курсу «Інвестування»

Затверджено

на засіданні кафедри

фінансів та кредиту

Протокол № 13 від 16.04.2007 р.

Харків ХДТУБА 2008

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з курсу Інвестування для студентів спеціальностей: 6.050.100, 7.050.104 - “Фінанси”, 7.050.201 - “Менеджмент організацій”, 7.050.102 - “Економічна кібернетика”, 6.050.100, 7.050.107 - “Економіка підприємства”. / Укладач: Л.І. Телишевська – Харків: ХДТУБА, 2008. - 90 с.

Рецензент Ю.М.Кривуц

Кафедра фінансів та кредиту

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………..…4

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ……………………………………….………..……..5

1 ЗАВДАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ……..…………………………………….6

2 ПРИБЛИЗНИЙ ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ І ВИМОГИ ДО ЇЇ ОФОРМЛЕННЯ……………………………………………………………………...9

3 РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ (ЗА ПРИБЛИЗНИМ ЇЇ ЗМІСТОМ)……………………..……………………………....11

3.1 Теоретичні і практичні основи інвестування та оцінки його впливу на фінансові результати підприємства (виробництва)обґрунтування його доцільності (розділ 1 КР)………………………….……………………………….11

3.2 Аналіз передумов інвестування в діюче виробництво з метою його реконструкції (розділ 2 КР).…..…………………………………………………...19

3.3 Обґрунтування та оцінювання ефективності інвестування в реконструкцію виробництва продукції підприємства (розділ 3 КР)………….....20

3.3.1 Прогноз ринку збуту продукції (підрозділ 3.1 КР)……………….........21

3.3.2 Обґрунтування доцільності реконструкції виробництва (підрозділ 3.2 КР)…………………………………………………….……………………………..21

3.3.3 Розрахунок техніко-економічних показників виробництва продукції підприємства після реконструкції (вартісна оцінка витрат і результатів інвестування реконструкції, підрозд 3.3 КР)……………………………………..22

3.3.4 Аналіз беззбитковості проекту (підрозділ 3.4 КР)……………….……...52

3.3.5 Ефективність реконструкції виробництва (підрозділ 3.5 КР).............52

ВИСНОВКИ………………………………………………………………......….53

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………………...54

ДОДАТОК А Титульний лист (зразок)………………………………………...55

ДОДАТОК Б Титульний лист завдання на курсове проектування (зразок)……………………………………………………………………………....56

ДОДАТОК В Вихідні дані до завдання на курсове проектування…………………………………………………………………….....57

ДОДАТОК Г Таблиці з оцінки ефективності інвестиційного проекту (зразки)………………………………………………………………………………59

ДОДАТОК Д Таблиці до розрахунку суми інвестицій за варіантом курсової роботи……………………………………………………………………………….62

ДОДАТОК Е Розрахунок фонду оплати праці……………………...………………………………………………………….72

ДОДАТОК Ж Проектні калькуляції собівартості продукції (зразки таблиць)......................................................................................................................73

ДОДАТОК И Питомі витрати матеріальних ресурсів на виробництво продукції.....................................................................................................................79

ДОДАТОК К Аналіз беззбитковості проекту....................................................85

ВСТУП

Дослідження проблем ефективного інвестування в економіку завжди в центрі уваги, бо інвестиції в змозі вплинути на глибокі відтворювальні основи господарської діяльності і визначають процес економічного розвитку взагалі.

Ринкові відносини в економіці потребують від господарських суб'єктів, з одного боку, підвищення конкурентоспроможності вироблюваної продукції, а з іншого боку, забезпечення стабільності та сталості їх функціонування в умовах динамічно мінливого економічного середовища.

Для подальшого відродження економіки України потрібні інтенсивні капіталовкладення в економічно ефективні та економічно безпечні технології виробництва, що обумовлює пошук шляхів ефективного здійснення інвестиційних проектів. Тим більше, що інвестиції являють собою теперішні затрати на придбання майбутніх вигід, або інакше кажучи, визначену теперішню вартість, яку обмінюють на майбутню вартість.

Розвиток суспільства в цілому й господарських суб'єктів, зокрема, базується на розширеному відтворенні матеріальних цінностей, яке забезпечує зростання національного майна і, відповідно, доходу. Одним із основних засобів забезпечення цього зростання є інвестиційна діяльність, що включає процес вкладення інвестицій (тобто інвестування), а також сукупність практичних дій щодо реалізації інвестиційних проектів як форми матеріалізації інвестицій.

Перебудова підприємства чи окремих його виробництв в процесі інвестування, яка здійснюється на основі досягнень науково-технічного прогресу з метою збільшення виробничих потужностей, поліпшення якості продукції, умов праці й екології виробництва без розширення наявних будівель та споруд, і являє собою реконструкцію виробництва. Цей напрямок інвестицій визнано найбільш доцільним. У ході реконструкції на вивільнюваних площах можуть створюватися нові ефективні виробництва.

Майбутня реконструкція повинна бути технічно й економічно обґрунтованою. З цією метою розробка інвестиційного проекту обов'язково передбачає розрахунок необхідної для реконструкції суми інвестицій, техніко-економічних показників виробництва після його реконструкції, тобто проектних техніко-економічних показників та оцінку ефективності реконструкції виробництва, а значить і оцінку ефективності даного інвестування для її здійснення. Тільки глибоко обгрунтований варіант інвестування може бути рекомендований для реалізації. Викладене вище свідчить про актуальність досліджень аспектів обгрунтування доцільності та оцінки ефективності інвестування.

