Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
222.72 Кб
Скачать

- Сумарні витрати праці, чол./змін;

- Тривалість виконання робіт – Тдн (за календарним графіком)

- Виробіток на одного працюючого в зміну - , м2/зм

Більш детальну інформацію можна отримати у консультанта даного розділу.

  1. Економіка

Починати складання кошторисів у дипломних проектах рекомендується з підготовки вихідних даних у відповідності з варіантом завдання для кожного студента. Консультант розділу видає індивідуальні завдання відповідно до проекту, що розробляється. По кожному варіанту розраховується будівельний об’єм основного об’єкту. Відповідно до цих об’ємів визначаються укрупнені показники кошторисних прямих витрат на 1м3 об’єму споруди. Знаходимо загальну вартість прямих витрат для будівельних, внутрішніх, санітарно-технічних і електромонтажних робіт на придбання і монтаж технологічного обладнання. Додавши до прямих витрат загальновиробничі витрати та планові нагромадження (кошторисний прибуток), складаємо локальні кошториси основної будівлі. З цих локальних кошторисів складаємо об’єктний кошторис з урахуванням групування робіт та витрат по відповідним графам базисної кошторисної вартості. На підставі об’єктних кошторисів на будівництво основної будівлі та допоміжних об’єктів складають зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва, відповідно до найменувань наступних глав.

1. Базисна кошторисна вартість (підготовка території будівництва, основні об’єкти будівництва);

2. Об’єкти підсобного і обслуговуючого призначення (енергетичного та транспортного господарства, зв’язку, водовідведення, тепло-, і газопостачання, благоустрою та озеленення територій);

    • тимчасові будинки та споруди (використовуються тільки у період будівництва основних об’єктів).

    • Інші роботи і витрати (виробництво робіт у зимовий час і т. п.);

    • Утримання дирекції (технагляд) підприємства (установи), що будується;

    • Підготовка експлуатаційних кадрів;

    • Проектні та вишукувальні роботи.

3. Кошти на компенсацію витрат, які пов’язані з ринковими умовами

будівництва

    • обов’язкові відрахування, збори та платежі;

    • резервний компенсаційний фонд замовника.

За підсумками зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва вказуються повернені суми вартості:

    • матеріалів і деталей, що отримані від розбирання тимчасових будинків і споруд;

    • матеріалів і деталей, що отримані від розбирання конструкцій, знесення та перенесення капітальних будинків і споруд;

    • залишкова (балансова) вартість устаткування, що демонтується, або переставляється у межах підприємства, яке реконструюється;

    • дані про часткову вартість підприємств та організацій у будівництві об’єктів загального користування, або загальновузлових об’єктів.

Більш детальну інформацію можна отримати у консультанта даного розділу.

  1. Охорона праці

У дипломному проекті студент повинен показати своє вміння передбачити можливе виникнення небезпечних та шкідливих виробничих факторів на будівельному виробництві. Необхідно виконати інженерні розрахунки, розробити і впровадити у виробництво раціональні, принципово нові технологічні процеси, які максимально знижують, або повністю виключають небезпечні та шкідливі виробничі фактори і забезпечують оптимально безпечні умови праці.

Розділ «Охорона праці» складається з чотирьох підрозділів:

7.1. Небезпечні та шкідливі фактори при виконанні будівельних робіт. Вид робіт визначає студент відповідно до завдання кафедри, та узгодивши свій вибір з консультантом з даного розділу. При узгодженні виду робіт, дипломник визначає технологічні операції і для виконання кожної з них обирає машини та обладнання, перелік професій, перелік небезпечних та шкідливих виробничих чинників.

7.2. Заходи по запобіганню небезпечним умовам праці. В даному розділі дипломник повинен розробити заходи, які забезпечують збереження здоров’я та працездатність людей при виконанні даного виду роботи. Розділ виконується відповідно до вимог, встановлених законодавчими актами, вимог нормативно-технологічної документації, правил та інструкцій. Перелік основних вимог з технологічних операцій охорони праці:

- стать і вік працюючих, наявність медогляду, необхідність у кваліфікаційній комісії, інструктажі з техніки безпеки, наявність пільг;

- підбір засобів індивідуального захисту для працюючих;

- основні санітарні вимоги до об’єкту будівництва (з урахуванням рози вітрів);

- засоби колективного захисту на будівельному майданчику (огородження, освітлення і т.д.) та на машинах і механізмах (заземлення, занулення, блокування кранів);

- перелік пристосувань для безпечного виробництва робіт;

- основні вимоги безпеки при виконанні технологічних операцій.

7.3. Заходи з пожежної безпеки.

