Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kulturologiyamarina.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Недоліки стилю

До недоліків стилю класицизм і його нащадка академізму належать приреченість до постійних повторів вироблених зразків, швидке падіння в стеріотипні рішення, консервація рішень. Жорстка заданість переходила в класицизмі в надісторичність[3], в ігнорування сучасності. Адже задовго до цього вже вироблені ідеально прекрасні форми і пропорції. Залишається лише їх наслідувати, бо виникає ілюзія причетності до ідеальної краси і вічності[4].

В живопису виникає низка Венер, Ганімедів, Аполлонів, йде процес постійного відтворення сюжетів античної міфології чи історії. Стиль виходить із хибної тези абсолютного ідеалу, вже виробленого в античні часи. Доходило до механічного, некритичного переносу вже створених проектів із однієї кліматичної зони до іншої. Серед таких прикладів — копії італійської вілли Ротонда — в Британії, Палладіїв міст в парку Царського Села тощо. Міст був скопійований з проекту Андреа Палладіо архітекторм В. Неєловим і вибудований в1772-1774 роках[5]. Реакцією на помірковану, малоемоційну архітектуру класицизму стають романтичні течії — псевдоготикашинуазрітуркоманіяєгиптоманія, що охопили практично всі країни Західної Європи. Це і дозволяло досягти різноманітності і відійти від нудного, мононного використання одноманітних колонад, трикутних фронтонів,портиків, однакових що в Британії, що в Росії, що в Бразилії тощо.

До того ж успішна практика існування европейських стилів готикавідродження і маньєризмубарокорококосецесії та модернізму довела, що сталого ідеалу ( на чому помилково наполягав класицизм ) — нема , що кожна нова доба (і її талановиті представники) здатні виробити власні ідеали і яскраво втілити їх у власній творчості.

Класицизм у малярстві Європи (відомі представники)

Класицизм не міг узгодити суперечність між двома началами людської природи — між матеріальним і духовним, між розумом і чуттям. Звідси йде раціоналістичне протиставлення розуму, трактованого як самодостатній. Єдиний і абсолютний засіб пізнання, чуттєвим зв'язкам людини з навколишнім світом. Звідси вкрай одностороннє розуміння натхнення і творчого процесу, яке виключає присутність індивідуального досвіду, емоційних факторів, інтуїції, а головне — постійної зумовленості форми художнього твору конкретним життєвим змістом.

  • Жак-Луї Давід (1748–1825), Франція

  • П'єр Нарсіс Герен (1774–1833), Франція

  • Антуан Жан Гро (1771–1835), Франція

  • Жан-Батист Реньо (1754–1829), Франція

  • Гільом Гільон Летьєр(1760–1832), Франція

  • Жак Реаттю (Jacques Réattu, 1760–1833), Франція

  • П'єр Поль Прюдон (1758–1823), Франція

  • Ан-Луї Жироде де Русі-Тріозон (1767–1824), Франція

  • Бенджамін Вест (1738–1820), Велика Британія

  • Гевін Гамільтон (1723–1798)

  • Лосенко Антон Павлович (1737–1773), Російська Імперія

  • Помпео Батоні (1708–1787), Італія

  • Йоган Ендер (1793-1854), Австро-Угорщина

Класицизм у Російській імперії

Вже з 1760-х рр. у мистецтві Російської імперії почався поворот до класицизму. Він мав потужну підтримку від царського двору і імператриці Катерини Другої. В перехідних формах від стриманого бароко до класицизму працював запрошений до Петербурга архітектор Валлєн Деламот(1729–1800). В формах французького класицизму працювали і архітектори Баженов Василь Іванович і Іван Старов, що навчалися у Парижі.

Відомі представники стилю класицизм у Москві:

  • Казаков Матвій Федорович

  • Бове Йосип Іванович

  • Франческо Кампорезі

  • Доменіко Жилярді

  • Биковський Михайло Дорімедонтович

Потужну лінію західноєвропейського класицизму підтримували і твори архітекторів Джакомо Кваренгі і Чарльза Камерона, що оселились в імперії. Виникають і свої майстри-архітектори класицизму — Львов М.О, Волков Ф. І., пізніше — Стасов В. П. (1769–1848) та ін.

У Києві чудовим зразком класицизму є Червоний корпус Київського університету, збудований у 1837–1843 рр. за проектом Вікентій Беретті.

Найбільше поширення мав класицизм в сільських районах, де за проектами архітекторів класицизму будували панські садиби — від уславлений підмосковних до садиб в провінціях. Зразками чудових садиб в стилі класицизму під Петербургом були Сиворіци, Тайці і Пела, Мар'їно і Ропша, Павловськ і садиба Жерновка.

Зразками прекрасного класицизму в Україні стали садиби в БатуриніСокиринцяхКачанівці на Чернігівщині, Вороновиці і Серебринцях на Вінничині, Микулинцях на Тернопільщині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]