Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
9.58 Mб
Скачать

9.1. Газ в полі тяжіння. Барометрична формула Больцмана.

При розгляді молекул ідеального газу вважалося, що рух молекул газу є повністю хаотичним і молекули газу рівномірно розприділені по всьому об’єму. Проте із-за дії на мол. газу сили тяжіння, густота мол. змінюється з висотою, відповідно змін. з висотою і тиск газу. Тому, узагальнюючи, можна сказати, що поведінка мол. газу та розподіл їх з висотою визнач. двома основними факторами:

  • завдяки дії сили тяжіння, всі молекули газу повинні б розташуватися в обл. min Еп, тобто всі мол. повинні впасти на дно посудини «в якій знаходяться»;

  • але завдяки тепловому рухові, який намагається привести до максимально рівномірного розподілу газу в об’ємі, «мол. газу не падають на дно і не встановлюється відповідний розподіл мол. газу з висотою в полі тяжіння.

Отримаємо цей закон розподілу мол. з висотою. Для простоти міркувань будемо розгл. односортний газ, маси молекул якого mо, який знаходиться при температурі Т- однаковій по всьому об’єму.

Зміни тиску: dР=Р(h + dh) –Р(h) визначається згідно закону Паскаля вагою вертикального стовпа газу висотою над одиничною площею ( S=1), тобто: dР=-ρgdh

«-» виражає, що із збільшенням висоти тиск зменшується.

ρ=n(h)mo– густина газу на висоті h.

Тоді dР=-mogn(h)dh

Використовуючи співвідношення Р= nkT отримаємо:

dР= kTdn (4)

Порівнявши останні два вирази: -mogn(h)dh= kTdn

Розділяючи змінні, отримаємо: dn = -mog dh

n(h) kT

Проінтегруємо ln n(h)= -mogh /kT + с

n(h)=е-mgh /kT + с

Постійну інтегрування знаходимо з початкових умов при h=0,

n= n0, р=р0: n(h)= n0 е-mgh /kT + с - закон зміни концентрації мол. в гравітаційному полі Землі. Отримаємо закон зміни густини та тиску з висотою ρ(h)= mon(h)= ρ0 е-mgh /kT

р(h)= n(h)kT= р0 е-mgh /kT - барометрична формула, що описує зміну тиску з висотою в гравітац. полі Землі.

У виразах mgh представляє собою Еп газу в гравітаційному полі Землі. Тому узагальнимо закон зміни густини з висотою на випадок будь-якого потенціального поля, в якому знаходяться частки термодинамічної системи. Ми отримаємо розподіл Больцмана для часток системи в потенціальному полі: n= n0 е-Еп /kT

9.2. Інтерференція. Способи одержання когерентних хвиль в оптиці. Метод поділу амплітуди і фронту хвиль.

Хвилям природи властива інтерференція - накладання у просторі двох хвиль, внаслідок чого підсилюється або послаблюється результуюча амплітуда. Світло -хвильовий процес і йому теж властива інтерференція. Інтерференцією світла наз. явище додавання двох світлових хвиль, внаслідок чого спостер. стійка в часі картина посилання або послаблення результуючих світлових коливань у різних точках простору. Когерентними є хвилі, які мають однакові довжини і сталу різницю фаз у точці простору. Дістати сталу інтерференційну картину (чергування max і min освітленості) можна тільки у випадку когерентних хвиль.

Нехай дві хвилі однакової частоти накладаючись одна на одну і збуджують в деякій точці простору коливання однакового напрямку: .Результуюча амплітуда коливань в даній точці буде: А2= А21+, А22+2 А1А2 cosδ, де δ=α2- α1 – різниця фаз.

Когерентні хвилі можна отримати, розділивши хвилю, яка випром. одним джерелом, на дві частини. Нехай поділ на дві когерентні хвилі відбув. в точці О. До точки Р перша хвиля проходить у середовищі з показником заломлення N1 шлях S1, друга в середовищі з N2 шлях S2. Якщо в точці О фаза коливань рівна , то перша хвиля збудить в точці Р коливання , а друга – коливання , де v1, v2 – фазові швидкості хвиль. Тоді різниця фаз хвиль у точці Р буде: , o– довжина хвилі у вакуумі). Тоді: , де – різниця оптичних довжин шляхів, які проходять хвилі (оптична різниця ходу).

Тоді умова інтерференційного max: (m=0,1,2….) а умова інтерференційного min: , (m=0,1,2….).

Існує два методи одержання когерентних хвиль: метод поділу фронту хвилі і метод поділу амплітуди.

Метод поділу фронту хвиль: 1) найпростішим з них є метод Юнга.

S – протяжне джерело світла. Перед екраном Е1 розміщується екран Е з однією щілиною S1. Щілини на екранах, згідно принципу Гюйгенса, відіграють роль вторинних джерел. Тому хвилі від S1 і S2, отримані поділом одного й того ж фронту хвилі від S1, є когерентними. Якщо б джерело S було точковим, то екран Е був би непотрібним.

2) Бідзеркала Френзеля:

два плоских дзеркала складають одне з одним кут біля 180° (кут φ дуже малий). Фронт хвилі світла, його йде від джерелаS1 з допомогою цих дзеркал розбивається на два. Зустрічаючись, вони дають інтерференційну картину. Уявні зображення джерела S в дзеркалах S1 і S2 відіграють роль віртуальних когерентних джерел.

3) Біпризма Френеля:

Дві призми з малими заломлюючими кутами склеєні одна з одною. Хвильовий фронт світла від джерела S розбивається на дві частини і обидві хвилі зустрічаються за призмами і є когерентними.

Методи поділу амплітуди:

1) криві рівного нахилу (інтерференція від плоско паралельної пластини). В точку А на екрані приходять два промені: один , відбитий від верхньої, другий – від нижньої поверхні пластини. Обидва промені утворюються від одного джерелаS і є когерентними. Кожному нахилу (і ) променів відповідає своя інтерференційна смуга, тому такі полоси називаються полосами рівного нахилу.

2) Криві рівної товщини (інтерф. від пластини зі зміщеною товщиною. Промені 1 частково пройшли крізь верхні поверхні і відбившись від нижньої вийде в точці Р (промінь 1' ). Промінь 2 відбившись в точці Р дасть промінь 2'. Промені 1' і 2'с є когерентними, отримуємо смуги рівної товщини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]