Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_27_04.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

2.2 Формування фонетичних навичок молодших школярів у процесі використання ігрових прийомів

На початковому етапі роботи з ігровими прийомами у навчанні фонетики учням доцільно закласти основу безпомилкової вимови, яка передбачає правильне інтонування, дотримання пауз, знання особливостей наголосу слів в реченні, а також правильну артикуляцію у порівнянні з такими ж фонетичними явищами у рідній мові, стежити за тим, щоб учні усвідомлювали ті дії, які вони виконують з фонетичним матеріалом, тобто щоб ця робота не переходила в механічне повторення за диктором або вчителем [24, 26].

Учням можна ставити проблемні завдання: використовуючи ігрові прийоми учні знаходять відмінності у вимові англійських та схожих рідномовних звуків, добирають приклади слів із заданим звуком зі свого словникового запасу, диференціюють контрастні звуки в англійських словах тощо.

Підкреслимо, що добре сформовані навички вимови мають велике значення не тільки у плані говоріння, але у розумінні мовлення, оскільки той, хто сприймає інформацію, спирається на вже відомі йому звукові образи.

Підвищення рівня сформованості фонетичних навичок молодших школярів залежить від оптимального вибору системи методів навчання, завдяки яким забезпечується розвиток певних умінь і навичок учнів. Для більш ефективних прийомів розвитку фонетичних навичок було обрано ігрові прийоми на відпрацювання інтонації, звуків, букв, транскрипції [30].

Для навчання вимови англомовних звуків використовуються:

а) ігрові прийоми на рецепцію

б) ігрові прийоми на репродукцію.

Метою доцільного використання цих ігрових прийомів є формування як слухових, так і вимовних навичок.

Ігрові прийоми на рецепцію звуків − націлені на розвиток фонематичного слуху учнів.

Із фрагменту уроку вчитель пропонує ігровий прийом «Який звук задумано?»:

T: Open your Pupils book on the p. 54. But firstly we learn one sound [y]. All together [y]. Repeat once more [y].

P: [y].

− Okey, now we pass to the game.

«Який звук задумано?»

Клас ділиться на три команди. Вчитель називає ланцюжок слів, в яких зустрічається один і той самий звук. Учні повинні здогадатися, що це за звук. Виграє та команда хто правильно назве звук:

Слова: yellow, baby, lazy, heavy, very, lady. Задуманий звук − [y].

Учитель пропонує учням прослухати слова (фрази, римівки, віршик), в яких домінує певний новий звук або буква. Завдання ігрового прийому на впізнавання може бути сформульовано так:

«Чую – не чую» − учитель вимовляє слова, у яких є буква «N». Учень піднімає руку, якщо почує цю букву в слові. Перемагає та команда, у якої буде найменша кількість помилок. Слова: name, engineer, cosmonaut, driver, friend, Great Britain, teacher, doctor, grandmother, fine, pilot.

− «Strange Sounds» («Чудернацькі звуки») − Учитель вимовляє англійські слова. Діти плескають у долоні, якщо чують український звук в англійському слові.

Наприклад: [т] able, са [т], [р] iver, [р] ose, [р] oom, [с] ank you, wea [з] er and so on.

Потім у ролі ведучого виступають самі учні по черзі.

− «Step and Dap» − Засвоєння явища аспірації звуків [t], [d] і оглушення кінцевого [d].

Магнітофонний запис. Пісня виконується хором. Ведучий виконує ті рухи, про які співають діти. Або діти всі разом виконують рухи:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]