- вказати категорію вибухово-пожежної та пожежної безпеки будівель, розташованих на будівельному майданчику, відповідність ступеню їх вогнестійкості, відстань від робочих місць до евакуаційних виходів;

- вказати клас вибухонебезпечних електроприміщень;

- дати перелік первинних засобів пожежогасіння на об’єкті, будівельному майданчику і на машинах;

- викласти основні вимоги пожежної безпеки при виконанні технологічних операцій.

7.4. Розрахункова частина. Відповідно до виписаного консультантом завдання, студент повинен зробити розрахунок по запобіганню небезпечним факторам при експлуатації машин і механізмів. Перелік деяких завдань:

- визначення небезпечної зони роботи вантажопідйомного крану;

- розрахунок стійкості схилу котловану у рейковому путі баштового крану;

- розрахунок природного, або штучного освітлення будівельного майданчика, чи приміщення;

- розрахунок допустимого схилу котловану та траншеї;

- розрахунок риштувань і підмостків на міцність при максимальному навантаженні;

- розрахунок траверси для ферм при монтажних роботах;

- визначення границі вогнестійкості споруд;

- розрахунок занулення, або захисного заземлення;

- розрахунок кріплення схилу і т. ін.

Більш детальну інформацію можна отримати у консультанта даного розділу.

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ ЗАХИСТУ ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТІВ

За поданням випускових кафедр керівниками дипломних робіт наказом ректора вищого навчального закладу призначають професорів, доцентів, викладачів, наукових співробітників, а також висококваліфікованих фахівців, що працюють у будівельній галузі. Обов’язки керівника кваліфікаційної роботи викладено у спеціалізованій літературі.

За пропозицією керівника випускової роботи, у разі необхідності, кафедрі надається право запрошувати консультантів з окремих розділів від виробництва (за рахунок ліміту часу, відведеного на дипломне проектування). Консультанти надають допомогу студенту в роботі над відповідними розділами проекту, перевіряють якість виконання та розписуються на титульному аркуші.

Закінчену кваліфікаційну роботу, підписану студентом та консультантами, подають керівнику для написання відгуку. У відгуку має бути характеристика усіх розділів виконаної роботи, а також відзначено особисті якості дипломника, рівень його підготовки до самостійної професійної діяльності, зроблено висновок про можливість допуску студента до захисту роботи перед Державною екзаменаційною комісією. Далі дипломний проект повинен пройти нормо-контроль – відповідність технічної документації існуючим нормативним документам та державним стандартам.

Завідувач кафедри на підставі попереднього захисту та рішення, прийнятого на засіданні кафедри, робить відповідний запис з наданням допуску до захисту на титульному аркуші.

До захисту допускають кваліфікаційні роботи, що оформлені згідно з чинними вимогами Єдиної системи конструкторської документації та Єдиної системи технічної документації.

Після цього дипломний проект направляється на зовнішню рецензію (бланк дивись у додатках). Рецензентами можуть бути провідні спеціалісти з виробництва, заслужені фахівці будівельної галузі. Склад рецензентів затверджує ректор вищого навчального закладу за поданням декана факультету

Відгук керівника проекту та рецензія до пояснювальної записки не підшиваються. Дипломник, прочитавши рецензію, робить виправлення, враховуючи зауваження рецензента.

У випадку невиконання дипломного проекту у визначені терміни студент відраховується з вищого навчального закладу за неуспішність з наданням права захисту проекту протягом наступних двох років. При наявності поважних причин, підтверджених документально, термін проектування може бути продовжено.

Студент виконує дипломний проект самостійно шляхом рукопису і безпосереднього креслення, або з використанням фахових комп’ютерних програм та роздрукуванням. В останньому випадку електронний варіант проекту надається на випускову кафедру і, за необхідності, представляється державній комісії для контролю. Несамостійно виконаний дипломний проект не допускається до захисту і студент отримує нове завдання на проектування рішенням завідувача випускової кафедри.

Захист дипломних проектів проходить на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії. Перед захистом розрахунково-пояснювальна записка надається для детального ознайомлення голові Державної екзаменаційної комісії, а аркуші графічної частини розміщують на стендах і використовують під час доповіді як ілюстративний матеріал. Доповідь дипломника щодо змісту виконаної роботи має бути стислою і триває 10-12 хвилин. Далі студент відповідає на запитання членів ДЕК та присутніх, потім оголошується відгук керівника та рецензія. На засіданнях ДЕК ведуться індивідуальні протоколи захисту проектів. В кінці кожного дня захисту на закритому засіданні виставляються оцінки за виконання і захист дипломних кваліфікаційних проектів. При оцінюванні враховується зміст і якість виконання проекту, оформлення графічної частини, якість відповідей на запитання та професійність доповіді.