Загальні положення

Дана курсова робота виконується у процесі вивчення дисципліни “Інвестування” для напряму “Фінанси”. Її склад – теоретична та практична частини.

У курсовій роботі повинні знайти принципові відображення особливості інвестування за різними його аспектами, управління ним, фінансування тощо в залежності від спрямованості її теоретичної частини з обов'язковим висвітленням методичних основ оцінки ефективності та розрахунку точки беззбитковості майбутнього проектованого виробництва.

Напрями досліджень теоретичної частини та її зміст (один розділ переважно з трьома підрозділами) студент повинен заздалегідь узгодити з керівником курсової роботи.

Практична частина цієї курсової роботи (її аналітичний та проектний розділи) охоплює вирішення різних варіантів однакової для усіх проблеми: обґрунтування (розрахунок показників виробництва) та оцінку ефективності інвестування в реконструкцію виробництва продукції. А це пов'язано з необхідністю визначення в першу чергу фінансових результатів інвестування як прирісту майбутнього річного прибутку від реалізації продукції після реконструкції виробництва в порівнянні з річним прибутком до реконструкції, тобто як різниці між зміною обсягу продажу та собівартості продукції до і після реконструкції. В той же час собівартість продукції неможливо розрахувати без визначення інших основних техніко-економічних показників виробництва продукції, таких як: потужність виробництва, виробнича програма, вартість основних виробничих фондів, чисельність персоналу та фонд оплати їх праці тощо.

Оцінка доцільності інвестування у свою чергу на базі визначених фінансових результатів потребує подальших розрахунків, а саме: визначення за сучасними методичними підходами показників ефективності інвестицій і в першу чергу: чистого дисконтованого доходу – ЧДД (чистої приведеної цінності проекту NPV), періоду окупності інвестиційПО, індексу дохідності проектуІД, внутрішньої норми дохідностіВНД тощо, а це неможливо без розрахунку прогнозних грошових потоків.

Загальноприйнятий при техніко-економічному обґрунтуванні (ТЕО) варіантів технічних рішень і визначенні показників виробництва чи їх зміни в результаті реалізації заходів або під час техніко-економічної оцінки доцільності окремого інвестиційного проекту методичний підхід припускає розгляд широкого кола питань, що стосуються обґрунтування точки будівництва, вибору технологічного способу виробництва та визначення асортименту продукції і її споживачів, забезпечення передбачуваного виробництва сировинними і трудовими ресурсами й інше.

У зв’язку з тим, що в курсовій роботі не представляється можливим цілком розробити ТЕО та безпосередньо інвестиційний проект відповідно до діючих нормативних й інструктивних матеріалів, у ній (курсовій роботі) зважуються лише вузлові питання проектування, обґрунтування й оцінки ефективності інвестицій на базі укрупнених методів розрахунку показників, приведених у відповідних додатках і довідкових матеріалах, що підлягають коректуванню відповідно до завдання студента на курсове проектування. Варіант завдання студента відповідає його порядковому номеру в академічному журналі (додаток В).

З огляду на те, що необхідною базою прийняття ефективних управлінських рішень на засадах інвестування є глибокий ретельний аналіз виробничо-господарської діяльності, у курсовій роботі є нагальна потреба використати результати аналізу сучасного стану досліджуваного в ній виробництва для обґрунтування передумов його реконструкції методичні вказівки до самостійної роботи (МВ до сам. роботи).

Аналіз поточних результатів господарської діяльності підприємства припускає з'ясування його економічного потенціалу, загальних результатів господарської діяльності, фінансового стану, ефективності виробничо-господарської і зовнішньоекономічної діяльності за відповідний період.

У процесі аналізу з'ясовуються питання забезпечення сировиною й енергетичною базами, наявності трудових ресурсів, необхідності економічного розвитку підприємства, можливості збільшення й умов збуту продукції. Аналізується рівень виявлення і використання можливих резервів діючих виробничих потужностей, попит на продукцію, додаткове виробництво, яке може бути забезпечене за рахунок внутрішніх резервів і завдяки здійсненню інвестицій.

За резульатами аналізу та відповідно до фактичної і проектної інформації послідовно для варіанта курсової роботи спочатку розраховуються показники виробництва після інвестування, а саме: додаткові капіталовкладення (сума інвестицій) в основні виробничі фонди діючого виробництва, чисельність персоналу та річний фонд оплати праці, собівартість продукції та ціни на неї, обсяг реалізації, прибуток від реалізації і рентабельність продукції і тільки потім –показники ефективності реконструкції в умовах ризику і беззбитковості проекту: чиста приведена цінність проекту, індекс дохідності, період окупності, внутрішня норма дохідності, готівкова, бухгалтерська та фінансова точки беззбитковості проекту.

На базі виконаних розрахунків автор курсової роботи послідовно характеризує вплив інвестицій на фінансові результати підприємства та робить висновки про доцільність чи недоцільність варіанту інвестування, передбаченого його завданням на курсове проектування.