Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
правктична робота.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
130.97 Кб
Скачать

Грунтовий покрив нпп «Черемоський».

Територія парку розміщена в межах Гринявсько-Яровицього району Полонинсько-Чорногірської області Українських Карпат. Так склалося, що цей ареал рідко вивчався ґрунтознавцями в силу об’єктивних і суб’єктивних причин. Водночас для нього властиві досить іманентні риси еколого-ландшафтних умов, серед яких виділяється геологічна будова, клімат, рослинність, а тому й грунтовий покрив.

У 2013 році за сприянням д.б.н., професора, завідувача кафедри ґрунтознавства Дмитрука Ю. М. розпочато дослідження грунтового покриву території парку.

Так, здійснено 4 ґрунтових розрізи (околиці с. Сарата, хр. Погарь, хр. Яровиця, підніжжя хр. Чорний Діл) та відібрано зразки проб ґрунту для подальших досліджень.

Підчас досліджень було проаналізовано, що материнські породи території загалом аналогічні – елювій-делювій флішових утворень – це, включення мармуроподібних порід, і, як результат, з’ява карбонатів у нижньому перехідному горизонті. Всі ґрунтові профілі більше або менше, але насичені включеннями уламків гірських порід. Досліджувані ґрунти мають у своєму профілі ознаки оглеєння. Застій вологи очевидно спричинений локальними водоупорами, а також періодичним перезволоженням при випаданні опадів і таненні снігу. Тому на території НПП “Черемоський” переважають два головні підтипи грунтів – дерново-буроземні (лучно-буроземні) – під луками та бурі гірсько-лісові – під лісом.

Продовженя досліджень грунтового покриву НПП «Черемоського» заплановано провести в теплий період 2014 та наступних роках, тому інформація буде доповнюватися та оновлюватися.

Тваринний світ

Завдяки наявності на значній площі природних і малоокультурених ландшафтів територія парку відзначаються багатим видовим складом тварин.

Унікальними є фауністичні комплекси Українських Карпат, що характеризуються чітко вираженою висотною поясністю клімату, ґрунтів та рослинного покриву. Склад фауни надзвичайно строкатий. Дуже поширені представники хвойних лісів Східної Європи і сибірської тайги (глухар (Tetrao urogallus L.)). Зустрічаються елементи як степової так і альпійської (тритон альпійський (Triturus alpestris (Laur.)), бурозубка альпійська (Sorex alpinus Schinz)) фауни. Чимало тут і карпатських ендеміків (білка карпатська (Sciurus vulgaris L.), кіт лісовий (Felis silvestris Schreber), олень благородний (Cervus elaphus L.), рись звичайна (Lynx lynx (L.)). У зв’язку з цим багато зоогеографів виділяють Українські Карпати в самостійний зоогеографічний Карпатський округ. У національному парку широко представлені всі основні класи тварин: Mammalia (мамалофауна), Aves (орнітофауна), Reptilia (герпетофауна), Amphibia (амфібії), Actinopterygii (іхтіофауна), Insecta (ентомофауна).

Служба державної охорони пзф нпп «Черемоський»

Першочерговим завданням національного природного парку «Черемоський» являється збереження та відтворення цінних природних територій та історико – культурних об’єктів, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення. Виконання завдань, пов’язаних зі збереженням та відтворенням рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин в умовах рекреаційного використання території парку забезпечується службою державної охорони природно – заповідного фонду.

Понад 95% території НПП «Черемоський» вкрито смерековими лісами. Саме тому одним з найважливіших завдань національного парку є охорона лісових екосистем, які мають важливе екологічне, науково-практичне та пізнавальне значення. Вони є сприятливим середовищем для збереження популяцій рідкісних та зникаючих видів флори і фауни.

Для запобігання браконьєрства, самовільних порубок та інших видів порушень чинного природоохоронного законодавства службою державної охорони ПЗФ забезпечена постійна охорона та контроль природо-заповідних територій. Для цього на території НПП «Черемоський» на під’їзних шляхах встановлені шлагбауми, а також необхідні інформаційні та охоронні знаки затвердженого зразка.

Охорона - це не тільки встановлення єдиних державних знаків та аншлагів на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, а й здійснення низки протипожежних заходів, натурне обстеження території парку для проведення природоохоронних заходів, таксація диких тварин та систематичне проведення рейдів по охороні угідь НПП «Черемоський».