Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маг.раб.Винн. (Восстановлен).docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
238.12 Кб
Скачать

1.7 Система управління фізичною культурою і спортом на різних рівнях організації

Поняття “система” грецького походження. Воно означає зібране з декількох частин загальне ціле [154м].

Різноманіть визначень системи, які зустрічаються у літературі, не суперечать один одному. Вони відрізняються лише ступенем розкриття цього поняття. Сутність цих визначень зводиться до розтлумачення системи як сукупності взаємодій об’єктів, елементів, властивості яких відрізняються від суми цих елементів [19м]. Все те, що не входить в систему, впливає на неї або відчуває зворотній вплив системи і називається її зовнішнім середовищем.

Важливі системні поняття відображає організація, яка виявляє комплекс властивостей, що характеризують визначену упорядкованість елементів системи і сукупність її взаємодій [28м].

Існують щонайменше два погляди на розуміння терміну “організація”. З одного боку, мова піде про послідовність з’єднання елементів, що дуже близько з поняттям“структура”. В цьому розумінні, під “організацією” розуміють ієрархію рівнів. Але треба зазначити, що поняття “організація” і “структура” неможливо порівняти як сукупність понять. Структура відображає більш стійкі прояви даної упорядкованості відносин і зв’язків між елементами [155м]. Вона є основною частиною системи, перш за все, у відображенні елементів у просторі. Складність структури визначається кількістю сторін і властивістю елементів, які беруть участь у взаємодіях між собою. Стійка сукупність специфічна системоутворюючим зв’язкам або комунікаціям. В залежності від природи елементів зв’язки можуть бути прямими і посередніми, жорсткими і гнучкими. Крім того, виділяють прямі і зворотні, незворотні зв’язки, посилюючи, циклічні та інші.

Інакше, дані зв’язки можуть бути названі відносинами. Такі зв’язки (відносини) можуть бути вертикальними та горизонтальними [9,98,154м]. Вертикальні зв’язки – це зв’язки лінійного і функціонального управління. Горизонтальні зв’язки – це взаємодії зв’язків одного рівня, відносин координації. Таким чином, організація системи визначається у двох формах:

  • структура (тактика);

  • процес взаємодії елементів (динаміка).

Принциповим є також виділення складових елементів великих систем. Ці частини прийнято називати підсистемами [70м].

Таке визначення дуже важливе з точки зору обґрунтування автономних закономірностей розвитку елементів, точніше, підсистем. Таким чином, фізична культура і спорт як галузь є відкритою системою зі складною структурою і комплексом прямих і зворотних зв’язків з освітою. В той же час, вона тісно взаємодіє у загальній соціальній системі з усіма її підструктурами по ієрархічному принципу (суб’єкт – об’єкт) і по принципу координації (погодження між рівнозначними елементами)[1,8,10,47,136,143м].

Розділ іі методи й організація дослідження

Для проведення наукового дослідження клубів в системі керування Центру дитячої та юнацької творчості необхідно дати більш детальне обґрунтування самому процесу дослідження, тому що це зв'язано з деякими особливостями управлінської діяльності.

У першому розділі ми обґрунтували системи управління позашкільними навчальними закладами у сфери освіти та фізичної культури і спорту, а також її компонента – системи керування й організації самого керування в системі держави і конкретно галузі позашкільної освіти.

Під час дослідження було виявлено, що реорганізація підходу до позашкільних навчальних закладів призведе до поліпшення навчально-виховного, фізкультурно-спортивні та організаційно-масового процесів.

На основі величезного і різноманітного обсягу інформації було звернуто увагу на те, що основною ланкою й елементом удосконалювання системи позашкільної освіти є клуби за місцем проживання в системі Центру дитячої та юнацької творчості.

Встановлено, що для рішення існуючих проблем у створенні умов формування свідомого ставлення до навчально-виховного процесу, задоволення освітньо-культурних потреб, вдосконалення та організації дозвілля вихованців позашкільних навчальних закладів, необхідно виявити організаційні резерви, тобто визначити фактори, що обумовлюють причину і наслідок негативних явищ, позитивних тенденцій у процесі функціонування позашкільного навчального закладу.

