Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

lecsist1_1

.pdf
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
982.29 Кб
Скачать

41

ЗАК встановлюють сукупно з постійними АК, які усувають спотворення, що вносяться лінією при якихось заданих зовнішніх факторах. Наприклад, задають температуру грунту tгр.. Зміна затухання лінії компенсується за допомогою ЗАК.

При зміні зовнішніх умов змінюється не тільки затухання лінії, але й характер її частотної залежності - нахил і криволінійність. Для спрощення ЗАК зміни частотно - незалежної, нахильної та криволінійної складових характеристики затухання часто компенсують окремо за допомогою плоского, нахильного і криволінійного ЗАК.

Апл

1

 

Ан

1

Акр

1

 

2

2

 

 

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

3

 

 

 

 

f

 

 

 

 

 

 

f

 

 

f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 – tmin

2 – tср

 

3 – tmax

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 2.50

 

 

 

Для правильного коректування АЧС підсилення підсилювача з корекцією повинно дорівнювати затуханню попередньої ділянки. Але на практиці завжди існує відхилення частотної характеристики підсилювання від частотної характеристики ділянки, яке викликане похибками розрахунку постійних коректорів. Ці відхилення називаються регулярними похибками. Для зменшення регулярних похибок застосовують підчистотні коректори, які називаються магістральними коректорами (МК). Ці коректори вмикають в тракті приймання кінцевої станції і на деяких підсилювальних станціях. Їх регулюють вручну при наладці лінійного тракту.

Окрім регулярних похибок в лінійному тракті виникають випадкові похибки, викликані виробничими допусками на елементи обладнання і на параметри кабелю, старінням елементів апаратури і кабелю та ін. Ці похибки ліквідуються коректорами, які періодично настроюються в процесі експлуатації СП.

2.9. АВТОМАТИЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПІДСИЛЕННЯ В ЛІНІЙНОМУ ТРАКТІ

У сучасних АСП змінна корекція здійснюється автоматично за допомогою пристроїв АРП. Пристрої АРП змінюють опір змінних резисторів ЗАК, змінюючи тим самим затухання ЗАК і підсилення підсилювальної станції або підсилення приймальної кінцевої станції.

Для роботи АРП на підсилювальні станції необхідно передавати інформацію про затухання підсилювальних ділянок. Це здійснюється за допомогою контрольних частот (КЧ), які створюються в генераторному обладнанні кінцевих станцій і подаються на вхід підсилювача передавання сукупно з груповим сигналом. Такі КЧ на вході лінійного тракту повинні мати суворо постійний рівень і стабільну частоту. На вході підсилювальних станцій рівень струмів КЧ залежить від затухання лінії передавання.

42

ЗАК

 

 

ВСФ

РЕГ

Е

 

ПКЧ

 

 

 

 

СП

=

Д

 

 

 

Рис. 2.51.

ВСФвузькосмуговий фільтр, РЕГ - регулюючий пристрій, СП - схемі порівняння, Д – детектор, ПКЧ - підсилювач КЧ

На виході підсилювача, у якого регулюється підсилення, струми КЧ виділяються із групового сигналу за допомогою вузькосмугового фільтра (ВСФ). Виділений струм КЧ підсилюється підсилювачем (ПКЧ), випрямляється детектором Д і подається на схему порівняння. В схемі порівняння (СП) випрямлений струм КЧ порівнюється з еталонним сигналом, в якості якого можна використовувати стабілізовану постійну напругу. Якщо підсилення підсилювача дорівнює затуханню попередньої ділянки лінії, рівень КЧ на виході підсилювача дорівнює номінальному. При цьому випрямлений струм КЧ в схемі порівняння дорівнює еталонному сигналу, на виході СП відсутній сигнал помилки. При відхиленні струму КЧ, яке викликане відхиленням затухання лінії від номінального значення, на виході СП з‟являється сигнал помилки, який діє на регулюючий пристрій (РЕГ). РЕГ змінює параметри ЗАК, і отже - підсилення підсилювача.

