Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori спо.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
388.1 Кб
Скачать

4) Предмет та метод навчальної дисння ципліни *судові та правоохоронні органи *

Предмет дисципліни "Судові та правоохоронні органи Украї­ни" визначається колом тих питань і проблем які повинні вивчатися в її рамках ( тобто це відомості про державні органи що виконують судову та правоохоронну діяльність, порядок формування, повноваження цих органів, статус посадових осіб, взаємодія з іншими органами, принципи і завданн я їх діяльності)

Предмет дисципліни СПО є комлексним оскільки комплексною, багатовекторною та багаторівневою є правоохоронна діяльність, оскільки поєднує та синтезує правові норми та інституту різних галузей права. Предмет дисципліни СПО має тенденцію до розширення за рахунок появи нових правоохоронних органів чи суттєвої реорганізації тих, що існували раніше, а також за рахунок розширення і більш детальної законодавчої регламентації окремих напрямів правоохоронної діяльності.

Обєктом дисципліни є судові та правоохоронні органи.

Основним методом вивчення СПО є порівняльний метод, статистичний метод (вивчення кількісних змін та обробка числови спостережень) історико-логічний ( вивчення історичних закономірностей)

5)Функції та система навчальної дисципліни *судові та правоохоронні органи *

Онтологічна- пізнати і пояснити значення суду і правоох. органів.

Ідеологічна – відбувається народження нових ідей про розвиток судових інстанцій та правоохоронних органів.

Практично-прикладна – конкретне пізнавальне значення для підвищення професіоналізму юристів.

Система дисципліни "Судові та правоохоронні органи Украї­ни" це сукупність розділів, упорядкованих певним чином, які характеризують діяльність органів, що виконують правоохоронні функції держави.

В рамках системи дисципліни СПО розглядаються загальні питання пов’язані з характером та усвідомленням поняття та змісту СПО кола державних та недержавних організацій що створюється для виконання цієї діяльності, вихідних ідей які лежать в основі побутових правоохоронних органів їх взаємодії з іншими установами.

6) Місце навчальної дисципліни *судові та правоохоронні органи * в системі інших юридичних наук.

Конституційне право– визначає основні конституційні принципи побудови та діяльності СПО. Також конституційне право вивчає права і свободи людей і громадян.

Теорія держави і права є методологічною серед правових дисциплін; їй притаманний найвищий рівень теоретичних узагальнень, її поняття мають глобальний зміст і значення. Для навчальної дисципліни про суд, правоохоронні та правозахисні органи дуже актуальне вчення про функції держави й права, про норми права та їх реалізацію, правову й протиправну поведінку, а також вчення про правове регулювання та про юридичний процес.

Адміністративне правовивчає функції та завдання органів виконавчої влади.

Кримінальне правовиконує охоронну функцію всіх правовідносин у випадку суспільне небезпечного посягання на них. Воно вивчає норми кримінального закону, а також практику застосування цих норм правоохоронними органами та судом, тобто їх дію.

У курсі дисципліни Цивільне-процесуальнеправо викладено порядок судочинства в цивільних справах. Цій категорії справ притаманні майнові та деякі немайнові спори, що відображає широкий спектр правовідносин між громадянами.

Цивільний процес – вивч. діяльність суду пов’язану з розглядом та вирішенням цивільних справ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]