Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bak_final_1.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

5. Регіональні органи управління охороною довкілля.

При розгляді регіонального екологічного управління ми маємо поєднання двох сфер законодавства: про місцеве самоврядування та про охорону навколишнього природного середовища. У сфері ОНПС головним документом виступає вище вже згадуваний ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища» Крім того на теренах регіону природоохоронну діяльність здійснює спеціальна Управління ОНПС та профільне управління обласної державної адміністрації. На додаток до цих органів існують різноманітні комісії та інспекції, які також опікуються питаннями навколишнього середовища.

Розглянемо детальніше Закон України «Про ОНПС»(далі – Закон). У статті 16 Закону зазначено, що «Державне управління в галузі ОНПС здійснюють Кабінет Міністрів України, Ради та їх виконавчі і розпорядчі органи, а також спеціально уповноважені на те державні органи по ОНПС і використанню природних ресурсів та інші державні органи відповідно до законодавства України». 

Закон визначає цільові програми як основний документ в регіоні, який визначає порядок реалізації екологічної політики. 

Спостереження за станом НПС, рівнем його забруднення здійснюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів, іншими спеціально уповноваженими державними органами, а також підприємствами, установами та організаціями, діяльність яких призводить або може призвести до погіршення стану НПС.

На регіональному та місцевому рівнях механізми фінансування спираються на такі основні типи надходжень:

  1. Державний бюджет (централізоване фінансування, передусім трансферти у межах бюджетних програм та окремих відрахувань, згідно поточного бюджетного законодавства та кошти Фондів охорони навколишнього природного середовища).

  2. Місцеві бюджети (у межах відповідних відрахувань).

  3. Власні кошти підприємств.

  4. Кредити та позики фінансових установ (що надаються за загальнодержавними та регіональними програмами).

  5. Гранти міжнародних організацій (що надаються за загальнодержавними регіональними та місцевими програмами).

6.Основні показники, які характеризують економічний результат природоохоронних заходів

1. Економічним результатом (повним економічним ефектом) природоохоронних заходів називають забезпечувані цими заходами: - приріст обсягів чистої продукції або прибутку, а в окремих галузях або на підприємствах – зниження собівартості продукції (сфера матеріального виробництва);

- економію витрат на виконання робіт та надання послуг (невиробнича сфера);

- скорочення витрат з особистих коштів населення (сфера особистого споживання).

2. Економічний результат природоохоронних заходів при розрахунках чистого економічного ефекту природоохоронних заходів визначається за сумою наступних показників:

- застережених (відвернутих) економічних збитків від забруднення навколишнього середовища, тобто тих збитків, які не були понесені завдяки зменшенню забруднення в усіх сферах народного господарства (виробничій, невиробничій) та витрат населення;

- приросту економічної (грошової) оцінки природних ресурсів, збережених (поліпшених) за рахунок реалізації конкретного природоохоронного заходу;

- приросту грошової оцінки реалізованої продукції, одержаного завдяки більш повній утилізації сировинних, паливно-енергетичних та інших матеріальних ресурсів внаслідок втілення, реалізація і впровадження у життя розглядуваного природоохоронного заходу.

3. Загальна (абсолютна) ефективність природоохоронних витрат визначається як відношення річного обсягу повного економічного ефекту природоохоронних заходів до витрат, що їх викликали. Цей показник використовується при обґрунтуванні територіальної структури та обсягів природоохоронних заходів (в тому числі і будівництва природоохоронних об’єктів), а також при аналізі та контролі динаміки економічної ефективності природоохоронних витрат, міжгалузевих і міжрайонних порівнянь їхньої ефективності. На практиці загальна (абсолютна) економічна ефективність природоохоронних витрат (Ев)визначається як відношення обсягу повного економічного ефекту до суми приведених витрат, що викликали цей ефект (В).

Основне призначення наведених показників порівняльної економічної ефективності та чистого економічного ефекту природоохоронних заходів полягає в обґрунтуванні проектного рішення природоохоронного комплексу або об’єкту заданого типу і потужності. Ці питання вирішуються при проектуванні конкретних споруд, а тому їх часто об’єднують в окрему групу природозахисних засобів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]