Кількість КЧ, які посилаються в лінійний тракт, визначається типом лінії та лінійним спектром СП. У широкосмугових СП по коаксіальному кабелю передаються дві-три КЧ.

КЧ

КЧ

КЧ

Рис. 2.52

Одна з них основна, забезпечує частотно - незалежне регулювання підсилення, а додаткові ліквідують похибки основних АРП. В лінійному спектрі КП займають звичайно місце пригнічених несучих частот.

Пристрої АРП, які керуються КЧ, порівняно складні, та встановлювання їх на кожній підсилювальній станції неекономічне. Тому окрім пристроїв АРП по КЧ встановлюють системи непрямого контролю підсилення.

Оскільки між зміною температури грунту та затуханням кабелю є однозначна залежність, інформацію про зміну затухання можна отримати, вимірюючи температуру грунту. Така система АРП називається грунтовою.

43

ТД ЗАК

Рис. 2.53

Вданій системі в грунт ставлять термодатчик (ТД), який виконує роль змінного резистора ЗАК. При зміні температури грунту змінюється опір ТД, відповідно змінюється затухання ЗАК і підсилення підсилювача.

Вгрунтових АРП можливі значні похибки які викликані нерівномірним прогрівом грунту. Тому такі АРП застосовують тільки сукупно з АРП по КЧ. При цьому на більшому числі підсилювальних станцій встановлюють грунтові АРП (звичайно на необслуговуємих підсилювальних пунктах НПП). Пристрої АРП по КЧ встановлюють на обслуговуємих підсилювальних станціях, число яких менше, ніж НПП.

Вширокосмугових СП з числом каналів 3600 і 1920 довжина підсилювальних ділянок мала, і число підсилювальних станцій сягає декількох сотень. Для підвищення економічності на більшості НПП пристрої АРП зовсім не встановлюють.

2.10. АНАЛОГОВІ СИСТЕМИ ПЕРЕДАВАННЯ ПЕРВИННИХ МЕРЕЖ ЗВ’ЯЗКУ

2.10.1 Системи передавання по коаксиальним кабелям.

Системи передавання по коаксиальним кабелям дозволяє організувати потужні пучки каналів ТЧ на магістральній мережі країни. По коаксиальному кабелю за допомогою цих систем також можливо передавати телевізійні канали. Як правило, системи передавання по коаксиальному кабелю є односмуговими чотирьохпровідними.

Кількість каналів, яка передається системою передавання визначається мінімальною та максимальною частотами лінійного спектру. Відносна ширина лінійного спектра f2/f1 (де f1 та f2 – граничні частоти спектру) визначає складність схемної реалізації підсилювачів, можливість забезпечення стабільного підсилення та високої лінійності та малого рівня завад. Для зменшення відносної ширини та полегшення вимог до підсилювачів, необхідно збільшити частоту f1, а для збереження абсолютної ширини лінійного спектру f2f1, який визначає кількість каналів у системі передавання, необхідно також збільшити частоту f2. Спектри сучасних систем передавання вибрані з врахуванням приведених міркувань.

Система передавання К-10800. Система передавання К-10800 є найбільш потужною системою, яка призначена для магістральної первинної мережі зв‟язку. Вона використовується на тих напрямках, де потреба у каналах ТЧ перевищує 15…20 тис. Система призначена для роботи по коаксиальним парам КМ-4. Лінійний спектр передавання 4332…59684 кГц формується з 12 четверинних 900-

44

канальних груп. Четверинна група займає спектр частот 8516…12388 кГц та утворюється з трьох ТГ з частотними проміжками між ними 88 кГц.

