Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЛ_Финансы_ч1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
948.22 Кб
Скачать

4.5 Фінансовий стан підприємства

Поряд із прибутком, як абсолютним показником, аналізуючи результати діяльності підприємства, використовуються і відносні показники рентабельності. Поняття рентабельності означає прибутковість або дохідність виробництва або реалізації всієї продукції (робіт, послуг) чи окремих її видів, по-перше; по-друге, дохідність підприємств, організацій, установ у цілому як суб’єктів господарської діяльності; прибутковість різних галузей економіки, по-третє.

Обчислення рентабельності окремих видів продукції (робіт, послуг) може ґрунтуватися на показниках прибутку від їх випуску або реалізації. При цьому поточні витрати можуть братися в таких варіантах: собівартість продукції (виробнича); собівартість продукції за винятком матеріальних витрат (заново створена вартість), вартість продукції в цінах виробника (вартість за мінусом непрямих податків).

Для розрахунку рівня рентабельності підприємств можуть використовуватися загальний прибуток; прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг), тобто від основної діяльності. При цьому прибуток зіставляється з авансованою вартістю, яку можна визначити в різних варіантах (весь капітал підприємства, власний капітал, позичковий капітал, основний капітал, оборотний капітал).

Для розрахунку рентабельності галузей економіки береться загальна сума прибутку, отримана підриємствами, об’єднаннями, іншими госпрозрахунковими формуваннями, що входять у теорію й практику самоконтролю:

відповідну галузь економіки. На рівень рентабельності галузі впливатиме наявність у ній низькорентабельних і збиткових підприємств.

Показники рентабельності вимірюють прибутковість підприємства з різних позицій і групуються відповідно до інтересів учасників економічного процесу, ринкового обміну (рис. 4.8).

Рис. 4.8 – Класифікація показників рентабельності

Показники рентабельності є важливими характеристиками факторного середовища формування прибутку(доходу) підприємства. З цієї причини вони є важливими обов’язковими елементами порівняльного аналізу й оцінки фінансового стану підприємства. У процесі аналізу виробництва показники рентабельності використовуються як інструмент інвестиційної політики й ціноутворення.

Основні показники рентабельності можна об’єднати в такі групи:

1) показники рентабельності продукції;

2) показники рентабельності капіталу (активів);

3) показники, розраховані на основі потоків наявних коштів.

Перша група показників формується на основі розрахунку рівнів рентабельності (прибутковості) за показниками прибутку (доходу), що відображалися у звітності підприємства (у %):

Балансовий прибуток

Оподаткований прибуток

Обсяг продажу

Обсяг продажу

Прибуток від реалізації

Чистий прибуток

Обсяг продажу

Обсяг продажу

Друга група показників формується на основі розрахунку рівня рентабельності залежно від розміру і характеру авансованих коштів:

Балансовий прибуток

Чистий прибуток

Власні кошти + Довгострокові зобов’язання (інвестиційний капітал)

Акціонерний капітал

Чистий прибуток

Усі активи

Третя групапоказників формується на базі розрахунків рівнів рентабельності, як і показники першої та другої груп, але замість прибутку в розрахунок приймається чистий потік грошових коштів (ЧПГК):

ЧПГК

ЧПГК

ЧПГК

Усі активи

Інвестиційний капітал

Акціонерний капітал

Теорія й практита мають два певних шляхи підвищення рівня рентабельності:

1) збільшення прибутку (Пmax),

2)зменшення витрат (Вmin).