Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сексуальна поведінка.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
157.7 Кб
Скачать

5.3. Сексуальні ексцеси як сексуальний феномен

З огляду на наявність у чоловіків післяоргастичної ре­флекторної стадії їхні повторні статеві акти упродовж доби називають сексуальним ексцесом.

Сексуальний ексцес (лат. вихід, відступ) — повторні статеві акти упродовж доби, кожен з яких є завершеним (закінчу­ється еякуляцією).

За даними А.-Ч. Кінзі, здатність до повторних актів з еякуляцією була зафіксована у 20% обстежених 20-річних чоловіків, 56—60-річних — 3%. Більшість чоловіків втра­чає здатність до завершених повторних актів у 35—40 ро­ків. Чим молодший чоловік, тим вища в нього можливість ексцесивної практики.

Чоловіки вдаються до сексуальних ексцесів з різних причин — прагнення максимально використати ситуацію, оскільки невідомо, коли знову з'явиться нагода зайнятися сексом; чоловіча пихатість; намагання відповісти на жіно­че «Я — вся твоя» аналогічним «Я — весь твій».

Наміри чоловіка мати ексцеси є недостатньою умовою для їх реалізації. Вони повинні забезпечуватися його ста­тевою конституцією. В осіб із зниженими функціональни­ми можливостями виникають такі труднощі, як зниження збудження, послаблення ерекції.

Умовно-фізіологічний ритм як сексуальний феномен

Основною тенденцією періоду зрілої сексуальності чо­ловіка є встановлення такого умовно-фізіологічного рит­му, який максимально б наближався до справжньої вну­трішньої потреби в сексуальних контактах.

Умовно-фізіологічний ритм (УФР) — максимально наближений до істинної потреби рівень статевої активності, обумовлений кон­ституційними й фізіологічними особливостями людини.

За А.-Ч. Кінзі, особи до 30 років мають в середньому 3,27 зносин на тиждень, старші 30 років — 2,34. Деякі чо­ловіки практикують тільки ексцесивний коїтус, багато ро­ків маючи не менше двох зносин за добу: по закінченні пер­шого акту вони відчувають бадьорість, потім виникають сильна ерекція, загострення сексуальних відчуттів. Сек­суальне задоволення настає у них не раніше, ніж після двох-трьох зносин.

5.4. Сексуальна абстиненція як сексуальний феномен

Коли людина, яка досягла фізіологічної зрілості, від­мовляється від сексуальної поведінки, йдеться про утри­мання, або сексуальну абстиненцію.

Сексуальна абстиненція (лат. abstinentia — утримання) — виму­шене або свідоме стримування від статевого життя за наявності індивідуальної (конституційної) потреби в ньому.

Початковий період статевого стримування відпові­дає рефрактерній стадії копулятивного циклу, потім настає період вимушеної сексуальної абстиненції — стримування від статевих зносин з певних причин. Початковий період більшість чоловіків сприймає позитивно — як перепочинок після енергетичної втрати. Негативно сприймається біль­шістю чоловіків і жінок період вимушеної сексуальної аб­стиненції, коли задоволенню сексуальної потреби перешко­джають зовнішні обставини. За таких умов виникають не­вротичні явища (порушення рівноваги основних нервових процесів з появою подразнення та ознак невротизації; інтероцептивне (лат. intervor — внутрішній і receptor — той, що приймає) сприйняття, яке привертає увагу до ста­тевих органів, спричиняє хворобливу фіксацію на них та застійні явища (ураження урогенітального апарату, яке супроводжується невизначеними важкими відчуттями в проекції статевих органів, почуттям дискомфорту).

За клінічними проявами абстиненцію поділяють на пар­ціальну, коли за вимушеного статевого стримування оргазм отримують від сурогатних (мастурбація, петинг) чи мимо­вільних (сексуальні сновидіння) форм статевої активності; тотальну, за якої оргазм не настає за жодних обставин.

Найвідчутніша вимушена сексуальна абстиненція в пе­ріод юнацької гіперсексуальності, у молодих чоловіків пу­бертатного та перехідного періодів. У фазі статевої зрілості це явище більш помірне, а в інволюційному періоді вона переноситься дуже легко.

