Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EkonomTeoria.pdf
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.74 Mб
Скачать

Глава 24. Роль держави в ринковій економіці

фірми опікуються закладами стаціонарної медичної допомоги. Участь приватного бізнесу в сумісній з державою діяльності на ринку соціально-культурних послуг гальмує витратний механізм, посилює зворотний зв’язок попиту і пропозиції;

посилення ролі неринкового сектору. Такий процес − закономірна реакція на зростання втрат від наслідків негативних екстерналій приватного ринку, зростання значущості соціально-культурної сфери в інноваційному розвитку суспільства, формування громадянського суспільства, ускладнення й виклики соціально-економічних процесів у постіндустріальному суспільстві, а також соціальні наслідки глобалізації.

§4. Середній клас як соціальна база ринкових реформ

Успішність ринкових реформ та макроекономічної політики в цілому залежить від соціально-економічної діяльності середнього класу як ефективного суб’єкта господарювання й соціального актора, який безпосередньо впливає на всі рівні трансформаційних процесів.

Середній клас — це соціальний інститут, що характеризується особливою моделлю життєдіяльності і поведінки. У розвинутих країнах він є домінуючою соціальною групою (60–90 %). До складу середнього класу разом із «старими» традиційними прошарками, які включають дрібних і середніх приватних власників, велику частину селян­ ства і фермерства, входить і «новий» середній клас інтелектуалів — працівників нефізичної праці, професіоналів, фахівців. Якщо економічнестановище«старого»середньогокласувизначаєтьсяівласністю, й самостійною трудовою діяльністю, то «нові» прошарки середнього класу складаються з осіб, що володіють інтелектуальною власністю, є носіями знань. Отже, не власність на фізичні об’єкти, а освіта стає головним капіталом, що гарантує в постіндустріальному суспільстві високу кваліфікацію і високий дохід.

Середній клас виконує важливі соціально-економічні функції, забезпечуючи ефективне функціонування ринкового господарства й соціальну орієнтацію економічного розвитку:

є основним платником податків; створює масовий попит на внутрішньому ринку;

забезпечує інвестиційний потенціал країни; виступає основним носієм інтелектуального і соціального капі-

талу;

401

Розділ ІV. Макроекономіка

забезпечує ефективність системи економічної влади (її розподіл

всуспільстві, ієрархію та рівновагу). Його представників характеризує висока економічна активність, наявність набору необхідних базових ресурсів і їх оптимальний розподіл, здійснення керівництва на середньому­ рівні управління й експертної організації виробничої діяльності;

реалізує функції соціального контролю за владними структурами і представниками великого бізнесу, що впливає на співвідношення приватних і соціальних витрат і вигод.

ВУкраїні критерії ідентифікації середнього класу мають гостро дискусійний характер. У перехідному суспільстві вони ускладнені трансформаційними процесами й численними змінами, що відбулися

всоціальній структурі. Застосування до такого суспільства показників та методичних підходів, використовуваних західними дослідниками (таких, як рівень доходів та професійно-освітньої підготовки, суб’єк­ тивна ідентифікація себе із середнім класом та ін.), не завжди доцільне. Тому вітчизняна наука пропонує розглядати середній клас із урахуванням ресурсних, суб’єктивних та функціональних ознак, тобто за його соціально-економічною активністю.

Ресурсні ознаки включають матеріальні (рівень доходів, рівень

матеріальної забезпеченості, рівень заощаджень, показники структури споживчих витрат) та нематеріальні (наявність вищої освіти, рівень професійної кваліфікації, рівень культури та ін.).

До суб’єктивних ознак віднесено самоідентифікацію, соціальноекономічнуадаптаціютаекономічністратегіїіндивідуальнихдомашніх господарств.

Функціональні ознаки характеризують середній клас як такий, що забезпечує економічну, соціальну й політичну стабільність у країні.

