Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
правктична робота.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
130.97 Кб
Скачать

Наукова дыяльність

Відповідно до Положення «Про наукову діяльність заповідників і національних природних парків України» та Положення «Про національний природний парк «Черемоський», для збереження ландшафтного біорізноманіття природно-заповідних територій як ключових ділянок природних комплексів та екосистем, фахівцями відділу науки проводяться наукові комплексні дослідження. Головною науково-дослідною темою є ведення Літопису природи.

З метою розробки наукових рекомендацій щодо охорони, відтворення та оптимального використання природних ресурсів відповідно до природоохоронного законодавства, організації та проведення моніторингу на території НПП Черемоський", проводяться дослідження різних напрямів. Основним завданнями НПП "Черемоський" є збереження, відтворення та охорона біологічного різноманіття, цінних, природних та історико-культурних комплексів і об'єктів. Відповідно до поставлених завдань наукові дослідження на території НПП "Черемоський" проводяться за наступними напрямками:

- інвентаризація флори та фауни, цінних геолого-морфологічних та гідрологічних утворень, об’єктів історико-культурної спадщини;

- ведення досліджень геодинамічних та мікрокліматичних явищ, антропогенного впливу на території природно-заповідного фонду;

- дослідження динаміки рослинного та тваринного світу, їх фенології, сезонних стадій розвитку;

- розробка та обґрунтування природно-охоронних рекомендацій, напрямків перспективного, сталого, екологічно збалансованого розвитку НПП «Черемоський», подальшого розширення та вдосконалення структури національного парку;

- у 2013 році за сприяння кафедри ґрунтознавства Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича розпочато дослідження ґрунтового покриву території парку, які проводяться вперше.

Працівниками наукового відділу здійснюються наукові дослідження, цілеспрямована робота для збереження всього видового багатства НПП «Черемоський». Для виконання вузькоспеціалізованих науково-дослідних робіт можливе залучення сторонніх фахівців інших наукових установ. Найбільший внесок науковців Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, який є науковим куратором національного природного парку.

Співробітниками відділу науки НПП "Черемоський" впроваджуються новітні практичні заходи охорони, для збереження рідкісних та зникаючих видів флори і фауни, типів оселищ (або середовищ існування), цілісності надзвичайно цінних природних екосистем даного регіону для забезпечення стабільного розвитку у відповідності до конвенції "Про охорону та сталий розвиток Карпат".

Нпп «Черемоський» – це частина великого гірського Карпатського масиву.

Територія парку милує око мальовничими карпатськими краєвидами з неповторними гірськими плаями, вічнозеленими лісами, вибудуваними на поверхні землі своєрідними бескидами, куточками незайманої «дикої» природи, дивовижним світом флори та фауни, чистим гірським повітрям, своєрідним гуцульським колоритом та віддаленістю від цивілізації створює умови для розвитку рекреаційної і туристичної діяльності.

Звичаї народу - це ті прикмети, за якими розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому. Традиції - це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільших життєвих справах місцеві жителі. Неповторність колориту пісень, переказів, барвистий одяг , святкування свят, самобутні звичаї щирої гостинності сприяють розвитку такого виду рекреаційної діяльності, як будівництво комплексів з використанням місцевої архітектури, де відвідувачі могли би безпосередньо приймати участь у повсякденних справах місцевих жителів. Це догляд за тваринами, заготівля сіна в літню - осінню пору, приготування страв гуцульської кухні, догляд за пасіками, виготовлення предметів домашнього вжитку, виробів з дерева. Вся ця діяльність повинна проводитись під пильним наглядом і керівництвом досвідчених майстрів.

Менш затратними, на перших порах до побудови комплексів, можуть бути проекти з використання обійсть місцевих жителів на території парку де проживаючи в сім'ї, можна було би спостерігати і приймати безпосередню участь в буденних клопотах звичайної гуцульської родини. Шанобливе ставлення до природи місцевих жителів, було би найкращим прикладом співіснування людини з навколишнім середовищем в ареолі парку для його відвідувачів.

Ще одним мало затратним видом рекреаційної діяльності НПП є використання зони регульованої рекреації з метою проведення короткострокового відпочинку та оздоровлення населення, огляд особливо мальовничих і пам’ятних місць. В науці вже давно відомі такі терміни як кліматотерапія, аеротерапія, ландшафтотерапія. Кліматотерапія – це вплив кліматичних чинників на організм людини, ландшафтотерапія – це лікування захворювань дією природної краси, а аеротерапія – це лікування повітряними ваннами, перебування на чистому повітрі. Ці терапії не є чимось складним, це мимовільне лікування. Зі сторони відділу рекреації необхідно створити умови для зручного і безпечного доступу відвідувачам до найбільш зручних місць з яких відкриваються мальовничі природні пейзажі, панорами гірських хребтів, зникаючих за горизонтом полонин для кіно і фото сюжетів. У цих місцях доцільно облаштувати відпочинкові майданчики, встановити альтанки, місце для наметового містечка, розмістити інформаційні аншлаги.

При правильній і цілеспрямованій інформованості зацікавлених організацій і певних осіб, можна було б використовувати схили гори Яровиця для такого виду туризму як дельтапланеризм. Відділ рекреації, зі своєї сторони вивчає розу вітрів, силу вітру і визначає найсприятливіший період для розвитку такого виду туризму.

У відділу рекреації НПП «Черемоський», плани для вивчення перспектив розвитку зимового туризму, особливо видів спортивної направленості, таких як лижний, сноубордний, використання прогулочних снігоходів . Для покращення інформування відвідувачів НПП, про його задачі, перспективи, рекреаційні можливості,відділом розробляються і виготовляються інформаційні аншлаги, інформаційні панно, біг-борди, інформаційні - вказівні знаки. Відділ рекреації приймає участь у щорічному районному святі «Полонинська ватра» для популяризації рекреаційної і туристичної привабливості, можливостей і планів НПП «Черемоський».

Відділом рекреації, власними силами на прилеглій території до адмінприміщення НПП «Черемоський» облаштовано місце відпочинку, де використанні вироби з дерева у вигляді казкових персонажів. Облаштування здійснювалось з дотриманням етностилю притаманного Карпатському краю.