Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
326.06 Кб
Скачать
    1. Визначення типу екологічної ситуації за важкими металами

В системі геоекологічних досліджень ґрунти розглядаються як важливі буферні системи, що спроможні регулювати і, в цілому, знижувати техногенне забруднення зони аерації, рослинності, поверхневих та підземних вод. На сучасному етапі розвитку цивілізації ґрунти зазнають колосального негативного комплексного впливу з боку людини. В першу чергу цей вплив виражається забрудненні ґрунтів важкими металами. Важкі метали відносяться до пріоритетних забруднюючих речовин, спостереження за якими обов'язкове у всіх середовищах. Важкі метали, які потрапляють у ґрунт у вигляді різних хімічних сполук, можуть накопичуватись в ньому до високих рівнів, що небезпечно для нормального функціонування ґрунтової біоти. У малих концентраціях метали, як мікроелементи, необхідні для нормальної життєдіяльності мікроорганізмів. У високих концентраціях важкі метали негативно впливають на структуру і функції природних екосистем, змінюють ґрунтовий біоценоз, функціонування якого підтримує родючість ґрунту. Під впливом важких металів відбуваються порушення в структурі комплексу ґрунтових мікроорганізмів, пригнічення їх біохімічної діяльності, інгібування активності цілого ряду ферментів — фосфатаз, протеаз, дегідрогеназ, інвертаз та ін.

При аналізах проб ґрунту було встановлено, що вміст валових форм важких металів у ґрунті складає 950 мг/кг. На підставі отриманих даних роблю висновок що розглянута територія Новотроїцького району – є в задовільному становищі, адже отримане значення вмісту важких металів дещо перевищує кларки, але не досягає ГДК.

    1. Висновки щодо забруднення території

В цілому роблю висновок що землі Новотроїцького району знаходяться в передкризовому становищі. Для покращення ситуації пропоную наступні варіанти вирішення проблеми:

Рекомендований спосіб ведення с.-г. виробництва – звичайний, з обмеженням вирощування листових овочевих культур у відкритому ґрунті.

Агротехнічні заходи - Використання тих самих агротехнічних заходів, що і для задовільної екологічної ситуації, але з обмеженим застосуванням пестицидів і з перевагою відвальної оранки над поверхневим обробітком ґрунту.

Заходи особливого призначення - внесення на територіях, де прогнозується погіршення екологічного стану підвищених доз гною та профілактичних доз (0,5-1,5 т/га) кальцієвмісних сполук.

Запобігання ураженню ґрунтів пестицидами. Транспортувати пестициди від місця зберігання до місця застосування дозволяється лише при безпосередньому їх використанні, у спеціально обладнаному транспорті. Після закінчення обробки рештки пестицидів треба вивезти для зберігання або ліквідації. Не допускається застосування пестицидів, яке перешкоджає чи обмежує всі види водокористування, а також шкідливо впливає на навколишню флору і фауну. Внаслідок сільськогосподарського зрошення в поверхневі води не повинні потрапляти зворотні води, концентрація пестицидів у яких перевищує норму. Неприпустимо скидати у водні об'єкти пестициди, їх рештки і відходи, пакувальні матеріали і стічні води, забруднені пестицидами, мити забруднені пестицидами тару, спецодяг, машини і обладнання в поверхневих водах, набирати воду забрудненим обладнанням. Великі масиви культур, які обробляють багаторазово, рекомендується розміщувати з урахуванням рози вітрів на відстані не менш як 1000 м від населених пунктів, а поблизу них вирощувати на невеликих площах культури, які не потребують багаторазових обробок.

Запобігання ураженню ґрунтів важкими металами. До агротехнічних прийомів боротьби із забрудненістю ґрунтів важкими металами належать вапнування і внесення органічних добрив. Завдяки вапнуванню вдається у декілька раз зменшити вміст свинцю в сільськогосподарських культурах, які вирощують на забруднених ґрунтах. Вапно найбільш ефективне на ґрунтах, забруднених кадмієм.

Високими властивостями детоксикації характеризуються гній, торф, компости, а також цеоліти.

Велику роль у локалізації важких металів відіграють зелені насадження. Так, садіння вздовж автомагістралей суцільної смуги з глоду і клена польового знижує вміст свинцю в овочах, які вирощують у зоні впливу автострад, на 30-50%.

Існує і ряд біологічних методів, наприклад: вирощування рослин, які слабо реагують на надлишок важких металів у ґрунті; вирощування на забруднених ґрунтах культур, які не вживають тварини та люди. Найбільш забруднені ділянки необхідно відводити під заліснення і вирощування декоративних рослин.