Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л7а_ООП_12.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
317.95 Кб
Скачать

Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці

Відповідно до статті 44 Закону України "Про охорону праці" держаними нагляд за дотриманням законодавства та інших нормативних актів про охорону праці здійснюють:

Державний комітет України по нагляду за охороною праці;

органи державного пожежного нагляду управління пожежної охорони Міністерства внутрішніх справ;

органи санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я:

Вищий нагляд за дотриманням законодавства нрч охорону праці здійснює Генеральний прокурор України.

Органи державного нагляду за охороною праці не залежать від будь-яких господарських органів, громадських об'єднань, політичних формувань, органів місцевої влади і діють відповідно до положень, які затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Посадові особи органів державного нагляду за охороною праці (державні інспектори) мають право:

безперешкодно в будь-який час відвідувати підконтрольні підприємства для перевірки дотримання законодавства про охорону праці;

надсилати керівникам підприємств обов'язкові для виконання розпорядження (приписи) про усунення порушень і недоліків в галузі охорони праці;

зупиняти експлуатацію підприємств, окремих виробництв, цехів, окремих робочих місць до усунення порушень, що створюють загрозу життю або здоров'ю працюючих:

притягати до адміністративної відповідальності працівників, які порушили законодавчі та інші нормативні акти з охорони праці.

Власник зобов'язаний безкоштовно створювати необхідні умови для роботи представників органів державного нагляду за охороною праці.

Громадський контроль за виконанням законодавства про охорону праці здійснюють:

трудові колективи через вибраних ними уповноважених:

профспілки - в особі своїх виборних органів і представників.

Інститут уповноважених з питань охорони праці створюється відповідно до Закону України “Про охорону праці ” на підприємствах, в установах незалежно від форм власності та виду діяльності.

Уповноважені мають право безперешкодно перевіряти на підприємстві виконання вимог законодавства про охорону праці та вносити обов’язкові для розгляду власником пропозиції про усунення порушень нормативних актів безпеки і гігієни праці.

Уповноважені з питань охорони праці співпрацюють з комісією з питань охорони праці підприємства.

Власник за свій рахунок організує навчання уповноваженого з питань охорони праці і звільнює його від виконання основної роботи на строк, передбачений колективним договором.

Уповноважені діють відповідно до положення про роботу уповноважених трудових колективів з питань охорони праці, яке розробляється на підприємстві на підставі типового положення, затвердженого Держнаглядохоронпраці.

Профспілки здійснюють контроль за дотриманням власником законодавчих та інших нормативних документів про охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, відповідного виробничого побуту для працівників і забезпечення їх засобами колективного та індивідуального захисту.

Профспілки мають право безперешкодно перевіряти стан умов і безпеки праці на виробництві, хід виконання відповідних програм поліпшення гігієни і безпеки праці, зобов’язань колективного договору (угоди), вносити власнику або державному органу управління охороною праці пропозиції з питань охорони праці та одержувати від них аргументовані відповіді.

Внутрішньовідомчий контроль за станом охорони праці в галузі здійснюють міністерства та відомства. У галузі освіти – це служба охорони праці Міністерства освіти, обласних управлінь освіти, навчально-виховних закладів, які діють відповідно до Положення про організацію охорони праці та порядку розслідування нещасних випадків у навчально-виховних закладах.

Крім того, Постановою Кабінету Міністрів України № 733 від 15.09.1993 року створено Національну раду з питань безпечної життєдіяльності населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]