Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
hotel.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Спп 2.6 стандартизація та сертифікація послуг гостинності

І. Пояснювальна записка

1.1. Мета курсу – засвоїти теоретичні знання і практичні навички, що пов’язані із системою захисту інтересів споживачів і держави з питань безпеки туризму життя і здоров’я громадян, охорони майна та довкілля, вдосконалення якості послуг гостинності, виконання вимог та побажання споживача.

1.2. Головні завдання курсу:

- пізнати види та взаємовідносини потреб, особливості вимог та відповідних дій розробника туристичного продукту для досягнення практичних наслідків;

- ознайомлення із нормативною базою функціонування систем стандартизації та сертифікації товарів, робіт, послуг та уніфікацію їх в туризмі;

- вивчити особливості процедури стандартизації та сертифікації в готельному господарстві.

1.3. Компетенції, якими має володіти студент у процесі вивчення дисципліни:

- знання теоретичних засад та основних понять класичної філософії якості;

- уміння визначати та коментувати актуальний стан та проблеми стандартизації;

- уміння творчо аналізувати, узагальнювати та розвивати ідеї стандартизації та сучасні принципи побудови, структуру та ідеологію нормативу;

- мати навички досконалого виконання процедури сертифікації.

ІІ. Зміст дисципліни

Стандартизація – процес та підсумок формулювання стандартів.

ТЕМА 1.1. Поняття стандарту та стандартизації. Види стандартів. Життєвий цикл стандартів. Взаємозв’язок між життєвим циклом туристичного продукту (туристичної послуги ) та стандартами. Рівні прийняття стандартів (міждержавний, державний, на рівні громадських організацій, окремих державних підприємств чи приватних компаній).

ТЕМА 1.2. Сертифікація та акредитація. Роль та види сертифікації. Специфічні вимоги до підприємств, що претендують на акредитацію. Вимоги ліцензування.

ТЕМА 1.3. Основні механізми ринкової стандартизації. Національні та міжнародні організації з розробки стандартів (ОРС/SDO), незалежні державні агенства, асоціації компаній в межах туристичної галузі. Нові організаційні напрями стандартизації (ринкова, конкурентна стандартизація). Консорціуми проти ОРС.

Методичні та технологічні процедури процесів реалізації туристичного продукту.

ТЕМА 2.1. Перелік туристичних послуг, що підлягають обов’язковій сертифікації. Встановлення категорій об’єктів туристичної інфраструктури.

ТЕМА 2.2. Договір на туристичне обслуговування. Програма туристичного обслуговування, транспортні засоби, готелі та інші місця розташування туристів. Види і способи забезпечення харчування, екскурсійного обслуговування, анімаційного тощо.

ТЕМА 2.3. Нормативні вимоги щодо прав та обов’язків суб’єктів та об’єктів туристичної діяльності. Процедура страхування. Обов’язки виробника туристичного продукту. Вимоги до змісту угоди. Права споживачів туристичних послуг.

Для засвоєння курсу пропонуються такі джерела:

Основна література

  1. Агафонова Л.Г., Агафонова О.Є. Туризм, готельний та ресторанний бізнес: Ціноутворення, конкуренція, державне регулювання: Навчальний посібник. – К.: Знання України, 2002. – 358 с.

  2. Дехтярь Г.М. Лицензирование и сертификация в туризме. М.: Финансы и статистика, 2003. - 256 с.

  3. Закон України “Про туризм” N 1282-IV ( 1282-15 ) від 18.11.2003, ВВР, 2004, N 13, ст.180.

  4. Кифяк В.Ф. Організація туристичної діяльності в Україні. Чернівці: Книги-ХХІ, 2003. - 300 с.

  5. Школа І.М. та ін. Менеджмент туристичної індустрії: Навчальний посібник / За ред. Проф. І.М. Школи. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2005. – 596 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]