Висновки

1. Сексуальна поведінка спрямована на стимуляцію сексуально­го збудження або розширення сексуальної активності через зміни сексуальних реакцій та підвищення сексуальної чутливості. Проявами її можуть бути сексуальна активність індивіда чи сприймання сексуальної поведінки, спрямованої на нього іншим індивідом.

2. Сексуальна поведінка розвивається за принципами позитив­них або негативних підкріплень, що формують умовно-рефлекторні зв'язки. Вироблення умовних сексуальних рефлексів підкріплюється неповторністю, багатством і різноманітністю почуттів, які виникають в особистості. Вони є стимулом розвитку й основою ускладнення збага­чення сексуального життя.

3. Змінюється сексуальна поведінка залежно від її значення, від того, які бажання вона задовольняє і яку мету переслідує. При цьому інтимні стосунки можуть набувати різних проявів і бути релаксацією, прокреацією, рекреацією, пізнанням, комунікацією, сексуальним самоствердженням, засобом досягнення позасексуальної мети, звич­кою, компенсацією.

4. Спонукальним компонентом сексуальної поведінки є статевий потяг. Структуру статевого потягу утворюють такі функціональні елемен­ти: енергетичний, селективний та компонент періодичності піднесення та спадання лібідо. Основними стадіями формування статевого потягує понятійна, романтична, еротична, стадії ранньої та зрілої сексуальності. Зосереджений сексуальний потяг називають сексуальним бажанням.

5. Сукупність наявних і резервних функціональних можливостей сексуальної поведінки людини, обумовленої сумарним впливом нерво­вих, ендокринних, психічних імпульсів на статеві центри головного та спинного мозку, статеві органи, називають статевим темпераментом. Проявляється він індивідуально, відповідно до соціальних умов, мораль­них настанов та особливостей міжособистісних стосунків партнерів.

6. Статеве життя людини — сукупність соматичних, психічних і со­ціальних процесів, які слугують задоволенню статевого потягу. За А.-Ч. Кінзі, формами статевого життя людини є гетеросексуальний ко­їтус, гомосексуальний коїтус, полюція, мастурбація, петинг, статеві контакти з тваринами; за Г. Васильченком — екстрагенітальні (плато­нічне кохання, танці, гейшизм) та генітальні (сурогатні та замісні фор­ми статевого життя, сурогатні форми коїтусу, нормативний гетеросек­суальний коїтус, орогенітальні контакти, сексуальні дії з тваринами).

7. Сексуальні фантазії — сексуальні думки, зміст яких є завжди фан­тастичним або нереальним. Вони виникають у різних ситуаціях і за різних обставин, виконують різні функції: слугують джерелом посилення сексу­ального збудження та задоволення, допомагають побороти тривогу, сти­мулюють сексуальну активність, слугують для вираження «заборонених» бажань, можуть звільняти людину від статеворольових стереотипів.

8. Мастурбація є навмисним сексуальним самозадоволенням шляхом механічного подразнення ерогенних зон (зазвичай власних статевих органів) чи шляхом психологічного збудження. Сексуальне збудження та задоволення при мастурбації викликається без участі статевого партнера, хоч може практикуватися і взаємна мастурбація. Особливого значення мастурбація набуває на фалічній стадії розвит­ку дитини. За клінічними проявами виокремлюють такі її типи: фру-страційна псевдомастурбація, допубертатна, періоду юнацької гіпер-сексуальності, замісна (вікарна), персевераторно-обсесивна та імі­таційна.

9. До феноменів сексуальної поведінки зараховують також сек­суальні ексцеси, умовно-фізіологічний ритм та сексуальну абстинен­цію. Сексуальні ексцеси — повторні статеві акти протягом доби за обов'язкової умови, що кожен з них має завершений характер, тобто закінчується еякуляцією. Умовно-фізіологічний ритм — рівень стате­вої активності, максимально наближений до істинної потреби, обумо­влений конституційними і фізіологічними особливостями людини. Сексуальна абстиненція — це вимушене або свідоме стримування від статевого життя за наявності індивідуальної потреби в ньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]