Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магист (1).doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
196.61 Кб
Скачать

8. Список використаної літератури

Правила оформлення (див. зразок В).

Резюме до магістерської роботи [8]

Резюме (Summary / Abstract, Zusammenfassung, Résumé) пишеться на 1-2 сторінки основною іноземною мовою. Воно завершується комплексом ключових слів і сталих термінологічних словосполучень (надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через кому), що з позицій інформаційного пошуку мають той обсяг смислового навантаження, який чітко корелюється з основним змістом магістерської роботи. Загальна кількість ключових слів – не більше 10.

Типові недоліки, що допускають студенти при написанні магістерської роботи

  1. Обґрунтування дослідницької проблеми (проблема сформульована розпливчасто, відсутнє чітке визначення характеру і мети дослідження; викликає сумнів наукова значимість теми дослідження і можливість здобути після її завершення нові результати, що заслуговують на увагу; досить широке і повне висвітлення теми, але не наводиться переконлива аргументація необхідності її подальшого аналізу; формулювання наукової проблеми випадає із загального спектру магістерсько-дослідницьких тем).

  2. Огляд літератури (поверховість, що може свідчити про авторську необізнаність з науковою літературою з обраної теми; роботи, зазначені в огляді літератури, застарілі і не мають прямого відношення до теми дослідження; огляд літератури являє собою компіляцію робіт без спроби пояснити, яке відношення вони мають до проблеми дослідження; огляд літератури не містить критичного аналізу основних робіт, що мають відношення до теми дослідження).

  3. Основні положення дослідження (основні проблеми сформульовані дуже широко і мають невиразний характер; деякі з визначених для дослідження проблем уже достатньо глибоко та повно висвітлені в науковій літературі; виділені для дослідження основні проблеми не сприяють розкриттю обраної теми, вони або самоочевидні, або загалом не підлягають науковому аналізу; зміст перевантажений фактами і цитатами, що завуальовують власну думку автора та його авторську позицію з тих чи інших питань).

  4. Методологія дослідження (у вступі перелічують усі відомі автору методології без указівки на те, які саме з них найкраще відповідають завданням даного дослідження; запропонована методологія застаріла чи така, що дискредитувала себе як науковий метод; методи та прийоми наукового дослідження, що пропонуються, не відповідають меті роботи).

  5. Висновки та пропозиції (допускаються загальні міркування декларативного характеру; формулюються пропозиції, що не випливають із змісту дослідження; відсутність у роботі узагальнюючих висновків).

Рецензування магістерської роботи

Завершена магістерська робота направляється на рецензію не пізніше ніж з місяць до захисту роботу. Оформлення відзиву керівника, рецензії див. у розділі «Дипломні роботи» стор.43-44.

Захист магістерської роботи

Завершену магістерську роботу студенту необхідно подати на кафедру за тиждень до захисту в паперовому та електронному вигляді (в форматі doc. на CD); презентацію – не пізніше, ніж за 2 дні до захисту в паперовому та електронному вигляді. Електронна версія завершеної магістерської роботи додається до паперової при здачі роботи до архіву академії.

Перед захистом студент зобов’язаний ознайомитися з відзивом, рецензією, проаналізувати їх та підготувати відповіді на зауваження.

Дата захисту магістерської роботи визначається графіком засідань ДЕК, що затверджується ректором академії.

До захисту магістерської роботи допускаються студенти, які повністю виконали навчальний план, підготували магістерську роботу, отримали допуск й направлення до рецензента.

Захист магістерських робіт проводиться на відкритому засіданні ДКК, що проводиться під керівництвом голови ДЕК.

Перед початком захисту магістерських робіт в ДЕК подаються документи [11]:

- подання щодо захисту магістерської роботи (Зразок М1)

- рецензії на магістерську роботу;

- магістерська робота;

- документ, що відображає впровадження результатів роботи (якщо таке є).

Захист проходить в обстановці високої вимогливості, принциповості дотримання наукової етики. Ґрунтовному аналізу повинні піддаватися достовірність усіх висновків та рекомендацій наукового і практичного характеру, які містяться в роботі.

Процедура захисту магістерської роботи складається:

  • зі стислої доповіді випускника (зазначаються мета, завдання, зміст, наукова та практична значимість роботи; стисло викладаються питання, винесенні на захист; доповідаються висновки про результати роботи) – 10-15 хвилин; під час доповіді обов’язкове використання наочного матеріалу;

  • відповідей на запитання членів ДЕК;

  • відповідей на зауваження рецензента та наукового керівника;

  • підбиття підсумків захисту магістерської роботи.

Під час захисту оцінюється: актуальність теми та відповідність викладеного в роботі матеріалу дослідження; теоретичний, методичний рівні роботи в цілому та її практичне значення; базування аналітичної частини роботи на фактичних матеріалах; уміння ґрунтовно дослідити практичні ситуації, зробити всебічний аналіз недоліків на конкретних прикладах, уникаючи висновків і пропозицій загального характеру; вміння стисло, логічно і аргументовано викладати зміст і результати дослідження; творчий підхід виконавця роботи, його вміння неординарно мислити; наявність творчих здобутків у вигляді конкретних рекомендацій, пропозицій; загальне оформлення роботи.

Під час захисту краще розповідати, а не читати виступ. Для цього необхідно скласти розгорнутий план на 5-7 сторінок.

Після зачитання рецензії головою ДЕК студент дає вичерпні відповіді на зауваження рецензента, зберігаючи, безумовно, такт під час полеміки. Студент має змогу підготуватися до відповідей на зауваження рецензента, адже зі змістом рецензії він ознайомлюється заздалегідь.

Під час захисту члени комісії й усі присутні можуть ставити випускникові запитання з профілю його дослідження, методології та методики. Вони, проте, не повинні дуже відхилятися від теми випускної роботи – слід урахувати психологічну налаштованість студента.

Хід захисту реєструється у спеціальному протоколі Державної екзаменаційної комісії (див. Додаток Г).