Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MU_KKP_2012.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
694.78 Кб
Скачать

4.4 Вибір режиму роботи підприємства

Режим роботи підприємства (цеху, відділення) характеризується кількістю робочих днів у році, змін на добу з кожного цеху (переділу), тривалістю зміни в годинах і встановлюється відповідно до трудового законодавства за нормами технологічного проектування підприємств будівельних матеріалів.

Правильний вибір режиму роботи заводів дозволить підприємству забезпечити виконання виробничої програми у разі оптимальних витрат робочого часу і матеріальних ресурсів, що в кінцевому рахунку позитивно позначиться на собівартості готового продукту.

У залежності від характеру виробництва на заводі може бути прийнятий двозмінний або трьохзмінний режим роботи. Двозмінний режим може застосовуватися тільки під час перериваного характеру виробничого процесу. При цьому доцільно працювати в двох рівнозавантажених змінах. У третю зміну здійснюється ремонт і підготовка устаткування до роботи.

Трьохзмінний режим роботи може застосовуватися як під час перериваного, так і під час безперервного технологічного процесу.

Заводи виробництва будівельних матеріалів і виробів мають склади сировини, підготовчі, випалювальні, помольні, транспортні цехи, склад готової продукції. Їхній режим роботи може бути різним.

У залежності від виду виконуваного процесу рекомендуються такі режими роботи:

 для підготовчих і помольних відділень  двозмінний з перериваним тижнем;

 у випалювальних відділеннях з обертовими і шахтними печами  трьохзмінний з безперервним тижнем;

 у цехах варіння гіпсу з гіпсоварильними казанами, демпферами  з перериваним тижнем з двома або з трьома змінами;

 для складів сировини і готової продукції з використанням залізничного транспорту  трьохзмінний, а для автотранспорту  двозмінний;

 у цехах теплової обробки з щілинними камерами  трьохзмінний з безперервним тижнем, з ямними камерами  трьохзмінний з безперервним або перериваним тижнем.

Робочий час  це встановлена законодавством тривалість робочого дня. Разом з тим, під робочим часом мається на увазі період, протягом якого трудящий знаходиться на підприємстві в зв'язку з виконуваною їм роботою.

У даний час на більшості підприємств установлений п'ятиденний робочий тиждень із тривалістю робочого дня 8 годин 12 хвилин у разі 41-годинного робочого тижня. Або п'ятиденний робочий тиждень із тривалістю робочого дня 8 годин, але при цьому кожний 8 тиждень має 1 вихідний день.

Фонд робочого часу  це норма робочого часу на відповідний обліковий період (рік, місяць, тиждень і т.д.). Він залежить від режиму роботи. Розрізняють річний фонд робочого часу робітників і річний фонд робочого часу устаткування. Існує три види робочого часу: календарний, номінальний і дійсний.

Календарний фонд Fк робочого часу для одиниці устаткування або одного робітника визначається кількістю календарних днів у році на 24 години на добу:

Fк = Д . tc , (4.1)

де Д  число днів у розрахунковому періоді (у році);

tс  число годин у добі.

Fк = 365х24 = 8760 ч  у звичайному році;

Fк = 366х24 = 8784 ч  у високосному році.

Номінальний фонд Fн фонд робочого часу залежить від числа робочих днів у році та прийнятому режимі (змінності) роботи підприємства і може бути визначений за формулою, ч

Fн = [(Д Дн) . tсм Дсп . tсп ] . nс, (4.2)

де Дн  число неробочих (вихідних і святкових) днів у році;

tсм  тривалість робочої зміни, ч;

Дсп  число передвихідних, передсвяткових днів зі збереженою тривалістю робочої зміни;

tсп  час, на який скорочується тривалість робочої зміни в передвихідні та передсвяткові дні, ч;

nс - прийнятий режим змінності підприємства, цеху (1, 2, 3 зміни), у разі визначення Fн для робітників nс = 1.

Дійсний фонд Fдр часу роботи робітника визначають виходячи з його номінального фонду часу з урахуванням відпустки та інших планових невиходів на роботу (хвороба, відпустка на навчання, годівлю грудних дітей і т.п.).

Тривалість основної відпустки може бути 15, 18, 24 дня. Тривалість різних невиходів на роботу в курсовому проекті можна приймати від 0,2 до 12 днів.

Fд.р = Fнр tп , (4.3)

де tп  неминучі втрати робочого часу з поважних причин;

tп = (tотп + tнев) . tсм , (4.4)

де tотп  час відпусток;

tнев  час невиходу на роботу з поважних причин.

Дійсний фонд Fдо часу роботи устаткування визначається з урахуванням витрат часу на ремонт.

Облік зупинки устаткування на ремонт у проекті необхідно робити за допомогою коефіцієнта використання устаткування Кисп, величина якого в курсовому проекті приймається рівною 0,85:

Fдо = Fно . Кисп , (4.5)

де Кисп  коефіцієнт використання устаткування.

У дипломному проекті необхідно зробити розрахунок фондів робочого часу Fк , Fн , Fд , а результати розрахунку внести до табл.1.

Таблиця 1  Режим роботи підприємства

Наймену-вання цеху, відділення, техноллгіч-ного переділу

Характеристика

режиму роботи

Річний фонд робочого часу, год

кількість рабочих днів у році

кіль-кість змін

на добу

Трива-лість зміни,

год

Кален-

дарний

Fк

Номінальний,

Fн

Дійсний,

Fд

для робіт-ників

для устат-кування

для робіт-ників

для устат-кування