СоціологічнедослідженняДержкомстатуУкраїни,проведене2006р., встановило, що найважливішими ознаками середнього класу українці вважають: середній рівень доходу (61,8 % відповідей), здатність розраховувати лише на себе (21,8 %), володіння певним набором товарів тривалогокористування(20,1 %),наявністьнерухомості(19,9 %),вища освіта (18,8 %), статус інвестора (17,4 %), належність до інтелігенції (16 %), самоідентифікація як представника середнього класу (13,5 %). Найгостріше дискутується проблема рівня доходів середнього класу. За середніми оцінками, мінімальний середньомісячний дохід для сім’ї із чотирьох чоловік повинен становити 4960 грн, а в розрахунку на одного члена сім’ї — 1240 грн, що майже втричі перевищує офіційний прожитковий мінімум.

У результаті до середнього класу себе відносять 20,6 % українців, не відносять майже втричі більше — 58,4 %. Отже, в Україні можна

402

Глава 24. Роль держави в ринковій економіці

говоритипронаявністьпотенційногосередньогокласу,який,запевних умов, зможе трансформуватися в ефективний середній клас. Саме із урахуванням інтересів цього прошарку суспільства і слід проводити подальші реформи в країні.

Державна політика створення економічної бази середнього класу має бути спрямована на:

забезпечення стабільного, соціально орієнтованого економічного зростання в країні;

підвищення трудових доходів потенційного середнього класу — насамперед фахівців, зайнятих в галузях, що фінансуються державою (освіта, охорона здоров’я, наука і культура);

забезпечення одержання доходів від власності (акцій, облігацій та інших цінних паперів), які роблять людей менш залежними від заробітної плати. Саме гарантія стабільності щодо володіння власністю є генератором проведення реформ;

створенняякісноновоїробочоїсилишляхомінвестиційулюдський капітал та накопичення його суспільством з метою формування нової моделі споживання відповідно до стандарту добробуту середнього класу. Ігнорування проблеми накопичення людського капіталу в Україніпризвелодопідривувідтворенняінтелектуальноїсферисуспільства та депрофесіоналізації потенційної бази «нового» середнього класу. За роки реформ відбулася значна девальвація людського капіталу, бо його носії фактично опинилися поза державними інтересами;

одержання вітчизняним потенційним середнім класом важелів впливунамакроекономічні,політичніпроцеситаефективнийрозподіл економічної влади через розвиток системи соціального партнерства зі створенням для цього громадських установ тарозробкою механізмів колективної діяльності;

загальну соціальну модернізацію (зміни в економічній, соціальній сфері,політичнійсистеміікультурно-духовномужитті).Важливуроль при цьому відіграє економічна культура, яка є необхідною умовою вдосконалення всіх форм діяльності людей, становлення нової економічної свідомості суспільства.

Запитання для самоконтролю

1.Назвіть основні наукові підходи до визначення змісту та обсягу державного впливу на економічні процеси.

2.Дайте характеристику неспроможностям ринку, які обумов­ люють певні напрями державного впливу на економіку.

3.Розкрийте головні напрями реалізації економічної ролі дер­ жави в умовах сучасної ринкової (змішаної) економіки.

403

Розділ ІV. Макроекономіка

4.Поясніть зміст та головні форми державного регулювання економіки.

5.Які методи державного регулювання економіки вам відомі?

6.Визначіть суть і види економічної політики.

7.Що таке соціальна політика держави? Які моделі має соціальна політика?

8.Які показники використовуються для оцінки диференціації доходів населення?

9.До яких заходів може вдаватися держава з метою стримування невиправданого розшарування населення?

10.Чому бідність є однією з найгостріших соціальних проблем сучасності?

11.Як вимірюються рівень, масштаби та глибина бідності населення?

12.Якісоціально-економічніфункціївсуспільствівиконуєсеред- ній клас?

13.Назвіть основні критерії ідентифікації середнього класу.

404

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]