Отже, інформаційний пошук, як вид дослідження, дозволив нам визначити проблему дослідження самого об'єкта навчально-виховного, фізкультурно-спортивного та організаційно-масового процесів – системи управління. Однак, для рішення даної проблеми необхідно здійснити подальший науковий пошук зазначеного об'єкта, як у теоретичному, так і в методологічному аспектах. Для цього необхідно використовувати наукові методи різних наук і, у тому числі, науки керування.

У цьому зв'язку нами були розроблені і застосовані наступні методи дослідження:

  • аналіз документів (традиційний);

  • організаційний аналіз;

  • організаційний діагноз;

  • організаційне проектування.

Розмаїття застосованих методів обумовлено складністю досліджуваного явища і характером розв'язуваних задач (аналізом і проектуванням процесів удосконалювання системи керування навчально-виховним, фізкультурно-оздоровчим та організаційно-масовим процесами).

Аналіз літературних джерел та документів.

Даний метод був необхідний для:

  • визначення основних параметрів у роботі клуба в системі Цетру дитячої та юнацької творчості, що випливають з постанов керівних органів;

  • виявлення даних статистичної звітності, що дозволяють простежити динаміку основних показників клубної роботи;

  • збору матеріалів про стан об'єктів дослідження (змісту, формах, методах, роботи, функціональних обов’язків кадрів);

Було звернуто увагу на 85 літературних джерел та відмічено недостатність практичного та теоретичного рішення питань у позашкільній освіті. Саме тому була використана додаткова література, у якій йде мова про управління процесами в освіті та формування фізичного, психічного, духовного здоров'я особистості.

Вивчалися наступні види документів:

  • постанови центральних і місцевих керівних органів з питань освіти і науки та фізичної культури і спорту;

  • нормативні документи, що регулюють діяльність органів управління позашкільними навчальними закладами різних рівнів;

  • інструктивно-методичні матеріали, плани і програми розвитку фізичної культури і спорту;

Було проаналізовано 30 офіційних документів. Застосовувалося традиційний метод аналізу документів.

Традиційний аналіз, що дозволяє розкрити зміст документів, застосовувався для вивчення документів керівних органів, документів міських, районних відділів освіти, документів адміністрацій і громадських організацій, матеріалів звітів та ін.

Метою традиційного аналізу документів з'явилося перетворення пошуку в них інформації у форму адекватну задачам дослідження.

Організаційний аналіз. Даний метод привнесений у педагогічне дослідження організаційно-педагогічних проблем фізичної культури і спорту з методології науки керування.

З метою більш глибокого вивчення доцільно було розчленувати об'єкт дослідження (систему керування Центром дитячої та юнацької творчості) на окремі його компоненти з наступним угрупованням отриманих даних для виявлення причинно-наслідкових зв'язків між ними.

Сутність застосування даного методу полягала в послідовному виконанні наступних процедур:

  • розчленовування об'єкта дослідження на його складові частини (підсистеми, рівні, елементи системи керування й ін.);

  • угруповання і пояснення даних, одержання при вивченні окремих елементів системи керування (функцій, методів, форм, технології, кадрів керування);

  • угруповання і пояснення даних, отриманих при вивченні всієї сукупності елементів системи керування.

Організаційний діагноз. Сутність даного методу полягала в тім, щоб на основі зведеної аналітичної таблиці дослідження логічним шляхом визначити: характер майбутньої роботи з удосконалювання керування; напрямку діяльності, що бідують в удосконалюванні; «вузькі» місця, шляхи оптимізації.

Результати організаційного діагнозу служили основним для рішення багатьох приватних задач дослідження, зв'язаних з організаційним проектуванням системи керування клубів в системі Центру дитячої та юнацької творчості.

Організаційне проектування. Суть методу зводилася до розробки проекту даного дослідження відповідно етапам, процедурам, операціям.

У результаті застосування даного методу були виконані дослідницькі процедури, зв'язані з установленням послідовності, розмежуванням етапів розробки технологічної програми, обґрунтуванням їхнього змісту, проектуванням її основних компонентів (цілей, процедур, операцій, умов їхнього успішного виконання), а також організаційного механізму керування, виявлення організаційних резервів у системі керування, щоб розробити проект конкретних організаційних заходів.

Дослідження проводилося в 2002-2004 роках у районах міста Харкова. Основним об'єктом дослідження був Центр дитячої та юнацької творчості Комінтернівського управління районної освіти.