Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EkonomTeoria.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.74 Mб
Скачать

Глава 5. Економічний розвиток суспільства. Сучасні економічні системи...

Запитання для самоконтролю

1.Що означає поняття «економічна система»? Які існують підходи до класифікації економічних систем?

2.У чому полягають особливості натуральної економіки?

3.Які риси властиві командній економіці?

4.Назвіть основні принципи «чисто» ринкової економіки.

5.Визначіть сутність змішаних економічних моделей.

6.Коли була розроблена концепція соціального ринкового господарства? Які елементи його сучасної структури ви знаєте?

7.Якими рисами відрізняється постіндустріальне суспіль­ ство?

8.Дайте характеристику перехідній економіці.

9.Визначте головні особливості ринкової трансформації інверсійного типу.

10.Розкрийте зміст ліберального та градуалістського підходів до ринкової трансформації економіки.

11.Дайте характеристику моделям та етапам переходу до ринку.

12.Розкрийте сутність процесів роздержавлення економіки та приватизації.

13.Дайте характеристику особливостям ринкової трансформації в Україні.

81

Розділ IIОснови функціонування ринкової економіки

Глава 6 Товарне виробництво. Теорії вартості і грошей

§1. Товарне виробництво: сутність та типи

Товарневиробництвоякетапізакономірністьрозвиткусуспільного виробництваєнаслідкомякіснихзмінупродуктивнихсилахізростанні потреб людства, які спостерігалися вже 5–7 тисячоліть тому, за часів формування рабовласництва в межах цивілізаційної стадії первісного суспільства. Воно приходить на зміну натуральному господарству.

Натуральне господарство означало виробництво продуктів для задоволення особистих потреб безпосередніх виробників та членів їх роду, племені, общини або сім’ї. Воно базувалося на природному поділі праці — за статтю та віком. Наприклад, домашнім господарством займалися жінки, діти, старі люди; полюванням або рибальством — чоловіки. Натуральному господарству були притаманні: господарська замкнутість; примітивність, патріархальність; відособленість; відсутність зовнішніх стимулів; низька продуктивність праці. Продукт натурального господарства безпосередньо переходив із сфери виробництва до сфери споживання.

З часом натуральне господарство стало нездатним забезпечити задоволення зростаючих потреб споживачів, з’явилася необхідність у подальшому розвитку засобів виробництва, новій організації процесу праці й обігу. Поряд з натуральним господарством тоді формується товарне господарство, яке орієнтується виключно на ринок, виробни­ цтво продуктів для задоволення інших людей.

Першою умовою виникнення товарного виробництва є суспільний поділ праці (СПП). Його сутність полягає в тому, що за різними видами трудової діяльності, окремими людьми або їхніми групами, а

82

Глава 6. Товарне виробництво. Теорії вартості і грошей

також галузями, територіями і країнами виокремлюється і закріплюється виробництво певних видів продукції або послуг. З розвитком такої загальної спеціалізації зростають кваліфікація і досвід працівників,удосконалюютьсязасобийпредметипраці,збільшуєтьсякількість, якість і різноманітність товарів. Відокремленість один від одного суб’єктів господарювання в процесі виробництва робить необхідним обмін продукцією між ними.

Історично першими загальними видами суспільного поділу праці були:1)відокремленняскотарствавідземлеробства(приблизно7–9тис. років тому); 2) вирізнення працівників, що займаються ремісництвом­ ; 3) виникнення класу купців як суб’єктів економічних відносин обміну або купівлі та продажу (приблизно 2–3 тис. років тому).

У наш час існує розвинута система поділу праці: 1) загальний — усередині суспільства за галузевою ознакою (промисловість, сільське господарство, транспорт та ін.); 2) особливий (частковий) — усере­ дині якоїсь галузі; 3) одиничний — усередині підприємств з виокремленням конкретних спеціальностей на робочих місцях; 4) міжнародний — поділ праці між країнами. Типи СПП постійно розвиваються під впливом економічного, науково-технічного прогресу, інноваційних

процесів.

Другою умовою виникнення товарного виробництва є економічна відособленість товаровиробників на основі приватної власності на

засоби виробництва та його результати. Виробник і споживач повинні мати можливість вільно розпоряджатися виробленою й споживаною продукцією, реалізовувати свої економічні потреби та інтереси за допомогою обміну, купівлі-продажу продуктів на ринку.

Зазначимо, що обмін є процесом одержання якогось бажаного об’єкта з пропозицією чогось взамін. Обмін діяльністю, благами (продуктами) в межах племені, роду, сім’ї існував завжди, протягом всієї історії розвитку людства, проте мав епізодичний, випадковий характер і не міг самостійно вибудувати основи для виникнення товарних відносин. Обмін продуктами як риса натурального господарства зумовлювався необхідністю задоволення матеріальних (фізіологічних) потреб людей і мав місце лише всередині певних господарських форм при первісному суспільстві (на стадії дикості і варварства).

Обмін товарами виходить за вузькі межі окремих організаційних форм господарювання, стає умовою для існування міжгосподарських товарних зв’язків, характерною рисою товарного виробництва. Продуктитоварногообмінуповинні:1)бутикорисниминестількидлятого, хто виробив цей продукт, скільки для інших споживачів, тобто товарне виробництво завжди має суспільний характер; 2) передаватися спо-

83

Розділ ІІ. Основи функціонування ринкової економіки

живачу не безоплатно, а шляхом купівлі-продажу. За допомогою товарного (ринкового) обміну в результаті встановлюються товарні

(ринкові) відносини між виробниками і споживачами товарів. Отже, товарне виробництво — це така сфера суспільного госпо-

дарювання, де продукти виробляються відособленими виробниками для обміну на ринку. Приватна праця спеціалізованих виробників ді­ стає суспільну оцінку тільки внаслідок обміну товарів, які задовольняють потреби виробників і споживачів.

Розвиток суспільного поділу праці є загальною умовою виникнення та функціонування товарного виробництва, а економічне відособ­ лення товаровиробників — безпосередньою причиною існування товарного виробництва.

Розрізняють три типи товарного виробництва — просте, загальне та системне (ринкова економіка).

Загальні риси типів товарного виробництва не залежать від етапів розвитку економічної системи. До них належать: існування в умовах приватної власності на засоби виробництва; економічна свобода товаровиробників; наявність конкурентних відносин; зв’язок між товаровиробниками і споживачами товарів відбувається тільки через обмін, купівлю-продаж на ринку.

Специфічні ознаки кожного з типів товарного виробництва відбивають певні риси та властивості конкретного етапу розвитку еконо-

мічної системи.

Простетоварневиробництвовиникаєпристановленнірабовласницького суспільства й існує в сучасних умовах в економічно нерозвинутих країнах як уклад. Воно:

є первинною формою товарного виробництва; базується на індивідуальній (особистій) праці власника засобів

виробництва; засноване на нескладній (примітивній) техніці;

являє собою дрібний тип господарювання, яке здійснюють ремісники, фермери, особисті селянські (підсобні) господарства; тому зав­

жди має підпорядкований, залишковий характер.

Загальне (розвинуте, підприємницьке) товарне виробництво

означає такий етап розвитку економіки, коли немає продукту, який би ненабувавформитовару.Товаромстаєнавітьправокористуванняздіб­ ностямилюдинидопраці,їїробочоюсилою.Йдетьсяпровиробництво із застосуванням найманої праці, формування особливих відносин найму-звільненняміжвласникомзасобіввиробництватапрацівниками. Загальнетоварневиробництвомаєпанівний,всеохоплюючийхарактер при капіталізмі.

84

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]