Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
hotel.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

II. Зміст дисципліни

Попит та пропозиція, особливості їх формування

ТЕМА1. 1. Предмет і метод мікроекономіки. Предмет дисципліни "Мікроекономіка" як однієї з найважливіших складових сучасної теоретичної економіки. Альтернативність цілей використання обмежених ресурсів і раціональність поведінки суб'єктів ринкових відносин. Переваги і недоліки мікроекономічного аналізу. Методологія мікроекономіки: альтернативна вартість, граничний аналіз, еластичність, графічне, аналітичне, табличне моделювання, оптимізація й визначення рівноваги.

ТЕМА 1.2. Попит і пропозиція, їх взаємодія. Суть попиту. Ціна і величина попиту. Закон попиту та його пояснення базовими положеннями теорії поведінки споживача. Ефекти попиту. Зображення попиту: аналітичне, табличне та графічне. Ринковий попит як сума індивідуального попиту всіх споживачів певного ринку. Зміна величини (обсягу) попиту та зміна попиту. Нецінові детермінанти попиту. Ринки з найбільшою мінливістю споживчих смаків. Роль доходів споживачів. Особливості взаємовпливу цін субститутів та комплементів. Наслідки змін споживчих очікувань. Закон пропозиції. Ціна як ринковий стимул для виробника. Аналітичне, табличне та графічне зображення пропозиції. Зміна пропозиції та зміна обсягу пропозиції. Зсув кривої пропозиції. Нецінові детермінанти пропозиції.

ТЕМА1.3. Теорія еластичності. Концепція цінової еластичності попиту. Методичні підходи до обчислення показника еластичності. Діапазон числових значень відповідного коефіцієнта та види цінової еластичності попиту. Суть абсолютно еластичного та абсолютно нееластичного попиту.Взаємозвязок цінової еластичності та виручки. Чинники цінової еластичності попиту, особливості їх впливу. Роль рівнів замінності, необхідності, вартісної ваги та наявного часу в динаміці споживання.

ТЕМА1.4. Теорія граничної корисності і поведінка споживача. Суть кардиналістського підходу і його зародження у працях Г.Госсена і У.Джевонса. Внесок К.Менгера і австрійсьої школи. Поняття корисності та спосіб її досягнення. Сукупна та гранична корисність. Основні постулати теорії споживання: обмеженість доходу, наявність цін, самостійність вибору, раціональність поведінки споживача.Процес споживання та динаміка зміни сукупної і граничної корисності. Перший закон Госсена і спадний характер граничної корисності блага, його графічне зображення.

Недоліки кардиналістського підходу та перспективи їхнього подолання.

ТЕМА1.5. Ординалістська теорія поведінки споживача. Основні принципи ординалістського підходу. Модель вибору між споживанням різних наборів благ. Зародженя ординалізму та розвиок його ідей в працях Ф.Еджуорта В.Паретто і Дж.Хікса. Система переваг споживача та її основні елементи: ранжованість, транзитивність, ненасиченість, субституціональність. рефлексивність. Основні інструменти аналізу функції корисності з ординалістських позицій. Бюджетне обмеження і можливості споживача. Бюджетна лінія та вплив на її форму величини доходу і співвідношення цін благ. Криві байдужості. Гранична норма заміщення благ. Карта байдужості. Основні властивості та різновиди кривих байдужості.

ТЕМА1.6. Мікроекономічна модель підприємства. Підприємства (фірми) як різновид мікросистем. Відмінності між підприємством та фімою. Неокласичний та інституційний підходи до тлумачення суті фірм. Поняття оптимального та рівноважного стану підприємства. Фактор часу і періоди функціонування підприємства: миттєвий, короткотривалий і довготривалий. Суть, способи представлення та види виробничих функцій.Виробнича функція з одним змінним фактором. Сукупний, середній і граничний продукт, еластичність виробництва: методика їх обчислення та динаміка змін. Правило спадної віддачі (продуктивності) змінного фактору виробництва. Графічне відображення основних показників.

ТЕМА1.7. Витрати виробництва. Суть витрат виробництва, метод альтернативної вартості. Економічний та бухгалтерський підходи до визначення. витрат. Загальний (сукупний, валовий), середній та граничний дохід. Економічний та нормальний прибуток. Сукупні, середні та граничні витрати. Сукупний, середній та граничний прибуток. Витрати виробництва у короткотривалому періоді. Постійні та змінні витрати. Закон зростання граничних витрат (зменшення доходності).

Ринки благ та ресурсів , ефективність їхнього функціонування.

ТЕМА2.1. Ринок досконалої конкуренції. Поняття структури ринку. Основні чинники, типи та приклади ринкових структур. Досконала і недосконала конкуренція. Внесок Й.А.Шумпетера та Кембриджської школи у формування теорії недосконалої конкуренції. Реальні та ідеальні ринкові структури. Ознаки і умови досконалої конкуренції. Поліполістичний спосіб поведінки суб'єктів ринку. Ринковий попит на продукцію окремої фірми за умов досконалої конкуренції. Графічне зображення попиту на продукцію окремої фірми та її середнього, граничного і сукупного доходу. Два підходи до визначення оптимальних обсягів випуску.

