Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці - конспект лекцій.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
6.86 Mб
Скачать

7.4. Захист від іонізуючих випромінювань

Основні санітарні правила роботи з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючих випромінювань” (ОСП – 72/80) містять вимоги та норми радіаційної безпеки стосовно до конкретних видів робіт, які проводяться під впливом іонізуючих випромінювань. Вони регламентують розміщення підприємств, ділянок та установок, призначених для роботи з джерелами іонізуючих випромінювань; організацію робіт; порядок отримання, обліку, збереження та перевезення джерел випромінювання; правила роботи з радіоактивними речовинами у відкритому вигляді; влаштування вентиляції, пилегазоочищення, опалення, водопостачання та каналізації; вимоги до збирання, видалення, знешкодження радіоактивних відходів, а також дезактивації приміщень і обладнання, міри індивідуального захисту та особистої гігієни; питання радіаційного контролю.

При захисті від зовнішнього опромінення основні зусилля повинні бути направлені на запобігання переопромінення персоналу шляхом збільшення віддалі між оператором і джерелом (захист віддалю); скорочення тривалості роботи у полі опромінення (захист часом); екранування джерела випромінювання (захист екранами).

Захист від внутрішнього опромінення вимагає виключення безпосереднього контакту з радіоактивними речовинами у відкритому вигляді та запобігання попаданню їх в повітря робочої зони.

У залежності від питомої активності (радіаційної небезпеки) радіоактивні речовини у відкритому вигляді поділяються на 4 групи – А, Б, В, Г (див. табл. 7.2).

А всі роботи з відкритими радіоактивними ізотопами у залежності від групи радіаційної небезпеки радіонукліда і фактичної його активності на робочих місцях відповідно ОСП-72/80 поділяються на три класи (див. табл. 7.2).

Таблиця 7.2

Група радіаційної небезпеки

Мінімально значима активність, мкКі

Активність на робочому місці, мкКі

Клас робіт

І

ІІ

ІІІ

А

Б

В

Г

0,1

1,0

10,0

100,0

>104

>105

>106

>107

10-104

102-105

103-106

104-107

0,1-10

1-102

10-103

102-104

К

лас роботи визначає вимоги до влаштування і розміщення приміщень, в яких проводяться роботи з відкритими джерелами іонізуючих випромінювань. На дверях таких приміщень повинен бути знак радіаційної небезпеки і вказаний клас роботи.

З

нак радіаційної небезпеки являє собою трикутник, форма і розміри якого повинні відповідати вимогам ГОСТ 17925 – 72.

Роботи третього класу можуть проводитися в звичайних лабораторіях, обладнаних витяжними шафами.

Найбільш складні вимоги пред’являються до розміщення і облаштування приміщень, де проводяться роботи першого класу. Ці приміщення повинні знаходитися в окремому будинку з окремим входом через санпропускник і розділяються на три зони. Між зонами встановлюють санітарні шлюзи. У першій зоні розміщаються камери, бокси, обладнання, які являються основними джерелами радіоактивного забруднення. У другій зоні розміщають об’єкти та обладнання, які вимагають періодичного обслуговування, а також у цій зоні можуть тимчасово зберігатися активні відходи. У третій зоні розміщуються приміщення, які призначені для постійного перебування людей (операторні, пункти управління і т. д.).