Основним типом станцій є НПП, число яких може досягати 98% усіх станцій. Довжина підсилювальної ділянки складає 1,5±0,075 км, а максимальна віддаль між КП – 830 км. У зв‟язку з великою кількістю НПП виникає проблема регулювання підсилення НПП для встановлення заданої діаграми рівнів. Для вирішення цієї проблеми на кожному НПП встановлюються пристрої АРП по контрольній частоті 61,16 МГц. На кожному 20-му НПП (НПП-К), крім підсилювачів та пристроїв АРП, встановлюються елементи корекції амплітудно-частотних спотворень. НПП живляться дистанційно від КП. Джерела живлення встановлюються також на деяких НПП (ЖНПП) та на напівобслуговуваних підсилювальних пунктах (НОПП). На НОПП технічний персонал працює у одну зміну. Цілодобове чергування передбачається тільки на КП та у пунктах, де здійснюється транзит та встановлюється кінцеве обладнання – пункти з переприйманням (ПП).

Крім основної КЧ 61,16 МГц контроль лінійного тракту здійснюється за допомогою додаткових КЧ 4,287 та 22,372 МГц, які керуються пристроями, встановленими у пунктах з живленням.

У функціональних вузлах кінцевого обладнання системи передавання К- 10800 передбачений транзит третинних та четверинних груп. Передбачена сумісна робота кінцевої апаратури системи передавання К-10800 та апаратури, яка входить до складу систем передавання К-3600 та К-1920П. Тому кінцеве обладнання усіх трьох систем встановлюється на однокових стійках.

Система передавання К-3600. Система призначена для роботи по кабелю КМ-4. Вона дозволяє організувати по одній парі у кожному напрямку 3600 каналів ТЧ або 1800 каналів ТЧ та канал передавання телебачення у лінійному спектрі частот 812...17596 кГц. Дальність дії системи К-3600 складає 12500 км. У лінійному тракті використовуються ОПП та НПП. Живлення НПП здійснюється дистанційно з КП або ОПП. Між двома ОПП може розміщуватися до 61 НПП. Довжина підсилювальної ділянки 3 0,15 км. Максимальна віддаль між сусідніми ОПП – 186 км. У системі використовуються НПП трьох типів. Найбільша кількість НПП не мають регулювання підсилення. Їх підсилення встановлюють рівним затуханню підсилювальної ділянки номінальної довжини при середній температурі грунту. На кожний п‟ятому НПП встановлюють пристрої АРП як по температурі грунту, так і по основній КЧ 18,432 МГц. Такий НПП називають регулюючим НПП (НПП-Р). На кожному 20-му НПП крім АРП вмикаються пристрої корекції амплітудно-частотних спотворень.

У лінійному тракті використовують ОПП двох типів: ОПП, на яких встановлюється тільки підсилювальна апаратура, та ОПП з обладнанням для відводу каналів телебачення та звукового мовлення.

Лінійний спектр формується із 12 ТГ у вигляді двох частотних смуг по 1800 каналів ТЧ у кожній. Ці групи потім об‟єднуються у єдиний спектр. Замість передавання 1800-канальної групи можливо організувати передавання телевізійної програми із звуковим супроводженням. При цьому також організуються два канали звукового мовлення.

45

Система передавання К-1920П. Система дозволяє організувати по однієї коаксиальній парі 1920 каналів ТЧ або 300 каналів ТЧ, канал телебачення та канал звукового супроводження. У першому випадку лінійний спектр формується із шести ТГ та двох ВГ у смузі частот 312...8544 кГц. У другому випадку перетворюються п‟ять ВГ, які сумісно з каналами передавання телебачення та звукового мовлення займають смугу частот 273...8491 кГц.

Дальність дії системи складає 12500 км. У лінійному тракті використовуються підсилювальні станції двох типів – ОПП та НПП. Довжина підсилювальної ділянки між сусідніми ОПП не повинна перевищувати 246 км. Довжина підсилювальної ділянки дорівнює 6 0,3 км. Тобто, між двома ОПП можна розмістити до 40 НПП, які дистанційно живляться від ОПП та КП. Так як в К-3600, у системі К- 1920П використовуються НПП трьох типів.

Система передавання К-300.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]