Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
природв ЛЕК 2-й.doc
Скачиваний:
740
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Не 4.4. Організація та зміст роботи з ознайомлення дітей з природою в днз та управлінні освітою

План:

  1. Організація та зміст керівництва ознайомлення з природою завідуючою і методистом ДНЗ.

  2. Організація і зміст роботи методичного кабінету.

  3. Інспектування роботи ДНЗ з ознайомлення дітей з природою.

Література:

  1. Яришева Н.Ф. Методика ознайомлення дітей з природою.- К.: Вища школа, 1993.- С.236-244.

Література (додаткова):

  1. Базовий компонент дошкільної освіти.-К., 1999.

  2. Малятко. Програма виховання дітей дошкільного віку / За ред. З.П. Плохій. - К., 1999. .

1.Організація та зміст керівництва ознайомлення з природою завідуючою і методистом днз

Рiвень роботи дитячого садка по ознайомленню дошкiльникiв з природою залежить вiд керiвництва цiєю роботою з боку завiдуючого та методиста дитячого садка.

Керувати — значить планувати, органiзовувати, регулювати, контролювати. Отже, органiзацiя роботи дитячого садка починається з планування. В рiчному планi роботи в роздiлi «Адмiнiстративно-господарська робота» плануються заходи, пов’язанi iз створенням матерiальної бази для ознайомлення дiтей з природою в дитячому садку. Залежно вiд потреб дитячого садка, в планi може бути передбачене придбання саджанців дерев, кущiв для поповнення флористичного складу ділянки, придбання тварин, обладнання для куткiв природи тощо.

Проте створенням матерiальної бази тiльки починається робота з роздiлу ознайомлення з природою. Важливо видiлити на основі аналізу роботи дитячого садка слабкi ланки в навчально-виховтній роботi i намiтити вiдповiднi заходи у рiчному планi в роздiлi «Методична робота».

Це повинно бути видiлення питань для обговорення на педагогiчнiй радi дитячого садка. Часто такий вибiр зумовлюється потребою заслухати i обговорити досвiд поглибленої роботи вихователів по питаннях ознайомлення дiтей з природою або ж наявністю слабких мiсць у роботi по ознайомленню з природою. Краще плаиувати бiльш вузькі теми, але розкривати їх в обговоренi бiльш глибоко. Наприклад, «Стан виконання програми по ознайомленню з природою в старшiй групi за перше пiврiччя».

У цьому ж роздiлi планується колективний перегляд занять проведення семiнарiв i консультацiй з вихователями, поповнення методичного кабiнету кращим досвiдом роботи вихователiв (розробками конспектiв занять, планiв, сценарiїв свят у природi тощо).

У розділi «Робота з батьками» плануються загальнi і групвi батьківськi эбори. Для забезпечення єдностi у впливi на дiтей дитячгого садка i батькiв у планi екологiчного виховання доцiлно навесні планувати проведення батькiвських зборiв за такою тематикою: «Екологічне виховання у сiм’ї», «Виховуємо природолюбiв».

Рчний план конкретизується у мiсячних планах завiдуючого і методиста і повинен неухильно виконуватися.

Організовувати роботу колективу — значить справедливо розподілити обов’язки, створити доброзичливу, демократичну атмосферу в педагогічному колективi, являти собою приклад компетентності, сумлiнного ставлення до виконання своїх обов’язкiв.

У зв’язку з корективами, що їх вносить життя, завiдуючий, методист повиннi регулювати роботу колективу, спрямовувати його на творчий пошук.

Важлива роль завiдуючого, методиста у здiйсненнi контролю за станом роботи по ознайомленню дошкiльникiв з природою.

Вiн здiйснюється у таких формах:

1. Вивчення роботи вихователiв пiд час цiлеспрямованого вiдвiдуваня прогулянок, занять тощо. Обговорення вiдвiданих режимних процесiв, занять повинно вестися демократично, доброзичливо. Треба стимулювати вихователiв на дискусiю, обмiн думками, творчий пошук.

2. Дiагностика виконання програми дiтьми по ознайомленню з природою. Найчастiше вона проводиться iндивiдуально, шляхом бесiди. Методист заздалегiдь готує за змiстом програми запитання, оцiнює якiсть вiдповiдей, аналiзує їх; на основi якостi засвоєння знань розподiляє дiтей на певнi рiвнi; разом з вихователем з’ясовує причини недостатнього засвоєння програми, намiчає шляхи усунення недолiкiв, разом з тим обговорюється подальша робота з обдарованими дiтьми.

Дiагностика знань — найбiльш ефективний засiб контролю, який повинен ширше застосовуватися в дитячих садках.

3. Перевiрка документацiї вихователiв дає змогу визначити, як реалiзується за часом програми по ознайомленню з природою, якi методи обирає вихователь для її здiйснення.

Питання потреби контролю за станом роботи по ознайомленню з природою повинно вирiшуватися диференцiйовано, на основi вивчення роботи вихователiв. Якщо в колективi є вихователi, бездоганна робота яких протягом ряду рокiв дозволяє ставити питання про довiр’я, їх робота не пiдлягає контролю. Важливо, щоб ця тенденцiя поширювалася i стимулювалася в педагогiчних колективах.