Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori спо.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
388.1 Кб
Скачать

9.) Класифікація правових актів судових та провоохоронних органів за їх юридичним значенням.

Місце конкретного акта визначається тим, який орган його прийняв та в якому порядку:

  1. Конституція– приймається та змінюється з дотриманням особливої процедури, вирішує основні питання державного устрою, організації та діяльності судових та правоохоронних органів.

Всі акти нищого рівня повинні відповідати приписам Конституції

  1. Міжнародні договори,згода на обув’язковість яких надана ВРУ (загальна декларація прав людини; міжнародний пакт про громадянські та політичні права; конвенсія про захист прав і основних свобод людини; основні принципи незалежності суддів; конвенсія проти катувань та інших жорстоких нелюдських чи принижуючих гідність видів поводження чи покарання. )

  2. Закони– в актах цього рівня вирішується більшість питань організаційних та діяльності правоохоронних органів приймається ВРУ, підписується прецидентом при наявності достатніх підстав закони можуть бути визнані КСУ повністю або частково не конституційними КСУ.

  3. Укази та розпорядження Президента України– найчастіше стосуються тих Правових органів, що входять до виконавчої влади.

  4. Постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, як правило уточнюють та доповнюють Закони та Президентські укази

  5. Відомчі та міжвідомчі акти– це акти міністерств та відомств ( накази, положення)

10.) Взаємовідносини судових та правоохоронних органів з органами державної влади та управління

Зміст взаємовідносин судових та правоохоронних органів СПО з органами Держ. Влади та управління залежить від ряду обставинщо на них впливають як рівень конкретного органу так і приналежність того чи іншого правоохоронного органу до відповідної системи органів

Відповідно до Конституції України органи Д,В. діляться на

- вищі органи Д. В.

- місцеві органи Д. В.

Взаємовідносини вищих органів Д.В, з судовими та правоохоронними полягають в наступному:

  1. ВРУ видає закони ( обов’язкові до виконання на всій території України) що регулюють питання організації судових та правоохоронних органів і зміст їхньої діяльності

Актами вищих органів С.В, даються роз’яснення з приводу застосування законів ; КСУ, не КСУ

  1. ВРУ вирішує деякі питання формування центральних судових та правоохоронних органів ( призначає за поданням Президента Міністра оборони України, призначає і звільняє за поданням П. голову СБУ затверджує загальну структуру, чисельність визначає функції СБУ

  2. Президент України

  3. Керівники ради правоохоронних органів та генпрокуратури регулярно звітують перед ВРУ ( загальний контроль їх діяльності)

  4. ВРУ виступає в ролі гаранта що забезпечує умови для нормальної діяльності судових та правоохоронних органів.

11. Місце та роль судової влади в механізмі поділу влади. Співвідношення понять «влада», «державна влада» та «судова влада».

Влада – засіб функціонування суспільства, який залежить від рівня сусп. життя, сутність якого полягає у відносинах підкорення волі окремих осіб та обєднаннь керівній у цьому сусп. волі.

Державна влада – можливість та здатність держави в особі її органів справляти вплив на поведінку людей і в цілому на процеси що відбуваються в суспільстві за допомогою переконання і примусу ще вужчк є поняття судової влади.

Суб"єктом що її здійснює не будь-який державний орган, а тільки суд.

Останнім часом владою назив. не орган чи посадову особу а те, що вони можуть і спроможні зробити.

Є 3 підходи до розуміння судової влади:

  1. Організаційний – с.в, ототожнюють як сукупність судових установ

  2. Функціональний - с.в. = сукупність вповноважених суду з відправлення правосуддя.

  3. Організаційно-йункціональний – судова влада -система створених згідно з законом органів наділених виключними повноваженнями по розгляду юридично-значущих справ, що мають юр. наслідки їх застосуванням спец. процедури.

Однак зазначені підходи не враховують владних проявів та державно-атрибутивної природи судової влади. Відповідно до теорії поділу влад судову владу розуміють як самостійну, незалежну сферу публічної влади , що являє собою сокупність повноважень із здійснення правосуддя, тлумачення норм праа з відповідними контрольними повноваженнями органами-судами в межах закону та спеціальних судових процедур. Судова влада в Україні здійснюється незалежними та безсторонніми судами утвореними згідно закону

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]