Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pz.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
921.6 Кб
Скачать

1.3. Рекомендації щодо складання електричних схем

Добре продуманий і ретельно виконаний монтаж (складання) електричної схеми лабораторної роботи полегшує його перевірку, створює необхідні зручності при проведенні експерименту і уберігає недосвідчених виконавців — експериментаторів від ураження електричним струмом.

При виконанні монтажу схем лабораторних робіт слід керуватися жими положеннями:

а) принциповою схемою, наведеною у завданні;

б) зручністю розташування приладів і апаратів;

в) правилами техніки електробезпеки.

Електровимірювальна апаратура повинна розташовуватися таким чином, щоб зручно було проводити відліки по можливості з одного місця.

Прилади електродинамічної і електромагнітної систем слід розта­шовувати зовні сфери впливу магнітних полів котушок і реостатів з вели­кім числом витків і дротів з великими струмами.

Електричні кола розділяють на прості (нерозгалужені) і складні (розгалужені).

Просте електричне коло складається із декількох елементів, послі­довно сполучених з джерелом живлення, тому з точки зору складання схе­ми послідовне електричне коло є найпростішим.

Розгалужені електричні кола є складними і тому при неправиль­ні послідовності приєднання елементів вони можуть бути виконані з помилками.

Рекомендується спочатку скласти послідовне електричне коло, а потім підключати паралельні вітки (вольтметри, як правило, приєднуються останніми). В деяких випадках вольтметри не підключаються до елементів електричного кола, а спади напруг вимірюють одним вольтметром, торкаю­чись щупами річних елементів кола.

Електровимірювальні прилади необхідно розташовувати відповід­но до вказівок на їх шкалі, тобто горизонтально або вертикально.

Електромонтаж електричних схем лабораторних робіт, на наш по­гляд, зручно проводити таким чином: керуючись принциповою схемою ла­бораторної роботи, необхідно почити складання схеми головного послідов­ного кола від одного затискача джерела живлення і закінчити її на іншому затискачі джерела. Потім до цього послідовного (нерозгалуженого) кола відповідно до принципової схеми, приєднують всі паралельні вітки. Участь у монтажі схеми повинні брати всі члени бригади: одну ділянку електрич­ної схеми складає перший студені, а інші його перевіряють, іншу ділянку схеми - другий студент, а інші його знову-таки перевіряють і т. д. Таким чином студентам надасться можливість одержати навички по виконанню монтажу електричних схем.

1.4. Проведення експериментальних досліджень, обробка результатів вимірювань

Кожна електрична схема лабораторної роботи обов'язково повинна бути показана викладачу (лаборанту) і лише після його дозволу до неї може бути прикладено електричну напругу.

При вмиканні електричної схеми під напругу необхідно негайно звернути увагу на покази електровимірювальних приладів. Якщо стрілка приладу не відхиляється, то це свідчить про те, що існує обрив кола або що неправильно приєднаний електровимірювальний прилад. У першому ви­падку слід перевірити відповідне коло, а в другому — поміняти місцями кінці приєднаних до приладу з'єднувальних проводів. В обох випадках схе­му необхідно відімкнути від джерела живлення і тільки після цього усунути несправність, яка виникла. Потім до схеми знову прикладають напругу і проводить пробний дослід, не записуючи, а тільки спостерігаючи за показа­ми приладів, тобто перевіряють правильність зібраної схеми і відповідність меж (границь) показів електровимірювальних приладів.

До початку вимірювань слід перевірити установки стрілок електро­вимірювальних приладів на нульову відмітку шкал.

Якщо стрілка електровимірювального приладу відхиляється від ну­льового відліку, то її за допомогою коректора встановлюють на «О».

Загальними характеристиками електровимірювальних приладів є їх похибки, варіація показів, чутливість до вимірюваної величини, час встано­влення показів і надійність.

Лабораторна робота №1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]