Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МорозOв.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
816.36 Кб
Скачать
    1. 3.3.Визначення типу екологічної ситуації залежно від вмісту пестицидів у грунті.

Відносно пестицидів визначення типу кризової ситуації слід робити за допомогою даних, що характеризують рівень пестицидного навантаження. Це дає змогу у цілому адекватно оцінити екологічний стан грунтів з цього аспекту. Однак для більш об’єктивної оцінки необхідно використовувати і дані стосовно залишкових кількостей пестицидів у грунтах і рослинах. Оцінку забруднення грунтів і рослинної продукції залишковою кількістю пестицидів проводять шляхом порівняння фактичного вмісту пестицидів у ґрунті чи у сільськогосподарській продукції з гранично допустимими концентраціями.

До показників діагностики кризової ситуації, яка обумовлена вмістом пестецидів у грунті в Іванівсського районі, відносяться:

  • вміст залишкової кількості пестицидів у грунтах,

Ептам – 1,8 (0,9) мг/кг (ГДК);

  • Рівень пестицидного навантаження, 8,0 кг/га;

Таблиця 3.2 – Тип екологічної ситуації залежно від вмісту пестицидів у ґрунті.

Тип екологічної ситуації

Рівень прояву кризових явищ

5. Катастрофічний

Рівень пестицидного навантаження перевищує 7 кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у ґрунті суттєво (у 2 – 10 і більше разів) перевищують ГДК.

Робимо висновок, що за рівнем пестецидного навантаження Каланчацького району має Задовільний тип екологічної ситуації, виходячі з відомих показників кризової ситуації.

    1. 3.3.Визначення типу екологічної ситуації за важкими металами

Більш складним є визначення ситуації щодо забруднення грунтів важкими металами. Відомо, що контроль грунтів за станом їх забруднення важкими металами може бути здійснено за вмістом як валових, так і рухомих форм елементів. Але ситуація ускладнюється тим, що у деяких випадках абсолютне значення вмісту того чи іншого елементу у ґрунті навіть при двох-трьох і більших перевищеннях фонового вмісту не завжди свідчить про токсичність ґрунту для рослин. При визначенні екологічного стану грунтів стосовно забруднення їх важкими металами слід керуватися даними щодо порівняння фонового (кларків) та фактичного вмісту елементів у ґрунті зі значеннями ГДК важких металів у ґрунті (таблиця 3.3 та 3.4). До показників діагностики кризової ситуації, яка обумовлена вмістом валових форм важких металів у ґрунті, на території Іванівського району, відносяться:

  • вміст валових форм важких металів у грунтах (Кадмій) – 2,5 мг/кг;

Таблиця 3.3. - Валовий фоновий вміст і ГДК важких металів у ґрунтів

Елемент

Кларк, мг/кг

ГДК, мг/кг

Кадмій

0,5

3

Таблиця 3.4. – ГДК важких металів у рослинницькій продукції

Елемент

ГДК, мг/кг

овочі

зерно

Кадмій

0,03

0,03

Таблиця 3.5 – Типи екологічної ситуації залежно від вмісту важких металів у ґрунті.

Тип екологічної ситуації

Рівень прояву кризових явищ

4. Кризовий

Вміст валових форм важких металів у ґрунтах в 2 – 10 , у рослинницький продукції в 1,1 – 1,5 разів вищий за ГДК, рухомих форм у ґрунтах – у десятки разів вищий за ГДК;

З урахуванням цього тип екологічної ситуації стосовно важких металів на території Іванівського району знаходиться в сприятливому екологічному стані.