Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маг.раб.Винн. (Восстановлен).docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
238.12 Кб
Скачать

3.2 Організація роботи різнопрофільного навчального закладу на прикладі Центру дитячої та юнацької творчості

Упродовж останнього десятиліття відбуваєть­ся процес реформування позашкільної освіти та виховання: триває пошук нової ідеї функціону­вання позашкільного закладу, нових форм і ме­тодів творчого розвитку дітей. Позашкільна осві­та посіла вагоме місце в системі безперервної освіти і стала її невід'ємною й унікальною ланкою.

Про державне замовлення на здобуття дітьми позашкільної освіти свідчать законодавчі та нормативні акти, прийняті в нашій країні за останнє десятиріччя. 1991 року Уряд України підписав Кон­венцію ООН про права дитини і Всесвітню декла­рацію про забезпечення виживання, захисту і роз­витку дітей, у вересні цього самого року Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію ООН про . права дитини. У прийнятій 28 червня 1996 року Конституції України зазначено, що Основний за­кон України відповідає міжнародно-правовим нор­мам у сфері захисту прав людини, дитини, а зокрема, у статті 53 визначено: «Держава забезпечує розвиток... позашкільної освіти». Статті 3, 5, 9, 25, 38, 39 Закону України «Про освіту» в редакції від 23 березня 1996 року розкривають право дитини на освіту, творчий розвиток, становлення позашкільної освіти як лан­ки безперервної освіти.

Сучасне законодавство України визнає не­обхідність забезпечення умов для розвитку твор­чих інтересів дітей та молоді. Право на творчий розвиток закріплено у Кодексі про шлюб та сім'ю України, Цивільному процесуальному кодексі України, Кодексі Законів про працю України, Основах законодавства про охорону здоров'я, За­конах України «Про основи соціальної захище­ності інвалідів в Україні», «Про державну допо­могу сім'ям із дітьми», «Про сприяння соціаль­ному становленню та розвитку молоді в Україні», «Про освіту». Цей принцип є основним у Націо­нальній програмі «Діти України». Основним нор­мативним документом, який визначає державну політику в галузі позашкільної освіти, є Закон України «Про позашкільну освіту».

Стратегія розвиткуЦентру дитячої та юнацької творчості

Першорядного значення набуває розробка за­гальної стратегії розвитку позашкільної освіти як повноправного інституту в системі безперервної освіти, дослідження теоретичних основ позашкіль­ної педагогіки, яка має свої особливості, законо­мірності, специфіку впливу на молоде покоління.

Згідно з прийнятими нормативними докумен­тами, стратегічними завданнями позашкільної освіти реформування стали створення умов для набуття додаткових знань, умінь, навичок за інте­ресами, інтелектуальний і духовний розвиток, підготовка до активної професійної та громадської діяльності учнів. Головними напрямами позашкільної освіти визначені: науково-технічний, фізкуль­турно-спортивний, оздоровчий, художньо-естетичний, декоративно-прикладний, туристсько-краєзнавчий, еколого-натуралістичний, дослідницько-експериментальний, військово-патріотичний, бібліотечно-бібліографічний, групи дозвілля.

Концепція розвитку Центру дитячої та юнацької творчості

Ринкові відносини, конкуренція, широкий вибір освіти обумовлює зростання ролі позашкільного навчального закладу, як джерела додаткової освіти для професійного самовизначення та творчої самореалізації учнівської молоді.

Центр дитячої та юнацької творчості є складовою частиною позашкільної освіти, – це гуртки 27 напрямків: шахові, туристсько-краєзнавчі, авіа моделювання, образотворчого мистецтва, конструювання та моделювання одягу, медичні, біологічні та інші. У 119 гуртках навчаються 1945 дітей та підлітків.

Центр дитячої та юнацької творчості – це дипломовані спеціалісти, митці та професіонали.

Але в районі не створені всі умови для одержання дітьми та учнівською молоддю повноцінної позашкільної освіти. Через обмежене фінансування скорочена мережа бюджетних об’єднань. Існує проблема науково-методичного забезпечення навчально-виховного процесу.

Педагогічний колектив ЦДЮТ розробив концепцію розвитку закладу на найближчі 5 років. Основні положення цієї концепції знайшли відображення у районній програмі розвитку позашкільних навчальних закладів на 2002 – 2008 роки.

Таблиця 3.2.1

Основні завдання концепції

Зміст заходу

Термін

виконання

Підвищити якість навчально-виховного процесу та рівень організації роботи ЦДЮТ з надання знань, формування вмінь і навичок за інтересами, розвитку творчої особистості.

2003 – 2005

Зберегти мережу бюджетних гуртків ЦДЮТ та створити умови для її розвитку:

2003 – 90 гуртків

2004 – 110 гуртків

2005 – 120 гуртків

Тижневе навантаження керівників гуртків поетапно довести до певної ставки (18 годин).

2003 – 2005

Поповнити матеріально-технічну базу обчислювальною технікою, інвентарем з настільних ігор, туристським спорядженням.

2003 – 2005

Сприяти підвищенню кваліфікації педагогічних працівників.

2003 – 2005

Вирішити питання інформаційно-методичного забезпечення навчально-виховного процесу.

2003 – 2005

Здійснити капітальний ремонт будівлі.

до 2005

Забезпечити проведення конкурсів на кращій гурток, методичну розробку, відкрите заняття.

Сприяти участі педагогічних працівників та учнів у всеукраїнських та міжнародних програмах, змаганнях, конкурсах та напрямками позашкільної роботи.

2003 – 2005

Ознайомитися з роботою позашкільних закладів міста, провести творчі зустрічі представників педагогічних колективів.

2003 – 2005

Строки позашкільної педагогіки

У позашкільному навчальному закладі відсутній розподіл на класи, тому необхідно ква­ліфіковано використовувати термінологію, шо. пов'язана з його діяльністю:

група — структурна одиниця, яка об'єднує дітей, молодь та педагогів спільними інтересами у досягненні відповідної мети;

гурток — добровільне самодіяльне об'єднан­ня, яке реалізує перший ступінь індивідуальної потреби дітей та молоді, їхніх побажань, інтересів до якогось конкретного виду творчої діяльності;

клуб — творче об'єднання дітей та молоді, яке реалізує їхню мету у спілкуванні з проблем морального, духовного, політичного, інтелекту­ального, наукового, художнього, спортивного розвитку, а також сприяє їхньому відпочинку та розвагам;

студія — творчий колектив, об'єднаний за­гальними завданнями, єдиними ціннісними орієнтаціями спільної творчої діяльності, а та­кож емоційним характером міжособистісних стосунків;

ансамбль — група виконавців окремих ху­дожніх творів, яка виступає як єдиний творчий колектив;

школа — творче об'єднання (зі стійкою ступеневою системою навчання і виховання), у якому навчаються діти та молодь з метою ви­вчення низки взаємопов'язаних навчальних дисциплін або поглибленого вивчення дисципліни одного профілю, і яке вирішує завдання допрофесійної або навчальної професійної підготовки підлітків;

театр — творче об'єднання, яке організує свою діяльність у комплексі різних форм, видів зайнятості учнів, методів розвитку їхнього творчого потенціалу, і в якому розподіл праці, ролей визначається індивідуальними здібностями;

творче об'єднання позашкільного навчального закладу — це комплексна структура, у яку можуть входити кілька різних за профілем гуртків, а також студій, секцій, клубів тощо.

СТАТУТ комунального закладу освіти Центру дитячої та юнацької творчості