Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bak_final_1.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

5. Охарактеризуйте механізми пристосування рослин та тварин до засоленості середовища.

Дефіцит води у ґрунті завжди супроводжується його засоленістю. На планеті близько 9·108га всіх земель – засолені. За ступенем засолення ґрунтів розрізняють: практично незасолені, слабо-засолені, середньо-засолені ґрунти і солончаки. Тип засолення визначають за вмістом аніонів у ґрунті: хлоридне, сульфатне, сульфатно-хлоридне, хлоридно-сульфатне і карбонатне. Переважаючим катіоном у цих ґрунтах – натрій, але зустрічаються також карбонатно-магнієве та хлоридно-магнієве засолення. За ступенем адаптації рослин до засолення ґрунту виділяють:

Справжні галофітинакопичують у тканинах до 10 % солей. Це призводить до збільшення осмотичного тиску клітинного соку, що сприяє підвищенню можливостей добування води з засолених ґрунтів (наприклад, солянкиSalicorniaherbacea, сведаSuaeda maritimaта ін.*.

Соленепроникні галофітиростуть на менш засолених ґрунтах. У цих рослин підвищення сисної сили коренів досягається збільшенням концентрації у клітинах органічних речовин (підвищена інтенсивність фотосинтезу*, в першу чергу, вуглеводів (наприклад, полинArtemisiya salina, різні види кохіїKochiaта ін.*.

Солевидільні галофітиростуть на засолених ґрунтах, надлишок солей виводять через спеціальні залози на поверхні листка (наприклад,Limonium,Tamarix speciosaта ін.* або зв’язують їх з органічними речовинами протопласту. Окремі види концентрують отримані з водою солі в локальних ділянках органів (наприклад, особливі волоски на листках* і у такий спосіб виводять їх із метаболізму. Тип засолення ґрунту впливає на структуру органів рослин. Під час хлоридного засолення рослини мають сукулентні риси: м’ясистість листків, невисока інтенсивність дихання та фотосинтезу, сповільнення виділення води. Під час сульфатного засолення – риси ксероморфності. Засолення сильніше всього пригнічує ріст клітин розтягненням. Надлишкове засолення порушує азотний обмін, що сприяє накопи­ченню проміжних продуктів азотного обміну, особливо амінів і діамі­нів (кадаверин, путресцин* й аміаку. Засолення приводить до виникне­ння дисбалансу між поглинанням натрію, калію та магнію: інтенсивне поглинання натрію зменшує надходження калію і магнію у клітинах. У с/г виробництві основний метод боротьби із засоленням – меліорація засолених ґрунтів, створення дренажів і промивка ґрунту після збору врожаю. На солонцях (ґрунтах, що містять багато натрію* меліо­рацію здійснюють за допомогою гіпсування, яке приводить до витіснення натрію із ґрунтово поглинального комплексу, і заміщення його кальцієм. Солестійкість рослин можна збільшити передпосівним загартуванням насіння. При хлоридному засоленні насіння бавовника, пшениці, цукрового буряку обробляють 3 % розчином NaCl протягом 1 год, потім промивають водою (1,5 год*. При сульфатному засоленні насіння вимочують у 0,2 % розчині MgSO4протягом доби.

Адаптації безхребетних:

- слабо проникні для води покриви;

- використання метаболічної води;

- удосконалена видільна функція (мальпігієві трубочки, адсорбція води, сечова кислота)

Адаптації хребетних:

- метаболічна вода;

- зменшення водопроникності покривів;

- відсутність шкірних залоз;

- наявність тазових нирок;

- кишкова реабсорбція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]