Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія туризму.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
126.98 Кб
Скачать
  1. Другий етап. (кінець 18 – початок 20 ст. - 1914 р.).

Кінець 18 – поч. 19 ст. – відбувся історичний злам у туризмі, що пов’язаний з промисловою революцією. Одним із поштовхів був винахід парового двигуна у 1807 р. У 1814 р. винайдений пароплав, що дозволяє переміщуватись швидше, на більші відстані та комфортніше.

В Європі прокладають мережу залізниць. Між старим та новим світом здійснюють пасажирські перевезення на пароплавах. Значно зростають пасажиропотоки, що сприяє розвитку туризму.

Із збільшенням кількості подорожуючих виникає необхідність спорудження засобів розміщення(готелів). 1 готель відкрито у знаменитому курорті Баден-Баден, згодом у Швейцарії. Готелі були надзвичайно вишукані та дорогі. Зявляється на туристичному ринку французька Рівєра. Подорожуючими даного періоду переважно були представники аристократії, нового дворянства та військові високо посадовці (офіцери).

Розвиток туризму характеризується також по­явою перших туристичних організацій. 1841 рік можна вважати початком другого етапу розвитку туризму. Саме тоді Томас Кук здійснив організовану туристичну подорож в історії туризму для великої кількості людей (до цього туристи подорожували самостійно). У 1841 р. він, будучи Головою товари­ства тверезості, організував подорож для 570 членів цього товари­ства з Лейстера в Лафборо. Комплекс послуг для подорожуючих включав транспортне обслуговування (подорож здійснювалася залізничним транспортом), харчування для учасників туру та екскурсію. Головною атракцією був сам потяг. Т. Кук переслідував соціальні, а не комерційні цілі. Він перший створив тур продукт. Ця мандрівка виявила і для самого Кука, і для ба­гатьох інших підприємців новий перспективний та фінансово вигідний вид діяльності. Загалом поїздка була настільки вдалою, що у 1845р. Т. Кук організував поїздку до Ліверпулю, а у 1847 р. організував перше туристичне агентство, яке розповсюджувало путівки не мише в Англії,а й за її межами. У 1863р. Кук організував велику подорож англійців до Швейцарії, а у 1868р. – у Північну Америку. Впродовж наступних 20 років в Англії з’являються нові туристичні бюро. Аналогічні фірми у цей час також починають з'являтись у інших Європейських країнах. У 1860 р. у США діяло вже понад 30 тис. миль залізниць. У 1885р. в Англії функціонувало біля 30 миль залізниць. Загалом залізничний транспорт розвивається у багатьох країнах Америки, Європи, Азії. З’являється новий вид транспорту – автомобільний.

Міжнародними центрами туризму стають Німеччина, Франція, Італія, Швейцарія.

Ефективність роботи туристичних бюро суттєво зросла з розвитком реклами і засобів зв’язку.

Отож, 1841 рік вважається початком другого етапу розвитку туризму, важливими ознаками якого були:

  • розвиток науково-технічного прогресу (на рубежі ХІХ-ХХ ст. з'явилися нові види транспорту, які зро­били подорожі більш комфортними та швидкими, буду­валися дороги, створювалися нові засоби комунікації, відбувається перехід від сільськогосподарського способу виробництва до фабричного, що призводить до розмежування робочого та вільного часу.);

  • розвиток процесу урбанізації;

  • туризм формується як окремий елітний вид відпо­чинку для заможних верств населення (основними категоріями подорожуючих були: аристократія, служ­бовці, вищі та середні військові чини, інтелігенція, бур­жуазія);

  • створювалася туристична інфраструктура (тури­стичні фірми, готелі, заклади харчування та розваг для подорожуючих, транспортні агенції).

  • поява вихідних днів тижня та відпусток (у Німеччині поява перших відпусток датується1873р.);

  • створювалися нові туристичні центри, курорти, розвивали старі;

Отже, туристична галузь у цей період перебувала в процесі становлення. Створюються передумови для зародження масового туризму а саме: туризму де бере участь більшість населення (протягом року половина дорослого населення здійснює одну туристичну поїздку).