ТЕМА2.2. Монополія. Теорія монополії. Способи класифікації та різноманітність видів монополії. Проблематика визначення меж ринку та діагностування монопольної влади. Ознаки чистої монополії. Крива попиту монополіста. Одночасний вибір монополістом ціни й обсягу виробництва. Вплив на поведінку монополіста цінової еластичності попиту. Правило максимізації прибутку. Цінова дискримінація: поняття, умови, різновиди. Моделі монопольної поведінки та рівновага фірми у довготривалому періоді.

ТЕМА2.3. Монополістична конкуренція. Спільні риси і відмінності монополістичної конкуренції з досконалою конкуренцією та чистою монополією. Кількість виробників та диференціація виробів. Умови входження в галузь. Нецінова конкуренція. Еластичність попиту за монополістичної конкуренції. Визначення оптимального обсягу виробництва та цінова політика. Прибутковість та збитковість підприємства у короткотривалому періоді.

ТЕМА2.4. Олігополія. Нечисленність фірм в олігополістичних галузях, високі бар'єри для входження у галузь, загальна взаємозалежність фірм. Аналіз ламаної лінії попиту. Негнучкість цін. Формування підприємством політики стабілізації цін і маневрування капітальними витратами. Кооперативна та некооперативна поведінка фірм. Монопольний характер олігопольного ринку в умовах кооперативної поведінки. Фактори таємної змови. Інституційні аспекти утворення та діяльності картельних спілок. Лідерство в цінах та мовчазна змова. Ціноутворення "витрати плюс".

ТЕМА2.5. Утворення похідного попиту. Попит на товар та попит на фактори виробництва. Ринки факторів виробництва, їх функції в економіці. Економічна суть похідного попиту. Споживання факторів виробництва: цілі і обмеження. Цінність граничного продукту, граничний продукт в грошовому вираженні і утворення кривої попиту на ресурс. З’ясування оптимального співвідношення ресурсів. Правила мінімізації витрат та максимізації прибутку. Індивідуальний та галузевий попит на фактори виробництва. Нецінові фактори попиту на ресурс. Дія ефектів доходу і заміщення.

ТЕМА2.6. Ринки праці та капіталу. Праця як фактор виробництва та її продуктивність. Використання теорії міжчасового вибору на основі ринку праці. Вибір між доходом і відпочинком та формування індивідуальної пропозиції праці. Ефекти доходу та заміщення за змін зарплати. Крива пропозиції праці, що відхиляється назад. Диференціація ставок заробітної плати. Неконкуруючі групи та вирівнюючі відмінності в оплаті праці. Обмеження мобільності робочої сили. Інвестиції в людський капітал.

ТЕМА2.7. Загальна рівновага та ефективність. Часткова і загальна рівновага. Основні проблеми загальної рівноваги. Системність та повнота алокативної ефективності. Суть і умови виробничої ефективності. Тлумачення ефективності у споживанні та обміні. Економіка обміну та оптимум Паретто. Діаграма Еджуорта і контрактова крива для обміну. Межа можливих корисностей.

ТЕМА2.8 Фіаско ринку. Суть і види ринкового фіаско на мікрорівні. Граничні показники приватних, зовнішніх та суспільних витрат і приватної, зовнішньої та суспільної вигоди. Економічна природа та наслідки позитивних і негативних зовнішніх ефектів. Достойні і недостойні блага. Підходи до інтернаціоналізації зовнішніх ефектів. Податок Пігу. Теорема Коуза. Торгівля правами на забруднення. Приватні, суспільні та квазісуспільні блага. Колективне надання суспільного блага та виграш споживача. Попит на суспільне благо.

Для засвоєння курсу пропонуються такі джерела:

  1. Задоя А.О. Мікроекономіка: Курс лекцій та вправи: Навч. посіб. – К.: Т-во „Знання”, КОО, 2002. – 211 с.

  2. Косік А.Ф., Гронтковська Г.Е. Мікроекономіка: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 416 с.

  3. Косік А.Ф., Гронтковська Г.Е. Мікроекономіка. Практикум. Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 404 с.

  4. Кемпбелл Р. Макконел К., Стенли Л. Брю. Экономикс: принципы, проблемы и политика. – Республика, 1992.

  5. Мікроекономіка і макроекономіка: Підруч. Для студентів екон. спец. закл. освіти: У 2 ч. / С.Будаговська, О.Кілієвич, І.Луніна та ін.; За заг.ред. С.Будаговської. – К.: Видавництво Соломії Павличко “Основи”, 2001. – 517 с.

  6. Кулішов В.В. Мікроекономіка: Основи теорії і практикум: Навчальний посібник. 2-ге вид., стер. – Львів: "Магнолія плюс", 2006.–331с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]